Vývoj chůze dítěte

Naprostá většina dětí se narodí se zdravýma nožkama. Přesto je mezi dětmi školou povinnými velmi vysoké procento různých ortopedických deformit, jako je třeba plochá noha nebo vbočený palec. Prevence je vždy lepší než pak hasit požár. 

 

Zdravá nožka miminka má od narození místo klenby tukový polštářek, který jen čeká na přirozený vývoj. Dítě si v batolecím věku určuje své tempo a nejvíc mu pomůže, když mu nebudete pomáhat vůbec.

detska-nozicka

 

 

Tedy nestavět, nevodit za ruce, nepoužívat chodítka.

 

Když si usmyslí, že se postaví a začne chodit, potřebuje to udělat samo, neuspěchat to, počkat, až budou všechny svaly připravené a tělo ho bude poslouchat.

Takový okamžik pozná jen to vaše miminko, nechte to na něm, ten vy ani při nejlepší vůli vytušit nedokážete.

 

Předchází tomu měsíce dřiny, pérování a lezení.

A pak se najednou prostě rozhodne a sebere všechnu odvahu.

 

Jak statečné jsou ty děti! Je to jako kouzlo, když se jen tak uprostřed místnosti bez opory poprvé postaví na nohy.

 

Dejte ještě pozor, abyste mu tenhle vývojový skok nechtěně neztížili.

 

Třeba příliš úzké ponožky, omezující špička bot nebo obecně málo stimulů může způsobit, že se nožka nevyvíjí správně. Považujte chodidlo za architektonický základ držení celého těla.

Dětská noha potřebuje posilovat svaly úplně stejně jako třeba ruce nebo břicho. Nepotřebujete žádné fundované cviky nebo přístroje, zkuste naboso obyčejné chůdy, tam se zapojí celé chodidlo a je to náročné i pro dospělého, natož pro dítě. Nebo "jen" zvedněte prsty u nohou z podlahy kapesník.

 

Fyzioterapeuté k podpoře léčby právě třeba ploché nohy používají i naše balanční prknoKdyž se na něj postavíte bosí, uvidíte, jak noha pěkně pracuje a kolik příležitostí k posílení má během pár minut houpání.

 

utukutu-houpaci-prkno-bosa-noha

 

Ke zdravému vývoji potřebuje bosá noha různé druhy povrchů a nerovné plochy, aby je mohla se zájmem zkoumat.

 

Když přeje počasí, využijte bohatství přírody, skvěle poslouží bosé stezky, které najdete v lesích nebo městských parcích, ale i obyčejná louka nebo zahrada.

Jen dávejte pozor, ať se nožka nezraní.

 

Můžete si taky vyrobit nebo koupit senzomotorický kobereček s různými typy stimulů, které nohu příjemně masírují, posilují a podněcují dětskou zvídavost.

A naprostou novinkou na trhu jsou balanční kameny a desky, které si u vás velmi rychle získaly na oblibě. Díky jejich zpracování a hlavně otevřené možnosti pro všestranné použití, jsou úžasným doplňkem do domácnosti, které mají nejmenší, ale i odrůstající děti. 

Co vy? Jak stimulujete dětské nožky, s čím máte dobré zkušenosti?

 

Budeme rádi, když se o ně podělíte.

A držíme palce, ať vám neunikne ten úplně první krůček vašich drobečků!

 

 

Autorkou článku je Tereza Šístek

Článek byl vytvořen pro Utukutu

 

Zdroj fotografií:

1. Pinterest

2. Sbírka Utukutu

Zpět do obchodu