Čas dětí u obrazovky: Domácí pravidla do každé rodiny

Čas, který děti tráví u obrazovky chytrého telefonu, tabletu, monitoru nebo televize, patří k důležitým tématům, která máme každý tak trochu jinak, ale o to víc se můžeme inspirovat.

 

Rodinná schůze

Začneme trochu zostra. Uspořádejte rodinnou schůzi a stanovte si společná pravidla, která budou srozumitelná všem členům rodiny. Myslete na to, že schůze nemá být monologem dospělých plných příkazů, ale společná diskuze s kompromisem na konci. Dopřejte dětem prostor vyjádřit svůj názor a naslouchejte vzájemným přáním, pocitům a argumentům.

 

Začít u sebe - odložte telefon v důležitých momentech dne

Zvažte, zda telefon neodložit při probuzení dítěte, odchodu do školky, nebo jeho vyzvedávání. Jsou to chvíle, kdy je dítě rádo, že vás vidí. Nehledě na to, že co vidí u nás, později zrcadlí. V tu chvíli už se bude těžko vysvětlovat, proč se nám to u nich nelíbí.

 

Obrazovka před spaním? Raději ne

Proberte s rodinou, zda nebude lepší věnovat se aktivitám, které tělo i mysl připraví na spánek. Čtení pod lampičkou s červeným světlem, které nenarušuje tvorbu melatoninu a nerozhodí cirkadiánní cyklus, zpívání nebo vyprávění toho, co kdo zažil - to všechno jsou emočně bohaté chvíle, které narozdíl od obrazovek nepřestimulují dětskou mysl.

 

Lampička s červeným světlem

Lampička s červeným světlem 

 

Dohodněte si čas na offline aktivity

Stanovte si čas, kdy všechny obrazovky vypnete a kdy se budete společně věnovat offline aktivitám. Tento čas zviditelněte tak, ať to mají všichni členové na očích. Například za pomoci magnetického plánovače Lyonis s magnetkami hodin a vyobrazením aktivit.

 

Vyhledejte programy rodičovské kontroly

Ať už sami či s pomocí odborníka vyhledejte programy, díky kterým budete mít online obsah pod kontrolou. Omezte čas dítěte u zařízení (dohodnutým časem) a zamezte přístup k některému obsahu.

 

Ptejte se dětí, co sledují

Projevte zájem o to, co děti baví. Ptejte se na motivy, proč daný obsah sledují, zeptejte se, zda vám nemohou svou zábavu představit. Řekněte i vy jim, co vás baví a co vám “být online” přináší. Bavte se o pozitivech, ale i negativních dopadech.

 

Diskutujte o nebezpečí

Spíše než totální zákazy funguje důvěra a otevřená komunikace. Vysvětlete dětem, co všechno se v online světě děje, na co je dobré si dávat pozor a nezapomeňte je ujistit, že se vším, co se děje online, se vám mohou svěřit.

 

A co se bude dít, když se pravidlo porušuje?

Stanovte si interní “sankce”, které budou platit pro případ, že někdo z členů (včetně dospělých) dohodu porušil.

 

Přečtěte si také:

- Lampičky pro děti a červené světlo na kojení

- Jak na učení hodin? Jak jinak než hravě.

- Cesta k samostatnosti vede přes řád a plánování

 

Zpět do obchodu