Jak Time Timer usnadňuje dětem pochopit čas a rodičům neustálé vysvětlování?

Odpočítává čas, ale minutka to není. Jeho role je mnohem významnější. Time Timer by měl figurovat v každé třídě, ale i u vás doma ho budete milovat a říkat si, jak jsme bez něj mohli dříve (ne)fungovat.

 

Od maminky pro rodiče

Před téměř 30 lety se nejmladší dítě Jan Rogersové potýkalo s problémy při přechodu z jedné denní rutiny do druhé. Ať už šlo o přípravu do školy, domácí úkoly, trénink nebo spánek, její malá dcera se často cítila frustrovaná a úzkostná, protože nedokázala pochopit pojem uplynulého času.

 

„Potřeba vizuální časomíry se u mě projevila, když byly mé nejmladší dceři asi 4 roky.  Neustále se zajímala o čas a často se ptala "jak dlouho ještě" nebo "kdy".  Žádný v té době dostupný časovač jí nedokázal poskytnout informace, které chtěla - kuchyňský časovač byl zvonek v prostoru, věděla, že přijde, jen nevěděla kdy.

 

Digitální hodiny a hodinky byly jen řadou čísel, která nic neznamenala. Hodiny na zdi byly matoucí a obtížně interpretovatelné.  Zdálo se mi, že pokud má moje dítě potíže s tímto základním úkolem, kterým je pochopení ubíhajícího času, mohly by i jiné děti potřebovat stejný druh zdroje, který by jim pomohl pochopit čas.  V rané školní docházce mé dcery se čas učil jako poloha na ciferníku hodin, nikoli jako doba trvání, takže pro dítě bylo obtížné zvládat časové úseky.  Domnívala jsem se, že kdyby dítě skutečně „vidělo“ pohyb času, bylo by lépe vybaveno pro dodržování termínů, přechodů, vlastní kontrolu časově vymezených činností atd.“

 

Jan RogersováVynálezkyně konceptu časovače Time Timer - Jan Rogersová

 

A tak přišel na světlo světa originální vizuální časovač Time Timer. Inovativní, jednoduchá pomůcka pro řízení času navržená tak, aby fyzicky ztvárňovala plynutí jinak imaginárního času pomocí barevného disku. Jak čas ubíhá, barevný disk mizí, takže běžné rutinní činnosti v práci, ve škole nebo doma jsou bez stresu, přehledné, představitelné a příjemné.

   

Proč se Time Timer natahuje proti směru hodinových ručiček

Oproti klasickým hodinám nebo minutkám se čas na Time Timeru natahuje naopak. Má to ale velmi dobrý důvod. Vše souvisí s funkcí: Nejde o to, abychom na hodinách ukazovali denní čas - místo toho se snažíme zviditelnit plynutí času ve směru hodinových ručiček pro každého, kdo se potřebuje soustředit nebo má problém si představit, co vlastně znamená 10 nebo 20 minut. Jinak řečeno – nechceme vidět, kolik hodin je v tuto chvíli, ale kolik nám ještě zbývá.

 Time Timer Jak funguje

Time Timer je potřeba vnímat odlišně, ne jako hodiny. Časové údaje na hodinách od  1-60 postupují směrem doprava. U Time Timeru jsou zrcadlově.

 

Čísla jsou umístěna proti směru hodinových ručiček, aby vyhovovala funkci odpočítávání času. Červený disk se pohybuje ve směru hodinových ručiček tak, aby zvýraznil čísla, která přesně ukazují, kolik času zbývá.

Time Timer odpočet hodin 

Takové nastavení prokazatelně pomáhá:

Orientovat se v čase (myšleno v úseku času – kolik ještě)

Ulehčit a řídit denní rutinu: ráno, večer, úklid, koupání, spaní

Proměnit nehmatatelný koncept v naprosto hmatatelný a pochopitelný

Soustředit se na určitou činnost po stanovenou dobu

Plánování činností (co je teď a co bude, až čas skončí)

Řízení času klidu: pomozte dětem uklidnit se a sledujte, jak jejich frustrace mizí, když barevný disk zmizí.

Snižovat stres na obou stranách – u dětí i rodičů

 Time Time při učení

Time Timer pro stanovení času na učení

 

Co na Time Timer říkají rodiče

„Pořídili jsme synovi Time Timer, aby ho mohl používat se svým učitelem. Milují ho! Nečekala jsem, jak moc si ho všichni ostatní v rodině oblíbí, a brzy se začal neustále používat po celém domě. Já ho mám ráda při vaření, můj druhý syn ho používá při hře na klavír, manžel ho používá při sportování. Jsem nadšená z těchto nových krásných barev, protože jich teď máme několik po celém domě.“

 Time Timer a odpočet času při koupání

Time Timer pro vymezení zbylého času na večerní koupání

 

„Můj tříleťák mě momentálně sám žádá, abych Time Timer nastavila na 15 minut, pokud mu řeknu, že je čas se připravit na (cokoli). Někdy se ho zeptám, kolik času potřebuje, aby něco dodělal, a on ukáže na Time Timer a řekne počet minut (obvykle je to 15 nebo 25 minut). Takže ještě jednou, děkuju vám.“

 

Oceněná intuitivní asistenční technologie

V současné době pomáhá řada výrobků Time Timer, která získala řadu ocenění a byla ověřena výzkumem, jednotlivcům všech věkových kategorií a schopností na celém světě lépe si představit a řídit plynutí času, aby mohli být během dne produktivnější, organizovanější a uvolněnější a „počítat s každým okamžikem“.

 

Výzkumy ukazují, že produkty Time Timer jsou mimořádně účinnou pomůckou při výuce uvědomování si času pro všechny, a zejména pro děti s diagnózou ADD/ADHD, autismem a řadou dalších kognitivních poruch. Od svého vzniku se výrobky Time Timer rychle staly osvědčeným řešením a zlatým standardem mezi profesionálními odborníky i jednotlivci v komunitě.

 

Time Timer vymezení času i herní konzoleTime Timer pro vymezení času u herní konzole (nebo u obrazovky)

 

Volně přeloženo na základě timetimer.com, Šárka Kremzow, MA

Zpět do obchodu