Začínáme s malými světy alias small world play

Má hlavu v oblacích. Staví si vzdušné zámky. Také z toho cítíte trochu negativismu? A přitom fantazie je hybnou silou lidstva. To jen my dospělí jsme ji trochu pozapomněli používat a jsme přesvědčení, že představivost je doménou dětí. Díky open-ended hračkám ji znovu objevíte. Společně.

 

Malé světy nepředstavují jen tak obyčejné fantazírování. Ponořit se do vlastního světa s sebou přináší spoustu výhod, tak je s námi pojďte objevit.

 

Malé světy, velká fantazie

Nehledejme za tím atomovou vědu. Malé světy se vyznačují tím, že jsou prostě a jednoduše zmenšeninou světa velkého za pomocí hraček nebo rekvizit. Podněcují děti k tomu, aby vytvářely detailní a hravé ztvárnění místa, prostředí, nebo třeba vzpomínky.

Mohou představovat zcela skutečné místo, ztvárnění geografické scenérie plné pasujících rostlin a zvířat, přehrání výletu k babičce, do zoo, z dovolené. Tedy světy založené na reálných situacích, které se jim momentálně honí hlavou. 

 

Utukutu: Zvířátka a doplňky scenérií Bumbutoys

Dřevěná zvířátka, rostliny a stromy Bumbutoys

 

Mohou být ale také prostorem zcela vymyšleným, ve kterém neexistují žádná vnější pravidla. Světy plné pirátů, rytířů, smyšlených princezen, pohádkových postav. Tvůrcem a strůjcem je tady dítě, možná za drobné pomoci dospělého.

Ať tak, či ona, malé světy jsou také užitečným prostředkem ke zpracování emocí, kdy děti své emoce a zážitky vloží do figurek zvířat nebo panáčků. V tu chvíli jakožto pozorovatelé dokáží emoce kontrolovat, lépe zpracovat a vyhodnocovat příčiny a důsledky.

Tato imaginatní hra napomáhá vytvářet vlastní, jedinečné příběhy, a tak rozvíjí slovní zásobu.

 

Miniatury pro malé světy, tuby Safari Ltd.Miniatury zvířat a předmětů Safari Ltd. 

 

Benefity imaginativní hry

  • Pomáhají dětem zkoumat a pochopit svět kolem
  • Napomáhá pochopit prostor, velikosti a vzdálenosti
  • Je bezpečným místem, kde mohou zkoumat vlastní nápady a rozvíjet svou fantazii
  • Napomáhají budovat sebedůvěru
  • Při hře s kamarády nebo sourozenci se děti učí spolupracovat a komunikovat
  • Pomáhá trénovat jemnou motoriku
  • Zprostředkovává zkoumání vlastních emocí, které děti přenáší do figurek a zvířátek
  • Napomáhá rozvíjet jazyk tím, že děti věci kolem popisují a rozšiřují tak slovní zásobu

 

Jak na malé světy?

Nenechte se odradit krásnými fotografiemi sladěných a do detailu dokonale připravených scenérií. Inspirace je samozřejmě vítaná, neměla by se ale stát mučícím nástrojem a bičem na nás rodiče (o tom jsme so povídali v příspěvku na IG). Stačí se posadit na zem k dětem, domluvit se na tématu, možná trochu naťuknout nápady a pak už jen pozorovat svět z jejich perspektivy.

Co kdybychom si postavili les, ve kterém jsme byli posledně na procházce? Tu uvidíte kostičku, která bude třeba prima pařez. Tamhle zas šátek pro potůček. V další polici misku se šiškami, žaludy a kaštany. A ejhle, začne se to postupně rodit a přetvářet do reálných podob.

 

Malé světy pomocí hedvábných šátku Sarah`s SilksHedvábné šátky Sarah`s Silks

 

Nebojte se míchat materiály a soustřeďte se na prožitek a hraní. Nikoli na to, jestli výsledná scenérie bude dostatečně insta-friendly. Lego domečky, figurky s tvářemi a bez nich, kaštany, dřevěná zvířátka v lese a plastová v potůčku? Že je to trochu mišmaš? Proč by ne. Důležité je, co pro nás představují. Co se díky nimi odehrává v naší hlavě, potažmo fantazii.

 

Přečtěte si také:

 

Pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA

Zpět do obchodu