Dětské sluneční brýle: Od kdy je nosit a na co si dát pozor

Sluneční brýle chrání zrak před ostrým slunečním zářením. Jako dospělí si brýle bereme automaticky, ale s příchodem potomka si klademe otázku, kdy začít chránit jeho zrak. Není moc brzy? A když už brýle, tak jaké?

 

Dětské oči jsou fyziologicky díky širší a průhlednější čočce citlivější než u dospělého. Protože se dětský zrak stále ještě vyvíjí, měli bychom jej dostatečně chránit. Znamená to tedy, že letním miminkům hned nasadíme brýle? Ne tak docela.

 

Magická hranice 6 měsíců

Tak nějak obecně platí, že do půl roku věku dítěte brýle netřeba. Dítě se má ale vyhýbat slunci. To ovšem neznamená, že se vzdáme procházek na čerstvém vzduchu za pěkného počasí. Jen si musíme poradit jinými formami stínění. Jelikož jsou ale děti v tomto věku primárně v kočárku, pomůže nám s tím právě on.

 

Odborníci se bohužel ale neshodnou v tom, kdy tedy dětské brýle začít nasazovat. Je to v 6 měsících, v roce, ve dvou letech? Relativně zlomové období nastává v první roce života, kdy děti začnou samostatně chodit ve volném prostoru.

 

Pohyb = čas na brýle

Přibližně tedy v roce můžeme začít trénovat nošení brýlí. Pokrývek hlavy s kšiltem nebo kloboučků se raději ještě nezbavujte. Sice děti neochrání před odráženým UV (vodní plochy, čerstvý sníh, venkovní podlahy, lesklé povrchy), ale dítě nemusí milovat brýle ze dne na den. Navíc ochránit dětskou pokožku hlavy je v tomto věku také ještě pořád potřeba.

 

Vybíráme sluneční brýle

Aby byla fáze zvykání si na první sluneční brýle co nejsnazší, je potřeba vybírat co nejlehčí, nejodolnější a pružné materiály. Důležitým aspektem je také polarizace, která chrání zrak před pronikáním škodlivého záření. Brýle pro děti by mj. měly obsahovat filtr 3 ze stupnice 4. Naopak by rozhodně neměly obsahovat žádné BPA, ftaláty nebo PVC.

 

Sluneční brýle Little Kydoo

Pro vinohradskou radost a e-shop Utukutu jsme vybrali českého výrobce dětských slunečních brýlí Little Kydoo, které:

  • Chrání proti nebezpečnému UVA, UVB a UVC záření (ochrana UV, kategorie 3)
  • Obsahují polarizované čočky
  • Neobsahují škodliviny a vyhovují normám FDA, CPSIA a CE
  • Jsou certifikované dle evropských norem EN ISO 12312-1:2013/A1:2015
  • Jsou vyrobené z pružného bezpečného materiálu, který děti nezlomí
  • Lze v optice přetransformovat na dioptrické brýle

 

Jak vybrat padnoucí brýle

Máte-li to k nám do vinohradské prodejny radost daleko, máme pro vás všechny důležité informace o jednotlivých modelech na jednom místě.

Dětské sluneční brýle Little Kydoo model S 

První sluneční brýle S pro děti od 1 do 3 let obsahují i odepínací šňůrku kolem hlavy. Díky ní je děti jen tak nestrhnou dolu, ale především jim při střídání poloh nebudou padat z nosu. Pravděpodobnost, že je ztratíme při cestě s kočárkem, je tak minimální.

 Dětské sluneční brýle Little Kydoo model S rozměry

Šířka brýlí: 11,5 cm

 

 

Sluneční brýle Little Kydoo model K

Sluneční brýle K padne dětem ve věku 2 – 4 let, které už jsou na brýle navyklé. Pokud ale s brýlemi teprve začínáte, lze k nim dokoupit i univerzální gumičku. Rozdivočelým tryskomyším tak brýle nesletí, ať říznou ostrou zatáčku při úprku se sladkou kořistí. 

 Sluneční brýle Little Kydoo model K rozměry

Šířka brýlí: 11,5 cm

 

Sluneční brýle Little Kydoo model D

 

Model D je už zcela bez gumičky a skvěle sedne větším dětem od 3 do 5 let. Brýle jsou lehce hranatější, sportovnější a více orámují tvář.
Sluneční brýle Little Kydoo model D rozměry

Šířka brýlí: 11,5 cm

 

Dětské sluneční brýle Little Kydoo model I

Naopak znovu kulaté dětské sluneční brýle I ocení za slunečných dnů prckové ve věku 4 – 7 let.

Dětské sluneční brýle Little Kydoo model I rozměry Šířka brýlí: 12,5 cm

 

 Pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA

Zpět do obchodu