Dětská noha

Co dělat, když se dětské nožičky nevyvíjí podle představ? V mezidobí od narození po povinnou školní docházku se toho u dětských nožiček může tolik zvrtnout. A teď nemám na mysli fyzické zvrtnutí, jako spíš odchýlení od cesty dětských nožiček za správným fungováním, aby nás po celý náš život mohly nést. Je to běžné? Ano. Dá se s tím něco dělat? No, ano!

 

Blog-utukutu-detska-noha-2

Obr.1. Dětská nožička na houpačce Spectra

 

Téměř všechny děti (uvádí se 99 %) se rodí se zdravýma nohama. První známky toho, že je něco jinak, mohou nastat hned po porodu. V porodnici už k tomu obvykle dostanete žádanku na dětskou ortopedii kvůli vyšetření a na správném postavení nohou a funkci pracujete od samého začátku. Jestli patříte mezi tyto rodiče, jste prakticky o krok napřed. Protože už víte, jak na to. Dostáváte rady od fundovaných odborníků a s nejvyšší pravděpodobností i cvičíte dle jednoho z konceptů (Bobath koncept, Vojtova metoda, aj.) již od útlého věku. Tady totiž rozhodně platí pravidlo „čím dříve, tím lépe“.

Mnozí z nás na zvláštnosti v postavení tělíčka narazíme až ve fázi, kdy se dítě pokouší o své první krůčky, vybíráme boty nebo už za sebou pár mil chůze má. Jednoduše řečeno ve chvíli, kdy sami něco vidíme. Ale to už bývá důsledek, který se dá zjistit mnohem dříve.

Čeho se vyvarujte

Nabízí se rychlá varianta při volném večeru – nadhodit do pléna na sociálních sítích dotaz a třeba ještě fotky od kolen dolů. Problematické u takových fotek ale je, že i kdyby v dané komunitě byl fundovaný člověk, nemá dostatečné informace k diagnóze. Nevidí celkové postavení těla, pohyb, co předcházelo nebo u čeho je dítě foceno. A jak jsme už slyšeli od fyzioterapeutů, neexistuje snad žádné stejné lidské tělo s naprosto stejnou diagnózou. Porovnávání tedy není na místě.

 

Řešení – dětský fyzioterapeut případně dětský podolog

Proč investovat do fyzioterapie, kterou pojišťovna hradí minimálně a nespoléhat jen na specializované lékaře? Fyzioterapeuti vnímají lidské tělo jako komplexní celek, ve kterém zjednodušeně všechno souvisí se vším. Mají za cíl to samé, jako třeba ortopedi (správné postavení kostí), ale jejich cesta za tímto cílem je často odlišná. Prozkoumají celé tělo, ve stoje, v pohybu, v zátěži, v ideálním případě ještě postaví i na podoskop, a stanoví cvičení na míru potřeb vašeho dítěte. Navštívit fyzioterapeuta se vyplatí i jen na jednu konzultaci. Pro jistotu. Dle fyzioterapeutů 8 z 10 dětí vyžaduje drobnou korekci, kterou se zachrání chybička v pohybu už na samém začátku a nerozvine se tak do závažnějších potíží.

Pomoc po domácku

Špatné postavení dětských nožiček je často dáváno do souvislosti s ochablými hlubokými břišními svaly, za kterými může stát krátká fáze plazení, brzké posazování nebo chůze, upřednostňování jedné nohy při chůzi do schodů, rodičovská pomoc při stavění a krůčcích atd.

V rámci možností dodržujte cvičení stanovené fyzioterapeutem a tu a tam ho doplňte nebo okořeňte hravým, rozhoupaným pohybem. Balancování, hledání rovnováhy a testování svých hranic v pohybu má blahodárný účinek na celé tělo. Více jsme psali v článku 3 důvody proč posilovat rovnováhu. Pro hlubší vzdělávání v oblasti psychomotorického vývoje doporučujeme knihu Pohybový vývoj s láskou a respektem - Fyzioterapeutky dětem.

 

Blog-utukutu-detska-noha-1

 Obr.2. Domácí hřiště, přelézačky a všelijaké překážky. Pohyb i doma je potřeba.

 

Spolehlivé kombo pro cvičení bříška a nožiček je trojúhelník Piklerové – náš Climbou triangl spolu s deskou. Na něm dochází k trénování plosek nožiček při šplhání nahoru a dolů a zapojování šikmých břišních a hlubokých svalů. Právě šplhání po žebříku je podobné horizontální fázi plazení a symetrického střídání nožiček a ručiček. Vracíme se tak vývojově trochu nazpět, ale zvyšujeme zátěž a účinek.

Vedle nešlápnete ani s houpacím prknem, které prapůvodně sloužilo naší Zoe, a tak ho za sebe můžeme doporučit všemi deseti. Anebo raději všemi dvaceti. Improvizovaný trojúhelník Piklerové vytvoříte pro menší děti v kombinaci houpacího prkna a houpačky Spectra, která má díky bezpečné vzdálenosti prkének i funkci žebříčku.

Vůbec největší zábavu a tedy co možná nejlepšího výsledku dosáhnete kombinací všemožných podnětů v rámci opičích drah. Spojte Utukutu s polštářky, židličkami, stoličkami, s balančními kameny Stapelstein a vytvořte místo, kde se malé tryskomyšky při pohybu baví, smějí a mezi sourozenci i soutěží. Pohyb hrou je ideální cestou, jak nenápadně posilovat tělo.

Hýbejte se, hrajte si a houpejte se. Protože pohyb začíná doma.

 

 Doporučené produkty a hračky pro trénink nožiček na Utukutu

 

 

Pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA

Zpět do obchodu