10 snadných nápadů, jak dětem zpestřit venkovní hraní

Kdy jindy než v létě. A kdy jindy než o prázdninách? Být venku co to dá, prozkoumávat, stavět, tvořit nebo jen tak odpočívat. V dnešním článku vám necháváme tipy, co všechno se může dít „za barákem“, ve vnitrobloku nebo třeba dvorečku u babičky. A není toho málo, tak honem.

 

Divadelní představení pod prádelními šňůrami

Opona se otevírá a na scénu přicházejí první herci. K vytvoření tohoto improvizovaného divadla jim přitom stačilo málo - dva kusy povlečení a záclonové kroužky s chňapkami. Ty navléknete na prádelní šnůru a zavěsíte například na místo, kde sušíte prádlo nebo mezi dva stromy. A tadá, divadelní festival v zahradě může začít. 

 

2

 

 Pozor láva! A další balanční hry

Kdo umí udržet balanc? To se ukáže na stezce z balančních kamenů, mezi kterými může téct láva nebo tam na svou kořist číhají krokodýli. Kameny můžete rozmísťovat postupně dál od sebe, popřípadě je otočit a obtížnost tím krok za krokem navyšovat.

 

9

 

 Kamínky, kamínky a zas ty kamínky

Kamínkové hřiště rovná se dětská hypnóza. Stavět, převážet, hloubit, to je práce na hodiny a hodiny. Ostatně ten, kdo s dětmi občas navštíví kamínkové hřiště, ví své. Pytel kamínků přitom nevyjde draho a když se k tomu nasbírá pár větviček a nepotřebných věcí z domácnosti, stane se z kamínků koutek pro mnoho her a dětských dramat.

 

3

 

 Vodní hrátky v bazénku nebo v dešťovce

Lavor, bazének… a lodička. Co by to bylo za léto, kdyby se člověk nepodíval na moře či oceán. A ani za nimi nemusíte létat úplně daleko. Stačí si naplnit jakékoliv zahradní nádoby například dešťovkou a vydat se na pořádnou plavbu s oblíbenými s korkovými lodičkám Elou.

 

10

 

 Venkovní tabule

Venkovní tabule si přímo říká o nějaké to umělecké dílo nebo třeba lekci přírodovědy. Vyrobit si ji navíc můžete sami „upcyclingem“, a to například ze staré kuchyňské desky nebo vyřazeného stolu. Povrch jednoduše natřete tabulovou barvou (některé jsou i magnetické) a pak už jen koupíte křídy a je to.

 
4_1

 

Opičí dráha

Překonávat překážky, plnit úkoly a na závěr si třeba postavit bunkr. Proč ne? Občas se rodiče bojí vzít naše Utukutu pomůcky ven, obavy ale hoďte za hlavu. Triangl s deskou, schodečky Climbou i houpačka Spectra jsou skvělými pomocníky na váš dvoreček a až děti opičí dráha přestane bavit, mohou si z nich udělat například stánek se zmrzlinou.

 

emoce (1)

 

 Závodní dráha pro lodičky

Máte doma pěnové tyče z plavání nebo vám třeba zbyly nějaké ze stavby domu? Tak je hlavně nevyhazujte, děti si s nimi užijí ještě hromadu zábavy. Pomocí kuchyňského nože rozřízněte pěnovou tyč přesně na polovinu a chtete-li mít dráhu delší, rozřízlé poloviny spojte (nejlépe lepidlem). Pak už si jen vyrobte z kousků pěny lodičky, nachystejte konvičky a závody mohou začít.

 

5_1

 

Open ended hračky aneb nekonečno možností, jak si vyhrát

Nedílnou součástí každé waldorfské či montessori školky jsou hry a hračky s otevřeným koncem, které dětem neříkají, co přesně mají dělat, ale motivují děti t tomu, aby si na to přišly samy. A ať už je to oblíbená duha nebo architektonická stavebnice, prázdniny jsou dlouhé a nápadů bude na tisíce.

 

8

 

Chůdičky

Chůdičky rozvíjí motoriku, rovnováhu a koordinaci rukou a nohou, posilují svaly, podporují krevní oběh, prospívají ploskám nohou a rozhodně nezkazí zábavu na žádné dětské párty. 

 

1

 

Autodráha, kterou můžete vzít kamkoliv

Oblíbenou hračkou na dvoreček, ale i na cesty, je autodráha Waytoplay, která je skladná, extrémně zábavná a dá se kombinovat s dalšími pomůckami a hračkami. A pokud máte strach, že ji děti venku zašpiní, tak nemějte: maminky si vychvalují, že s omyvatelným povrchem to jde raz dva, a tak může být na střídačku na zahradě i v pokojíčku.

 

6

 

Zpět do obchodu