Každodenní návyky k výchově psychicky odolných dětí

Pomoci dětem zvládat stres a každodenní nároky, to chce asi každý rodič. Věděli jste ale, že resilience (=odolnost dětí) se dá budovat malými krůčky, které můžete dělat každý den?

 

Dopřejte si čas „jen já a ty“, zn. bez rozptylování

Odolnost pochází z kvalitních vztahů, proto si je dopřejte každý den alespoň pár minut ničím a nikým nerušené aktivity s dítětem. Není to o kvantitě, ale o kvalitě, proto se nenechte ničím rušit a oddejte se jen tomuto vzácnému, společnému momentu.

 

Zlepšete kvalitu spánku

Spánek se podceňuje a mnoho dospělým i dětem se nedostává spánku v dostatečné kvalitě. Omezte čas strávený před obrazovkami a připravte děti na „večerní mód“, při kterém se hlučí, nesvítí velkým světlem a nevysedává před TV či mobilem. Doporučujeme rituály, které jsou příjemné pro všechny – například společné čtení.

 

TIP: Lampička na čtení s červenou složkou dopomůže ke spokojenému usínání a spánku. Na rozdíl od modré složky nenarušuje tvorbu melatoninu a nepíchá do očí.

Utukutu: Lampička s červeným světlem

 Dětská lampička na čtení s červeným světlem

Vypusťte děti ven

Pobyt venku a pravidelný pohyb mají jednoznačně pozitivní vliv na fyzickou i psychickou odolnost. Pobyt venku zlepšuje paměť i soustředění, zlepšuje náladu, snižuje stres, zlepšuje emoční seberegulaci a spoustu toho děti naučí. Děti by měly strávit pohybem min. 3 hodiny denně – začněte chodit společně po schodech, uklízejte spolu a využívejte pohybové pomůcky.

Utukutu: Dětské domácí pohybové hřiště

 Pohybové a balanční hračky Utukutu a balanční kameny Stapelstein

Nechte děti hrát

Myslete na to, že děti potřebují také neorganizovaný, spontánní čas, při kterém se budou věnovat obyčejnému hraní, nejlépe venku a s kamarády. Při hraní často zažívají stav zvaný flow, který je pro jejich mysl velmi důležitý, budují sociální dovednosti a hlavně se baví.

 

Seznamujte děti s opožděným uspokojením

Umět odložit potěšení a smířit se s tím, že ne všechno můžeme mít hned teď. Jeden z nejlepších způsobů, jak to děti odmala učit, je hraní deskových her, které vyžaduje kontrolu impulzů a mentální flexibilitu.

 

Malé, ale důležité úkoly

Dejte dětem malé úkoly, díky nimž se zapojují do dění v domácnosti. Každý den si mohou například odnést špinavé prádlo do pračky, pomoci s myčkou, nakrmit domácí mazlíčky, nebo je vyvenčit.

Utukutu: Samostatnost s Kidhelperem 

Pomocník pro samostatnost dětí učící věž Kidhelper

Umění vděčnosti

Místo otázky „co dnes bylo ve škole“, zkuste přeformulovat dotazy na ty, které „vypíchnou“ z každého dne to nejlepší. Jako např.:

Co ti dnes udělalo radost?

Naučil ses něco zajímavého?

Potěšil jsi někoho druhého?

Zpět do obchodu