Zdravé osvětlení aneb jak si neničit usínání

Když dojde na domácí osvětlení, řešíme množství, umístění a design. Na jednu věc ale zapomínáme, a tou je složení světla. Právě to se neblaze projevuje především ve večerních hodinách, kdy se snažíme usnout. A přitom stačí si na to pořádně posvítit.

 

Synonymem pro rychlé usínání překvapivě není úmorná únava. Naše tělo se může do klidového režimu dostat i po příjemně stráveném dni. Stačí se večer vyvarovat modrému světlu, které je v našich životech už silně zakotvené – televizní obrazovky, počítače, tablety, chytré telefony.  Ono se to ale snadněji řekne, než udělá.

Některá digitální média už ale naštěstí umí modré světlo blokovat nebo vypnout, zkuste nastavení. Ideální ovšem je vyhnout se jim alespoň 90 minut před spaním. Ale co to osvětlení? Čím si večer posvítit na deskovky, nebo pohádku před spaním, abychom se do říše snů uvedli co nejsnáze?

 

Vlnová délka barevného spektra

 

Světlo a spánek

Světlo hraje klíčovou roli ve vytváření příjemné atmosféry a při podpoře spánkových cyklů. A to zejména u dětí, které ještě nemají úplně vyvinutý svůj cirkadiánní rytmus. Ten označuje vnitřní biologický časový systém, který reguluje spánek a bdění.

Aby vůbec tělo dostalo signál, že je unavené a je čas jít spát, potřebuje vytvořit melatonin. Večerní světlo být proto mělo být tlumené, což pomáhá tělu připravit se na spánek. Všudypřítomné modré světlo ovšem tělu dává opačný signál: tělo nabudí, zvyšuje soustředění a přispívá k produktivitě. To se nám hodí přes den, večer už tolik ne.

Přípravě na spánek výrazně napomáhá světlo s červenou složkou. To naopak podporuje tvorbu melatoninu a přispívá tak ke zdravému rytmu.

 

Barevné spektrum lampička s klipem

 

Večerní rituál pro lepší usínání

  • Tlumené osvětlení
  • Omezení času u obrazovky
  • Snížení množství modrého světa

Nastavení blokace modrého světla je vcelku jednoduché. Návody najdete zde: pro iPhone/iPad a pro MacBook/iMac. Pro všechny operační systémy je dostupný software Iris, který umí plně eliminovat modrou a zelenou složku displejů. Iris je dostupný pro mobilní telefony, tablety a počítače – podporuje operační systémy Windows, Mac, Android a Linux. Mimo tuto funkci je vhodný i pro práci a redukování jasu monitorů.

  • Lampičky a osvětlení s pohybovým čidlem obsahující červené světlo

 

(Dětské) lampičky a osvětlení s červeným světlem

 

Lampičky a světýlka pro děti

Noční světýlko se senzorem

Nabíjecí noční světýlko s pohybovým senzorem, jehož světlo nenarušuje spánek. Hodí se jako orientační osvětlení do ložnic, chodeb či WC. Světlo můžete postavit, připevnit magneticky na zeď nebo zavěsit.
Lampičky a světýlka pro děti

Noční světýlko se senzorem a regulací

Svítí červeně nebo oranžově. Červená verze je zcela bez modré i zelené složky. Jas můžete upravit. Nastavte si světlo přesně tak, jak potřebujete. Jednoduše posuňte posuvník intenzity na požadovanou úroveň.
Lampičky a světýlka pro děti

Stolní lampa nabíjecí

Může být neustále zapojená do nabíječky a používaná úplně jako normální lampa. Nebo svítit na baterii až 9 hodin na nejnižší stupeň. Intenzita je srovnatelná s nočním světýlkem až po 2násobek lampičky na čtení.
Lampičky a světýlka pro děti

Lampička na čtení s klipem (černá/bílá)

Připevněná ka knihu je velmi komfortní na čtení. Bude vám vyhovovat i jako noční světýlko. Pohodlně ji díky klipu přicvaknete k posteli, dětské postýlce, poličce, či jen postavíte na noční stolek.
 
 
Pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA
Zpět do obchodu