Připravený rodič je půlkou úspěchu k připravenému prostředí. Aneb jak používat učící věž?

Chtějí vidět a být u všeho, co se šustne. Buď s pláčem (spíš řvaním) sedí na zemi anebo se strháváním našich kalhot snaží dostat nahoru, aby viděly. Nebo tahají všechny hrnce, vařečky a měchačky z dostupných šuplíků. Nedej bože, chytře otevřené šuplíky nainstalují a lezou střemhlav za námi na kuchyňskou linku. Anebo, tohle se děje těm, co vyměknou, máme vyvalený jeden bok, na kterém prcek sedí a spokojeně kouká. Ale nám hrozí bolavá záda a jedna ruka nasvalenější než ta druhá. Tak co použít učící věž Kidhelper?

 

Znáte to?

 

Tuhle dětskou touhu doporučuju nezazdít, naopak na ní promptně zareagovat a dítě zvát do kuchyně za použití pomůcek.

 

Nasnadě je stolička, židle či právě učící věž.

 

Ve Facebookové skupině Hrací koutek Utukutu jsme nedávno vedli diskuzi, co používáte. A vyhrála učící věž, i když pro některé, je to výdobytek moderní doby. Protože za našeho dětství jsme přece nic podobného neměli a taky jsme přežili.

 

 utukutu-kidhelper-zidlicka-stolicka

 

Jsou lidé, kterým učící věž přijde jako naprostá zbytečnost.

 

utukutu-kidhlepre-recenze 

 

Další skupina jsou lidé, kteří měli první dítě klidnější a stačila židle a na druhé potřebují větší support a bezpečnější pomůcky.

 

 utukutu-kidhlepre-recenze2

 

A pak lidé, kteří ji pořídí rovnou, protože si nedokáží představit balancovat malé dítě jen tak na židli.

 

utukutu-kidhlepre-recenze3 

 

Rozhodnutí je tedy na vás. My můžeme jen představit naši pomůcku a vysvětlit, proč byste o ní měli uvažovat.

 

 

 

„Pomůžete-li dětem účastnit se života i tam, kam

sami nedosáhnou,

předáte jim potřebné zkušenosti a starter pack

k nezaplacení, díky kterému se stanou

daleko samostatnější a sebevědomější.“

 

 

  

 UTUKUTU pod drobnohledem aneb #utukutudetaily

 

utukutu-drobnohled-rozměry 

 

Vejde se mi Kidhelper pod kuchyňskou linku? Nebo bude spíš nad ní?

A jak je hluboký, nebudeme o něj zakopávat?

 

To jsou vesměs dotazy, které chodí ohledně učící věže Kidhelper. Pro snadnější představu o prostoru, který Kidhelper zabere, píšeme rozměry:

 

Výška: 87 cm
Hloubka: 45,8 cm
Šířka: 43,8 cm
Výška k přední tyčce (včetně): 81,5 cm

 

Právě u posledního rozměru může nastat sem tam potíž v případě úchytek na šuplících, na druhou stranu, pokud máte úchytky velké, dítko má alespoň pořád možnost držet se tyčky, protože mezi šuplíkem a tyčkou je pořád mezírka.

 

 

utukutu-kidhelper-rozmery

 

 

 

utukutu-drobnohled-kidsafe

 

Co je to ten Kidsafe?

Textilní doplněk Kidsafe vznikl pro větší bezpečí pohybu nejmenších pomocníčků a pozorovatelů. Díky němu se malé ratolesti, které ještě plně neovládají koordinaci pohybu a neodhadnou výšku, se mohou bez obav pohybovat po schodnici, aniž by hrozil pád. Přidanou hodnotou jsou kapsičky, kam si malý pomocníček může uložit své náčiní. Samotné upevnění na Kidhelper je řešeno velmi silným suchým zipem, který odolá i možnému krůčku vedle.

 

 Snímek obrazovky 2022-03-14 v 14.40.36

 

Od kdy je učící věž Kidhelper vhodná?

 

Vhodná je jednoduše od chvíle, kdy dítě stojí, dovede udělat pár krůčků, a je zvědavé, co se tam nahoře na lince děje. U rychlejších prcků je to už před 1. narozeninami. U těch, kteří si jedou svým vlastním tempem a nikam nespěchají, to může být klidně až kolem roka a půl a později.

 

 utukutu-drobnohled-schodnice

 

A do kdy ji budu používat?

 

Montessori učící věž Kidhelper je označovaný jako rostoucí a to díky výškově nastavitelným schodnicím, které upravujete dle růstu dítě. Pro ty nejmenší je ideální vrchní poloha ve výšce 45 cm, aby byly co možná nejblíže kuchyňské lince, poličce v regálu, umyvadlu v koupelně, atd. Jakmile dítě poporoste, schodnici snížíte do prostřední polohy. Tou dobou pravděpodobně už nebudete potřebovat bočnice Kidhelpera, ovšem záleží samozřejmě nejen na výšce, ale i věku a zdatnosti dítěte. Později je stále ještě prostor pro spodní polohu schodnice, která je ve stejné výši jako první schůdek, tedy ve výšce 25 cm.

 

 utukutu-particka-petr-fiala

 

Kdo stojí za designem Kidhelpera?

 

Za produktovým designem stojí Petr Fiala, který nám pomohl v konečné podobě houpačky Spectra a celé kolekce Climbou.  Jako táta (už skoro dvou dětí) totiž přesně ví, co prcci potřebují, co je baví a co se jim líbí. Je to trochu rebel a to se snaží do designu propisovat. Někdy se to povede víc, někdy narazíme na výrobní nemožnosti. Ale společná práce nám jde už několik let dobře a vznikají z ní dětmi oblíbené hračky a pomůcky.

 

Máte nějaké vhodné doplňky nebo nápady, co s dětmi v kuchyni dělat?

 

Dětem pro jejich rozvoj a samostatnou práci stačí připravit prostředí na kuchyňské lince. Myslete hlavně na odsunutí nožů a umístění učící věže dál od sporáku.

Nejmenší děti mohou držet vařečku a ťukat s ní do kuchyňské linky, číst na kuchyňské lince oblíbenou knížku či recepty s vámi, držet plastový příbor, povídat si s vámi, jíst vámi nakrájené ovoce a zeleninu či chléb.

Starší děti mohou přesýpat sypké potraviny (rýži, fazole, hrách,...), přelévat vodu či omývat nádobí, krájet měkčí zeleninu, míchat a hnětat těsto, třídit potraviny - zeleninu a ovoce dle barev či velikosti, samostatně vařit dle našich karet receptů Děti vaří.

 

Co najde v sadě receptů?
14 receptů (polévky, hlavní jídla, dezerty)
1 karta s přísadami a potřebami
musím zmínit vtipně řešenou gumičku, která vše drží pohromadě v kapse

Jak jsou recepty koncipované

  • na jedné straně ingredience a jejich množství vyobrazené pomocí obrázku, vaření je pak velmi intuitivní, děti si snadno odměří množství sami nebo s drobnou pomocí
  • na druhé straně jednoduchý postup opět pomocí obrázků, maminky nebo tatínkové pomohou hlavně ve chvíli, kdy je potřeba měřit čas, nastavovat troubu nebo zapnout varnou desku, zbytek zvládnou s naší důvěrou sami

 

Pro koho a od kolika let

  • podle zájmu dítěte, klidně od 2 let (s malou pomocí maminek nebo tatínků)
  • přibližně od 4 až 5 let jsou kuchaříčkové zdatnější a zvládají dle receptu postupovat sami s občasným dotázáním se
  • využijí i tatínkové, kteří ne moc často a ne tolik rádi vaří
  • a nebo, jak řekla naše babička, recepty využijí i babičky líné ingredience vážit 

 

V okamžiku, kdy dítě udělá první krok, ocitá se na

vyšším stupni interakce. Neustále se snaží svou

nezávislost rozšířit. Chce všechno dělat samo... Jeho

snahy jsou tak energické, že naší obvyklou reakcí je

jejich zabrzdění. Bohužel, pokud toto děláme,

nebrzdíme dítě, ale samu přírodu, protože vůle dítěte

sleduje vůli přírody a řídí se jejími zákony.

(Absorbující mysl, s. 66)

 

 


A fakt se to vyplatí?

 

Člověk je na vážkách - investovat vs. využít něco, co mám doma? Výhodou Kidhelpera je především dlouholeté využití v domácnosti, od maličkého začínajícího chodce, po velkého slídivého rošťáka, který jde do výšin lovit něco na zub. Investici si pomyslně rozložte přibližně na 5 let aktivního používání (pokud nepočítáme další roky Kidhelpera ve formě stoličky), to už je něco přes tisícovku za rok. To už zní lépe, že?

 utukutu-kidhleper-nohy

 

 

Jo a ještě, zvládnu ho smontovat?

 

Jasně. Důkazem vám bude tohle video.  

 

Zpět do obchodu