Jak zvládnout fakt, že jde vaše dítě poprvé do školy? Psychologické tipy pro rodiče

Áááá to uběhlo, sotva jste stačili darovat kojenecké dupačky a už tu před vámi stojí človíček, který míří DO ŠKOLY. Pardon, ale tohle by emočně pohlo i s Golemem. Tipů, jak připravit děti, je všude habaděj, proto jsme dnes vybrali pár tipů pro ty, kteří to občas nesou hůře než ratolesti: máme tu záchrannou psychologickou misi pro rodiče.


Ve spěchu = ve stresu


Stresovou reakci jde ošidit jen těžko – ostatně dobře, že ji máme, protože nám dává vědět, že před sebou máme něco velkého. Něco, na co je potřeba zmobilizovat všechny buňky, a to bohužel včetně těch „nervových“. Aby se ale nepustily z řetězu moc a nepřevál covaly vás – připravte se. Myšleno tak, ať je vše v klidu. S dostatečným předstihem. Nehledat svačinkový box tři minuty před odchodem. Společně a v klidu posnídat. Vyjít klidným krokem. Základ máme, jdeme dál. 

1_1

Podpora od ostatních


Když se naše kolegyně vydala se synem poprvé do dětské skupinky, těšila se, jak přijde domů a bude pracovat. ALE. Skutek utek. Propukla v pláč hned za dveřmi školky, přes slzy neviděla na řízení a nakonec se týrala tím náhlým, divným tichem doma, které… jejímu stavu moc nepřidávalo. Kdo odstřihuje pupeční šňůru poprvé a tyto změny s ním mávají: zajistěte si na tento speciální den společnost. Kamarádku, mamku, partnera, prostě kohokoliv, komu se vypláčete na rameni…a kdo vám bude naslouchat. A ideálně někoho, kdo má tohle už za sebou a ví, jak je to zvláštní pocit.


Uznejte svůj přínos


Uvědomte si, že jste na tento moment své dítě připravili. Snažili jste se mu vštípit hodnoty a dovednosti a hlavně: postavili jste společně ten pevný základ, díky kterému zvládne všechny výzvy, včetně prvního dnu ve školní lavici. Nestyďte se uznat svou zásluhu a úplně v klidu si ji napište na papír: co oči vidí, hlava lépe vstřebá.


Darujte si dostatek času


Nezatěžujte se myšlenkou, že musíte být naprosto silní a bez emocí. Dovolte si být zranitelní a buďte trpěliví vůči sobě i dítěti. Je to nová situace a neznamená to, že už zítra bude vše v zajetých kolejích. Možná to bude stát ještě pár slz a dojetí, ale nebojte se, lidská duše se umí přizpůsobit. Jen to některým trvá o malinko déle.

Nastavte si realistická očekávání

Nečekejte, že všechno bude dokonalé a bez problémů. První dny ve škole mohou být obtížné, můžete zmatkovat, něco zapomenout, zvyknout si na všechny ty čipy, kartičky, školní systémy. Vypněte perfekcionistické tlačítko a zmáčkněte to, kde je napsán zkušební režim. Nový systém se teprve zajíždí, chybovat dovoleno.

diar 

Náš tip: Zaveďte rodinné plánování. nechte každého člena rodiny vybrat vlastní barvičku a během rodinného sezení naplánujte, co se bude celý měsíc dít. Tento plánovač dejte na viditelné místo (například na lednici). Krásné přehledné a s dostatkem prostoru jsou plánovače Tam & zpět, ve kterých si kromě povinností naplánujete také radosti, zážitky a setkání. 

Mentální příprava

Věnujte čas tomu, abyste se na tento krok mentálně připravili. Zeptejte se kamarádů, jak to prožívali oni a máte-li rád i„cvičení na hlavu“, zkuste třeba vizualizaci. Vizuálně si představte, jak první den ve škole bude probíhat a jak vše hezky zvládnete. Znáte to: fake it till you make it. U tohoto cvičení je skvělé, že probíhá třeba vleže, a když si k tomu do éteru stříknete třeba malinko levandulového oleje, nervy jsou obaleny.

Důvěra

Ve škole tohle nezažívají poprvé a VĚDÍ, JAK NA TO. Důvěřujte škole, jejím pracovníkům a věřte, že i oni mají své vlastní metody, jak první dny zvládnout.

Mluvte, mluvte, mluvte

Využijte čas bez dětí k vyprázdnění mentálního prostoru, protože jakmile dojdou ze školy, začnou to do vás zas sypat: buďte přítomní a mluvte s nimi. Zkuste zahodit telefony, věty „musím teď jít vařit” apod. Děti jsou plné dojmů z nové situace a to, že si o tom společně promluvíte, pomůže oběma stranám se v nové realitě ukotvit.

Společná oslava

První den ve škole je důležitý přechodový rituál. Přizvěte k němu prarodiče, kamarády, blízké, sousedy, prost ěkohokoliv, kdo vás do nové kapitoly života se srdcem na dlani doprovodí. Užijte si společnou oslavu a vymyslete třeba nějaký vlastní rituál, kterým se jedna životní etapa uzavře a do té se vkročí. Může to být třeba skok přes malý (ale skutečně malý ohýnek) nebo proskočení ozdobeným rámem, na němž budou fotky z dětství, kytky, vzpomínky a oblíbené předměty. Takový rituál navíc můžete uspořádat pro více dětí a mít tak kolektivní (a moc krásnou) vzpomínku.

1_3



Zpět do obchodu