Hračky do letadla

Několikahodinový let není žádná slast pro nás, natož pak pro naše miminka a batolata. Aby cesta proběhla hladce jako přistání v cílové destinaci, připravte si příruční zavazadlo plné zábavy.

 

Během cesty se stanete tak trošku Hermionou z kouzelnického světa, vzpomínáte na její malou taštičku, ve které měla i stan? Ten vy s sebou potřebovat nebudete, mít ale podobnou taštičku (dobrá, buďme realisté, bude to větší taška) se rozhodně vyplatí.

  

Jak dlouho ještě

Věty jako „za půl hodiny“, „ještě pár minut“, nebo takové „za chvíli tam budeme“ jsou pochopitelné pro nás dospělé. My už totiž umíme hodiny a chápeme zákony v toku času. Pro děti je však čas něčím nehmatatelným, těžko pochopitelným. Pomoci jim s učením času mohou dřevěné hodiny a tabulka s vyobrazenými aktivitami.

Ty si ale jistě nezabalíte do letadla, můžete si ale vzít obyčejné hodinky a čas zakreslovat na papír. Koneckonců na učení hodin bude v letadle spousta času. Nebo si zkuste vyrobit domácí cestovní hodiny - potřebujte jen samolepicí štítky. Bude vaše cesta trvat hodinu? Na okno nebo sedadlo před vámi jich nalepte třeba 6 a každých 10 minut nechte dítě, aby štítek sundalo. Takto si bude moci snadněji představit, jak dlouhá cesta ještě zbývá.

 Odpočet hodin pomocí lístečků

 

 

Mňamky, svačinky, kokina a… lahev

Jakákoli pochutina dokáže cestě ubrat na délce. Dítě ani nemusí mít hlad, stačí chuť na něco dobrého, čemu se nedá odolat. Do letadla si s sebou smíte zabalit některé potraviny, jiné jsou zakázané, jako např. tekuté, tavicí se. Můžete si ale připravit svačinový box a naplňte jej oblíbenými svačinkami, zdravými ovocnými plátky, nebo křupkami.

TIP ohledně pití: Připravte si prázdnou lahev, nebo ji před odbavením vypijte, a tu si při čekání na let následně doplňte pitnou vodou na toaletě.

 Svačinový box střední b.box

Miminko na palubě

Miminko projevuje své potřeby pláčem, a tak je potřeba hned na začátek říct, že, ať už je pláč pro okolí v uzavřeném prostoru letadla jakkoli nepříjemný, je zcela přirozený. A tak nesuďme maminku ani miminko za to, že společně cestují, třeba nejedou k moři jen tak, ale navštívit rodinu, která nemohla sama přicestovat.

Protože miminka toho v prvních měsících života ještě příliš mnoho nevidí, hlavní roli bude hrát minimalismus – v tašce i vzhledu. Sbalte s sebou kontrastní hračkyměkké knížky, plyšová zvířátka/chrastítka a různé hmat podněcující pomůcky, jako jsou senzorické míčky a šustící hračky, nebo třeba kousátka, která uklidní rozbouřené dásně.

 

 Zvukové senzorické oblázky

 

Batole, které zkoumá svět

Oproti cestování v autě má letadlo jednu velkou výhodou – pokud to umožňují okolnosti, můžete se po letadle pohybovat a protahovat si s batoletem nohy.

Připravte si rodinnou fotografii a společně pojmenujte všechny členy a povídejte si o nich. Děti ve věku 1-3 let už jsou velmi aktivní a mají v sobě zakódované neustálé zkoumání a zájem o svět. Je potřeba zaměstnat všechny jejich smysly, třeba pomocí senzorických hraček.

Aby nenechavé ručičky měly neustálé zaměstnání, můžete s sebou sbalit dokonce i puzzle s méně kusy, vkládačky, nebo také domino a objevovat další a nové dvojice kartiček.

 

Balanční vkládačka SpinnyPins

 

S předškolákem v letadle

Starší děti dovedou už v letadle chvíli sedět a udržet déle pozornost, a tak ocení samolepkové sešity a rébusy pro zvídavé hlavičky, se kterými získáte i menší pauzu pro sebe. Cesta letadlem ale představuje také příležitost odhodit na chvíli naše digitální technologie, věnovat dítěti svou plnou pozornost a soustředit se na získávání nových dovedností. Vyzkoušet můžete hry ve formě kartiček, u kterých lze snadno přizpůsobit styl hry věku dítěte.

Karetní hra Já mám, kdo má? Zvířata 

 

 

Související články

Pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA

Zpět do obchodu