Trestání dětí: Dvacet soucitných alternativ, kterými neublížíte

Občas se mi z příruček o rodičovství zatočí hlava: je jich tolik, že by vydaly na vysokoškolské studium. Když byly děti menší, četla jsem je taky. A sem tam si zajela i na nějaký workshop – jedním z nich bylo i léčivé hraní (hry, které odnáší bezmoc a přináší pohodu), na kterém jsem seznámila s konceptem vědomého rodičovství Alethy Solter.

 

Možná jste se zalekli, co to zase je… tak já to shrnu: doktorka Solter je vývojová psycholožka, která studovala pod vedením Jeana Piageta a její vědecké bádání (a celoživotní vášeň) se zaměřuje především na to:

 

a) Jak u děti vybudovat pevnou citovou vazbu.
b) Jak vyhojit děti z traumat a stresu.
c) A nakonec: Jak se ve výchově vyhnout trestům.

 

A tak jsem se rozhodla ukázat vám dvacet tipů, které Aletha Solter v konfliktních situacích nabízí jako alternativu k trestu:

 

Hledejte skrytou skutečnou potřebu

 

Typickým příkladem je doba, kdy dítě začne kreslit po zdech – děti v tomto věku láká kreslení na svislou plochu. Proto jim nabídněte tabuli nebo nalepte velký papír na dveře. Dalším příkladem je „zlobení”, které vyvěrá z nudy – například v čekárně, na dlouhých cestách a v dalších situacích, kdy dítě musí být dlouho na jednom místě a „nic nedělat”. Pro tyto případy mějte po ruce nachystané hračky, zpívánky, říkanky či jinou oblíbenou zábavu.

 

Poskytujte zdůvodnění

 

Musíte-li dát nějakému chování stopku, poskytněte dětem vysvětlení – když děti slyší zdůvodnění, proč je to nevhodné/nebezpečné, budou více ochotny spolupracovat. Počítejte ale s tím, že je tyto věci potřeba opakovat, nezapamatují si je hned.

 

Hledejte skryté pocity

 

Uznejte, přijměte a naslouchejte dětským pocitům. Příklad: Pokud vaše dítě udeří svou sestřičku, povzbuďte ho, aby svůj hněv a žárlivost vyjádřilo neškodným způsobem. Možná potřebuje plakat nebo má v sobě nahromaděný vztek.

 

Změňte prostředí

 

Někdy je jednodušší změnit prostředí, než se snažit změnit dítě.

Příklad: Pokud vaše dítě opakovaně vyndává věci z kuchyňských skříněk, umístěte na ně dětskou pojistku. Nebo do spodních skříněk dejte nádobí, u kterého vám nebude vadit jeho vyndávání. 

 

Najděte přijatelné alternativy

 

Přesměrujte chování svého dítěte. Příklad: Pokud nechcete, aby si dítě postavilo bunkr v kuchyni, neříkejte, že nemůže, ale navrhněte místo, kde vám bunkr vadit nebude.

 

Ukažte, jak chcete, aby se vaše dítě chovalo

 

Nespoléhejte se pouze na slova. Příklad: Pokud vaše dítě tahá kočku za ocas, ukažte jí, jak kočku hladit.

 

Dávejte možnost volby spíše než příkazy

 

Zatímco příkazy vyzývají k boji o moc, rozhodování posiluje dětskou sebedůvěru

Příklad: „Chtěl byste si vyčistit zuby před nebo po oblékání pyžama?"

 

Dělejte malé ústupky

 

„Vidím, že dneska večer už si moc unavený/á, tak si výjimečně nemusíš čistit zuby.”

 

Poskytněte čas na přípravu

 

Příklad: Pokud vás čeká oběd v restauraci, řekněte svému dítěti, jak očekáváte, že se bude chovat. Buďte konkrétní. Skvělou pomůckou v tomto případě je hraní rolí, které může pomoci připravit děti na potenciálně obtížné situace.

 

Nechte nastat přirozené důsledky (je-li to vhodné)

 

Nezachraňujte vše, nechte dítě poučit. Příklad: Dítě, které si nepověsí plavky a ručník, je může druhý den najít ještě mokré. 

 

Vyjadřujte své pocity

 

Dejte dětem vědět, jak na vás jejich chování působí. Příklad: „Už mě strašně unavuje uklízet pořád drobky v obýváku.

 

Když je to potřeba, zakročte

 

Příklad: Pokud vaše dítě na vašich společných procházkách běhá po ulicích (např. v blízkosti aut), chytněte ho pevně za ruku a vysvětlete, proč je to nebezpečné.

 

Držte dítě v náručí

 

Dětem, které se chovají agresivně nebo otravně, může pomoci láskyplné a podpůrné držení, které jim umožňuje nasměrovat své zadržované pocity do léčivých slz.

 

Opusťte s dítětem situaci, ale buďte mu nablízku

Využijte čas k naslouchání, sdílení pocitů, blízkosti a dořešení konfliktu.

 

Jděte na to hravě (a hlavně spolu)

 

Mnoho konfliktních situací lze proměnit ve hry. Příklady: „Při úklidu předstírejme, že jsme sedm trpaslíků" nebo „Pojďme se střídat v čištění zubů."

 

Odkloňte konflikt smíchem

 

Příklad: Pokud je na vás vaše dítě naštvané, vyzvěte ho, aby s vámi vyjádřilo svůj hněv v hravé polštářové bitvě. Hrajte svou roli tím, že se dramaticky vzdáte. Smích pomáhá vyřešit vztek a pocity bezmoci.

 

Udělejte úmluvu

Příklad: Pokud potřebujete jít z hřiště, ale vaše dítě to vidí jinak, dohodněte se, kolikrát smí ještě sjet skluzavku, než odejdete.

 

Pořádejte rodinná sezení

 

Diskutujte se svými dětmi o přetrvávajících konfliktech, uveďte své vlastní potřeby a požádejte je o pomoc při hledání řeše. Společně stanovte pravidla. Pořádejte rodinná setkání.

 

Přehodnoťte svá očekávání

 

Malé děti mají intenzivní pocity a potřeby a jsou přirozeně hlasité, zvědavé, nepořádné, svévolné, netrpělivé, náročné, kreativní, zapomnětlivé, bojácné, sebestředné a plné energie. Zkuste je přijmout takové, jací jsou.

 

Využijte rodičovský „time-out”

 

Opusťte místnost a udělejte cokoliv, co vám může „zchladnout” a získat zpět sebekontrolu a zdravý úsudek. Příklady: Zavolejte kamarádce, pozorujte dech, dejte si sprchu, brečte nebo se z toho vypište. 











Zpět do obchodu