Kontrastní hračky - 3 důvody, proč jsou pro miminka TOP hračkou

První týdny po narození vidí miminka převážně černobíle a neostře. Teprve během druhého měsíce dozrává vztah mezi oběma očima, a ve třetím měsíci začínají miminka stavět základy prostorového vidění a později začínají vnímat barvy. Kontrastní hračky nejsou móda, jsou naopak pomůckou, která pomůže očím „dozrát“.

 

Přemýšleli jste nad tím, proč je taková spousta hraček pro miminka minimalistická, prostě jen černobílá? Svět je přece plný barev. Je to z toho důvodu, že lidské oko se po porodu stále vyvíjí a trvá přibližně 4-6 měsíců, než je schopno rozeznávat a zaostřovat barvy.

 

Nebudou miminku chybět barvy? Přeci jen miminkovské hračky barvami překypují. Kdepak, zapomeňte na podporu učení barev, na to bude času habaděj později. Zaměřte se na podporu vidění jako takového – podporu ostření, vnímání prostoru, hran a obrysů. A právě k tomu jsou nejlepší jednoduché, černobíle, vysoce kontrastní hračky, kterými dětským očím uděláte tu největší službu.

 

1. Snadnější soustředění

Kontrastní hračky, jako jsou například karty, úchopové míčky, nebo závěsné mobily, usnadňují vidění, dítě tak může vidět výrazné vzory a tvary, i když ještě vidí neostře. Dochází tak ke zlepšení pozornosti, kdy se miminko pohledem zachytí o předmět, který ho fascinuje a má touhu ho dále zkoumat. O podpoře soustředění jsme psali v článku s Montessori aktivitami.

 

2. Stimulace zraku

Zrak patří mezi nejméně vyvinuté smysly po narození na svět. Miminko čeká spousta práce, aby dosáhlo ostrého, barevného vidění. Černobílé hračky jsou pro něj snadněji interpretovatelné, očima "uchopitelné, posiluje si tak zrak a samozřejmě i mozek.

 

3. Podpora psychomotorického vývoje

Navzdory lehce rozostřenému vidění v prvních měsících života se děti dokáží zaměřit na kontrastní přechody, což vzbudí jejich zájem. Díky tomu můžeme miminko podpořit v hrubé i jemné motorice - motivovat k přetáčení, chytání předmětu do ručiček pomocí vhodných úchopových hraček a podporovat tak koordinace ruka-oko, nebo také otáčení hlavičky v poloze na zádech i na bříšku pomocí hraček, které také dovedou vydávat nějaký libý zvuk jako např. chrastítka.

 

Jakou kontrastní hračku vybrat pro miminko do 6 měsíců

 

Pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA

 

Zpět do obchodu