Montessori aktivity pro batolata pro podporu soustředění

První rok miminka je jeden obří skok. Ani jste se nenadáli a už tu máte batole, které chodí a má plné ruce práce. A to doslova. Téměř vše, co jim v tomto období ukážete, je bude zajímat, do všeho se pustí s typickou batolecí vervou a odhodláním. Proto jsem dnes připravila tipy na to, jakými aktivitami je potěšit a jako bonus: podpořit je v soustředění.

 

blog-utukutu-detska-noha-3  

Sledovací pozorovací mobil pro čerstvě narozené miminko MUNARI

 

Spojení, které si zapamatujte: Maximální úsilí

„Montessoriáni” tomu říkají maximální úsilí - je to činnost, která dětem umožňuje pustit se do něčeho naplno a zároveň jim dodává pocit, že toho zvládnou čím dál víc. Je to chvíle, kdy rády překonávají samy sebe. Jsou to minuty ničím nerušené flow a maximálního soustředění. U batolat toho je celá řada - od otvírání a zavírání nádob, navlékání, vkládání, přemísťování, přelévání až po jejich zapojení v domácnosti.

 

blog-utukutu-detska-noha-1 

Dřevěný válec Roll s kuličkami

 

Když se řekne soustředění…

… není to dítě s pootevřenou pusou před obrazovkou (ať už tou televizní nebo jinou). U Tlapkové Patroly dítě podněty jen vstřebává (a věřte, že jich je na jejich hlavičku příliš), ale u Montessori aktivit jede tempem, kterým mu vyhovuje, a hlavně: spoustu se toho naučí. Proto klasické Montessori pomůcky pro batolata nabízejí procvičování toho, co vývojově zvládnou: vkládání objektů do otvoru, umístění skládačky na správné místo nebo skládání kostek na sebe. No a čím víc to opakují, tím lépe jim to jde. A hluboce se u toho soustředí.

 

 

blog-utukutu-detska-noha-2

Dřevěná stohovací panda a hračky pro nejmenšní

 

Praktické aktivity „do života“, díky kterým nemusíte vymýšlet extra program

Přečtete-li si knihy například od profesora Zdeňka Matějčka (významného dětského psychologa) či Marie Montessori, tak budete možná překvapení: batole toho obvykle zvládne víc, než se domníváte. V dřívějších dobách totiž sotva dítě začalo chodit a používat ruce, dostalo práci. Ano, batolata už skutečně mají motorické dovednosti na to, aby většinu domácích činností dělala s vámi – nejenže se vám uleví od neustálého vymýšlení programu, ale postupným tréninkem se z vašeho nemotorného batolete stane dítě na vlastní pohon, který vyrůstá s pocitem „věří mi, že to zvládnu“ a „jsem nedílnou součástí domácnosti“.

 

 blog-utukutu-montessori-aktivity-batole

 

Venkovní Montessori aktivity

Maria Montessori byla v přírodě jako ryba ve vodě, proto není divu, že při výběru pomůcek upřednostňovala přírodní materiály a při volbě aktivit venkovní prostředí. Každodenní pobyt venku je pro batolata nutností - shromažďují informace kolem sebe tím, že vidí, slyší a cítí přírodní svět (ať už je to tráva nebo sníh). Venkovní aktivity většinou baví i rodiče - nemusí to totiž být obyčejné hraní, ale také turistika nebo bojovky, při kterých se zabaví i dospělí.

 

 blog-utukutu-montessori-aktivity-batole-2

 

Všímejte si jejich aktuálního zájmu

Batolecím věkem se toho spousta mění – děťátko se krok za krokem stává nezávislou bytostí (což někdy dává setsakramentsky najevo), což sice rodiče může stresovat, na druhou stranu se vám může ohromně ulevit: Stačí sledovat, co všechno ho baví, co ho aktuálně zajímá a připravit mu takové prostředí, kde tyto aktivity bude moci nerušeně pilovat.

 

 

 

 

Zpět do obchodu