Chcete víc samostatné děti? Jednoduché tipy, které vám pomohou začít

Kolik toho vaše děti zvládnou? Nemyslím teď jízdu na kole, houpání, skákání nebo opičárny na průlezkách. Jak jsou na tom s vysavačem? Myčkou? Zaléváním květin? Zkrátka… Máte pocit, že domácí práce jim nejsou cizí?

 

Děti mohou pomáhat v daleko dřívějším věku, než si myslíme

 

Ať už jste odpověděli jakkoliv, asi nebudu úplně mimo, když řeknu, že hodně dětí toho doma hodně může, ale žádá se po nich velmi málo – prostě si ty věci mnohdy raději uděláme sami… Protože je to snazší. Protože se nám nechce dohadovat, dožadovat a ještě to v závěru mít udělané NE-DO-KO-NA-LE.

 

Co ale dětem sdělujeme ve chvíli, když všechny povinnosti a úkoly řešíme za ně?

 

„Sám toho nejsi schopný/á.” 

 

„Nevěřím, že to uděláš dobře.”

 

„Nedávám ti prostor na chybu.”

 

Chcete mít dítě na vlastní pohon?

 

Sen každého rodiče je mít „dítě na vlastní pohon” – zatímco vy si ráno pijete svojí první kávu, dítě vstane, obleče se, nachystá si snídani, vyčistí zuby, sbalí svačinku a samo odjede do školy (s baťůžkem s hotovými úkoly, ke kterým jste ho nemuseli bičovat pět minut před spaním). 

PROSTĚ SEN. 

Zní to skvěle, jenže je tu drobný detail: samostatnost není zakódována v „šikovných” genech, není nám ani „dána shůry”, ale musíme se k ní dopracovat

A to nepůjde jinak než dávkováním každodenních úkolůPřestaňme se k dětem chovat jako dlouhodobým hostům. Začněme je zapojovat jako rovnocenné členy týmu.

 

K zapojení dítěte začneme pěknou instrukcí od Tima Seldina a Lorny McGrathové z Montessori Foundtation, autorů knihy Montessori do každé rodiny:

„Vezměte v úvahu schopnosti dítěte a zvažte, na jakou pomoc je připraveno a o co jeví zájem. Lepší než velmi malému dítěti říkat, že je jeho úkolem něco udělat, je záměrně uspořádat domov tak, aby mohlo bezpečně a snadno pracovat s vámi.”

 

Malé (a přitom velké) kroky k samostatnosti - batolata

 

Pomoct dítěti převzít odpovědnost – to je asi nejobtížnější část rodičovství. Nechceme být za helikoptéry, ale zároveň tak nějak balancujeme mezi tím, aby přece jen měly dětství, protože nekonečné TO DO listy je čekají po zbytek života. 

 

K dětství ale práce patří. Děti díky ní rostou. A s každým zvládnutým úkolem a povinností se v jejich hlavičkách rozzáří velký billboard s nápisem ZVLÁDNU TO.

 

A to je do života… poselství k nezaplacení. Inspirujte se tipy, do kterých jsou děti celí žhaví, zachyťte období, kdy je to baví a pak... už jen čekejte na svoje první cappuccino... který vám možná nachystají právě ony :-)

 

 Tipy pro období kolem roka

1

 

 Tipy pro období kolem roka čtvrt

2

 

 Tipy pro období kolem roka a půl

3

 

 Tipy pro období kolem dvou let

5

 

 Tipy pro období kolem tří let

4

 

 

Zpět do obchodu