Učící věž - Proč je fajn ji mít doma

Je učící věž módní výstřelek nebo neodmyslitelný pomocník? Každý rodič má jistě zkušenost s křičícím dítětem, které po něm natahuje ruce, když připravuje oběd na kuchyňské lince. Je zaujaté, co se to tam děje a chce být součástí této pozoruhodné akce. Učící věž mu tuto potřebu může uspokojit hned z několika hledisek.

 

"Pomoz mi, abych to dokázal sám."

"Hlavní úkolem připraveného prostředí je v co největší míře učinit rostoucí dítě nezávislým na dospělých."

"Ruka je nástrojem ducha."

Maria Montessori

 

ucici vez utukutu kidhelper

 

Učící věž je nenahraditelný pomocník v domácnosti, kde ctíte výše uvedené výroky. Dokonce ani nemusíte být zastáncem montessori filosofie, abyste ocenili mnohé výhody, které Vám přinese obstarání této pomůcky. Ačkoliv se Maria Montessori narodila v 19. století, její pohled na výchovu dětí byl velmi nadčasový a je platný dodnes. Podíváme-li se na její výroky, vyplývá z nich zcela jednoznačný respekt k dětem a velká důvěra v jejich schopnosti a potenciál. Nepasuje dospělého do nadřazené role, ale do role průvodce, který děti v závislosti na jejich potřebách a aktuálních schopnostech provází životem.

 

 2leťák si chystá svačinku

 

Doma vyrobená, bazarová nebo nová?

Ať už koupíte vymazlený Kidhelper, věž bazarovou, nebo ji v rámci společného trávení času s dítětem vyrobíte, nebudete litovat. Vám velmi ulehčí život a Vašim dětem poskytne spoustu příležitostí pro objevování a zkoumání. Naprostou většinu vybavení, které je na trhu nabízeno jako must have, děti využijí relativně krátkou dobu. To ale určitě není případ učící věže. Tu využijete od období, kdy je dítě schopno samostatně stát, až do doby, kdy na pracovní plochu dosáhne samo. Z praktického hlediska je důležité, aby byla věž stabilní, bezpečná, přiměřeně robustní, estetická a měla povrchovou úpravu proti nehodám s vodou a potravinami. Měla by být vyrobena tak, aby na ni dítě bylo schopno vlézt i slézt. Velkou výhodou je, pokud je rostoucí.  Pokud stále nejste přesvědčeni o její prospěšnosti a využitelnosti, nebo se Vám do ní nechce moc investovat, na internetu je mnoho návodů na výrobu věže svépomocí. Oblíbený diy návod je výroba učící věže Ikea sešroubováním schůdků Bekväm a stoličky Oddvar. My jsme zvolili Kidhelper a jsme maximálně spokojení, protože krom všech výše zmíněných atributů je i krásný, což je pro mě obzvlášť pro věci, které mám denně na očích též důležitá podmínka.

Ucici vez kidhelper utukutu

Učící věž Kidhelper od Utukutu

 

Kde využijete učící věž?

Věž nejčastěji využijete v kuchyni, ale není problém ji přenést. Další oblíbená místa, kde může sloužit, je například u okna nebo u ponku. Způsob jejího užívání se mění s věkem a schopnostmi dítěte. Nejdřív ji dítě používá pro zdokonalování svých motorických dovedností, později z ní pozoruje, co se děje na pracovní ploše a následně se již zapojuje do činnosti. Nejedlíky může pomoci rozjíst tím, že jsou díky věži součástí přípravy jídla. Děti, které prožívají separační úzkost, přiblíží k rodiči. 

 

ucici vez kidhelper utukutu

Pečení cukroví s blogerkou Kačí Smootcooking i s receptem

 

Proč byste si ji měli pořídit?

Z pohledu tradiční výchovy mohou padnout názory typu „Dítě se musí naučit počkat, Jen ať si hraje, Napracuje se v životě ještě dost, Je to nebezpečné, Strašně to zdržuje, Bez dítěte tu práci udělám mnohem rychleji.“ Všechny tyto výroky mohou být zdánlivě pravdivé, na druhou stranu jsou velmi krátkozraké a dítě v jeho vývoji brzdí a Vás vlastně též. Okamžitým benefitem této pomůcky je, že uvaříte oběd bez toho, aniž byste 60krát museli odběhnout k dítěti nebo se zdokonalovali v domácích pracích vykonávaných jen jednou rukou. Z pohledu montessori je tato pomůcka prospěšná, protože rozvíjí schopnost pohybu a tím uspokojuje silnou potřebu dítěte poznat tento svět a prozkoumat všechny věci, které potřebuje znát, aby se mohlo adaptovat. Dítě si rozvíjí základní důvěru v prostředí a sebe sama. Je pochopeno a uznáno. Může zkoumat svět, a činnost, která ho zajímá, opakovat, a tím se v ní zdokonalovat. Rozvíjí si smysl pro nezávislost. Je schopno se postarat o své vlastní potřeby. Rozvíjí svou sebehodnotu a pocit sounáležitosti, protože může být užitečné a přispět svému prostředí.

Více v článku - 11 tipů k využití učící věže.

V neposlední řadě tato pomůcka pomáhá utužovat vztah dítěte s dospělým prostřednictvím společného záměru, práce a užívání si výsledků dané práce. Některým rodičům pomůže znát hlubší smysl svého konání, někteří potřebují znát logické zdůvodnění, vidět okamžitý dopad, jiné zaujme, že dítě pracuje na své nezávislosti a další, že spolu s dítětem mohou společnou činností utužovat a harmonizovat vztah. Ač tak či tak, jedno je jisté.  Učící věž je must have ve světě rodičů, kteří ví, že

"Každá nadbytečná pomoc je překážkou v rozvoji dítěte."

 

kidhelper ucici vez utukutu

 

 

Srdečně Vás zdraví

Alena

Alena Špačková (montessori_sense)

„Úkolem rodičů není děti před životem ochránit, ale na život je připravit.“ (Rudolf Dreikurs)

 

Alena-spackova-montessori

Zdravím Vás, jsem Alena a Montessori se věnuji již téměř 6 let. Jsem spoluzakladatelka Montessori Hub v Brně, kde vedu lekce pro maminky s miminky a dílničky pro děti ve věku 18m – 6let.

Montessori vnímám, jako do detailu promyšlenou filosofii, která následuje dítě a podporuje ho, aby rozvinulo svůj potenciál na maximum. Správný montessori přístup je pro mě o lásce k dítěti, bezpodmínečném přijetí, i o vzájemném respektu a svobodě v rámci hranic. Učí děti být zodpovědné a samostatné v rámci péče o sebe, své prostředí i ostatní. Ze zájmu se velmi rychle stala vášeň a tak jsem postupem času absolvovala mezinárodní výcviky AMI asistent pro děti 0-3 a 3-6 let a mnohé další akreditované výcviky, semináře, přednášky a konference na téma montessori.

Protože ale ráda vidím věci v širších souvislostech, tak se stále vzdělávám i na různých kurzech a seminářích ohledně výchovy, smyslové integrace a neurovývojové stimulace. Sama si momentálně také procházím dlouhodobým sebezkušenostním výcvikem dle Adlera.

To vše mi pomáhá ke každému dítěti i rodině přistupovat komplexně a být vám důvěryhodným a profesionálním průvodcem za vaší cestou k spokojenějšímu rodičovství.

 

 

 

Zpět do obchodu