Montessori učící věž vs. židle

Jistě to znáte sami. Malá, ještě se batolící ratolest vás tahá za nohu, ručičky natahuje nahoru a vzlyká. Chce nahoru. Chce vidět. A co teprve, když už stojí a k deskám stolů, poličkám a pracovní ploše v kuchyni je zase o kousek víc a s jeho výškou se zvětšila i jeho zvědavost. 

 

Učící věž Kidhleper je bezpečný a vzdušný pomocník do domácnosti

 

Jsou na světě teprve chvíli a všechno je pro ně nové. Pro nás už jsou to zajeté kroky, pohyby, úkony. Pro ně ale všechno, co děláme, představuje nesmírně zajímavou a lákavou aktivita, kterou chtějí přinejmenším pozorovat. V ideálním případě se chtějí zúčastnit, pomoct a zažít dobrý pocit z dobře odvedené práce a mj. pocítit vaši důvěru do něj vloženou.  

„Pomoz mi, abych to dokázal sám.“ je hlavní myšlenka Montessori přístupu, která odráží fakt, že děti jsou na nás od samého začátku závislé, přesto se ale chtějí po našem vzoru vše naučit, vše si vyzkoušet a posbírat tak spoustu cenných zkušeností a stát se tak samostatnými. Jsou ale limitované svou výškou, nikam nedosáhnou a nedohlédnou.  

V tom jim pomůže právě učící věž KidHelper jakožto součást připraveného prostředí, tedy prostoru, který je uspořádaný tak, aby odpovídal potřebám dítěte. Tou potřebou je v tomto případě dostat se do výšky a být součástí dění.  

 

Učící věž Kidhelper je designový doplněk

 

Kdo má židli, ten bydlí 

Pro takový účel se nabízí také stolička nebo židle, která je v kuchyních spojených s jídelnou vždy po ruce a vlastně nic nestojí. Jenomže židle je pořád židle, a ta je určená k sezení. Má neměnnou výšku, jednu opěrku, někdy boční područky a čtyři nohy. To je vše. Žádné schůdky ke snadnému vystoupání, žádné boční bezpečnostní prvky a také žádná ochrana proti převrácení. A právě to má v sobě učící věž KidHelper. 

Bezpečnost na prvním místě 

KidHelper jsme navrhli tak, aby byl především bezpečný a funkční. Jeho minimalistický design, a přesto nápaditý vzhled utukana je vlastně takovou třešničkou na dortu. Jeho velkou předností je, že roste spolu dítětem. Schodnice lze totiž měnit dle výšky dítěte do třech poloh. A díky svému tvaru ji jen tak něco nepřevrátí. 

Pro ty nejmenší jsme připravili textilní bezpečnostní prvek KidSafe, který se snadno nasadí na horní tyčku a s věží se spojí pomocí velmi pevného suchého zipu pod schodnicí. Poslouží nejen jako další zabezpečení, ale také jako úložný prostor pro náčiní malého pomocníčka. Jakmile si je dítě jistější ve stoji, Kid Safe snadno sundáte, a dítě už si do věže samo vleze i z ní vyleze. 

Při pohledu na utukana některé možná napadne, proč nemá více tyček kolem dokola. Je to proto, aby si dítě nepřipadalo jako v klícce, mělo volnost, vnímalo výšku kolem sebe, ale přesto bylo dostatečně jištěné. Bočnice a zobáčky chrání dítě před pádem do strany v oblasti trupu, spojující tyčky zas chrání před pádem vpřed či vzad. Těchto prvků se dítě reflexivně drží, a tak je velmi nepravděpodobné, že by propadlo.  

Dlouholetý člen domácnosti 

A ve chvíli, kdy už dítě oporu učící věže KidHelper nepotřebuje, což nastává přibližně kolem 4. roka, zůstanou celé rodině výškově nastavitelné schůdky. Ty používají děti klidně ještě v 8 letech, aby dosáhly na práci na kuchyňské lince, ci na vyšší poličky, na horní skříňky v kuchyni, nebo třeba proto, aby pomohly tatínkovi zatlouct háček na svůj obrázek. Nebo také menší maminky, aby dosáhly do horních poliček či šuplíků. Kid Helper totiž není chvilkou záležitostí, která po roce či dvou začne doma překážet. Stane se pevnou součástí domova, kterou budou využívat nejdříve ti malí, ale později i ti velcí 

 

Učící věž KidHelper zkompletujete raz, dva.

 

Text pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA

Zpět do obchodu