Hračky udržitelně

Jako rodiče si nepřejeme nic jiného, než aby byly naše děti spokojené, šťastné, aby se doma nenudily, byly kreativní a život je bavil. Kupujeme jim hračky, rozvíjíme jejich smysly a někdy zapomínáme, že dítě nepotřebuje hromadu plastových, hrajících, blikajících věcí, aby bylo šťastnější. Jakou koupit dítěti hračku, aby nezůstala za měsíc netknutá, nezruinovala naši peněženku a zároveň jsme ji mohli koupit s čistým svědomím i vůči životnímu prostředí?

 

PODĚDIT NEBO PŮJČIT

Než začneme sjíždět internet kvůli novým hračkám, určitě stojí za to, poohlédnout se zpátky do našeho dětství. Na půdě se dá najít spousta schovaných skvostů a někdy stačí hračku jen trochu upravit, zašít, vyprat a může fungovat znovu. Půjčit si hračky od kamarádů nebo od někoho z rodiny je skvělý způsob, jak jim vdechnout nový život a ušetřit. Pokud nepatříte ke šťastlivcům s půdou, stejně není nutné, abyste vše kupovali nové. Existují skvělé projekty a půjčovny, kde můžete hračky na nějakou dobu vyzkoušet, než se rozhodnete je koupit. Například půjčovna Ebuu to nabízí. Najdete tam hračky pro nejmenší, ale i knížky, pexesa anebo právě větší hračky od Utukutu. Vyzkoušet tak můžete houpačku Spectru nebo žebřík Climbou a sami zjistit, jak skvěle si s nimi děti vyhrají. Nejde navíc o hračky na krátkou dobu, jelikož mohou sloužit několik let, takže na půdě určitě neskončí.

 hracky-urdzitelne-2

 

ČESKÁ TVORBA

Přesto, že hračky z druhé ruky jsou udržitelná cesta, jsou situace, kdy je třeba poohlédnout se po něčem novém. Díky českým hračkářstvím můžeme objevit krásné hračky z udržitelných materiálů a ještě tak podpořit lokálního výrobce. Ryze české hračkářství je například Hugo chodí bos, kde seženete věci pro malé i velké, hračky i oblečení lokálních tvůrců. Na Ababu najdete roztomilé textilní muchláčky či batůžky a skvělým dárkem může být i to, že si je můžete sami ušít. Kvalitní, multifunkční a rozvíjející hračky objevíte na e-shopu Hravokádo a pokud fandíte precizní práci ze dřeva, pořiďte dětem vesnici, silnici nebo zvířátka od Puun.

Při výběru udržitelných hraček by měl hrát roli i materiál. Dřevěné hračky vydrží roky, textilní jsou téměř nerozbitné. Pokud chceme dát šanci přírodním materiálům a ulevit naší planetě, zkusme se plastovým vyhýbat.hracky-udrzitelne

RODINA A NECHTĚNÉ DÁRKY

Ne všichni mají na hračky a množství věcí pro děti stejný minimalistický pohled. Zamilované babičky by možná nejradši obdarovali děti při každé návštěvě, na Vánoce pár malých a pár velkých dárků pro každého. Jak tedy přesvědčit rodinu, že jste v hračkách minimalisti a navíc dáváte přednost udržitelnosti a lokálním výrobkům?

Nebude to sice překvapení, ale udělejte seznam! Zkuste ho vytvořit na stránkách Dej mi dárek. Do seznamu můžete vložit nápady na dárky a pak ho poslat rodině či přátelům. Ti si mohou jednotlivé dárky v seznamu online zamluvit, i tajně, takže máte i prostor pro překvapení, co od koho dostanete. K seznamu připojte dopis, proč si přejete udržitelnější dárky, popište vaši myšlenku a zkuste rodinu přesvědčit, že chcete své dítě zahrnout raději zážitky, láskou a vzpomínkami, než spoustou materiálních věcí.  Další možností je vybrat hodnotnější dárek, který je multifunkční, vydrží dítěti mnoho let a nechat rodinu, ať se na něj složí.

Pro někoho může být těžké pochopit cestu minimalismu, zkuste si ale někdy s rodinou sednout a s respektem to probrat. Pokud přijdete s přátelsky naladěnou prosbou a pádnými důvody, proč nechcete zahltit dítě předměty, zareagují možná lépe, než na zákazy a příkazy.
             

Co říci závěrem? Že méně je opravdu více a u hraček to platí dvojnásob. Ti, co už děti mají, stejně potvrdí, že nakonec je nejlepší hračka ta, co jako hračka vůbec nevypadá. Nejlepším předmětem tak muže být mašlovačka, lžička, ovladač nebo pračka. Děti opravdu nepotřebují kopu hraček. Nejlepší dobrodružství, zážitky a vzdělání čekají stejně venku. Takže vezměte svoje broučky do přírody a věnujte jim to nejdražší na světě. Váš čas a vaši plnou přítomnost. Ty totiž žádná hračka nikdy nenahradí.

 

Pro Utukutu napsala Yvet that-yvet.cz

Zpět do obchodu