5 důvodů, proč jsou v Montessori výchově důležité dřevěné hračky

Navštívíte-li někdy Montessori třídu, pak si hned na první pohled všimnete, že v tomto přístupu vládne dřevo. Podobně i v domácím prostředí jsou téměř všechny hračky pro miminka a batolata vyrobená... jak jinak než ze dřeva. Existuje proto mnoho důvodů – podívejme se na ně.

 

unnamed (5)

Dřevěné hračky sytí smysly

 Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik informací takový kus dřeva dětem sděluje? Na dotek hřeje, na vzduchu se zase ochladí (narozdíl od plastu, který si udržuje zhruba stejnou teplotu). Každý kousek dřeva je také jinak těžký a opracovaný, což dětem umožňuje prozkoumávat různé tvary, textury a velikosti. Ve zkratce: Hra s dřevěnými hračkami má smyslovou hodnotu, díky níž pak děti začínají chápat základní fyzikální a chemické vlastnosti, což jim  usnadňuje zkoumání a chápání světa kolem.

  

Dřevěné hračky jsou organické a krásné

Hračky ze dřeva skrývají velký příběh – obzvláště ty, které bývají vyrobeny ručně, ukazují dětem přirozené vzory, povrchy i drobné „nedokonalosti”, a i když je dřevo natřené, jeho textura dodává barvě hloubku a drobné nuance, které plastové hračky nikdy mít nebudou. Maria Montessori proto dětem dávala hlavně dřevěné pomůcky – věřila totiž, že jejich mysl absorbuje okolní prostředí „bez filtru” a proto je důležité dbát na to, co mu v jeho prostředí připravíme. A protože je dřevo krásné způsobem, jakým jiné materiály nikdy nebudou, poskytnete dětem ty nejideálnější podmínky pro formování jejich mysli, touhy po poznání a inteligence.

 

DREVENE HRACKY

 

 

Dřevěné hračky jsou šetrnější k životnímu prostředí

Jestli Marii Montessori něco vystihuje, pak je to hluboký respekt k „matce Zemi”, a materiály, které si pro svůj přístup vybrala, tento respekt odrážejí. Protože je dřevo odolnější, nepatří do kategorie „fast fashion” a jeho dopady na životní prostředí jsou nižší jednoduše proto, že vydrží déle, dědí se i po několik generací, a když už se jednou dostane na skládku, biologicky se rozloží. Kromě toho se mohou výrobci rozhodnout používat pro svou výrobu dřevo, které je vyrobeno udržitelným způsobem. A ani my v Utukutu nejsme výjimkou - naše hračky jsou vyrobeny ze dřeva ze šetrně obhospodařovaných lesů, obaly jsou plně recyklovatelné a pro barvení používáme pouze kvalitní, certifikované a ekologické oleje.

 

4

 

 

Dřevo = bezpečné hraní 

Maria Montessori věřila, že dítě by hračky mělo zkoumat všemi smysly. Máte-li doma mrňouska, pak určitě víte, že kromě zraku a hmatu svět prozkoumává také prostřednictvím pusinky. Po poctivém ožužlání si hračku hezky prohlédne, prohmatá, šup znovu do pusinky, zkousnout… a tak pořád dokola. Jsou-li hračky vyrobené z velmi tvrdého dřeva a natřené netoxickými barvami, pak jsou to ty nejlepší hračky, které miminku můžete dát - jsou přírodní, zdravé a bezpečné, a to i po nějakém tom kousnutí či ožužlání.

 2

 

Kombinace zábavy a nenásilného vzdělávání

Mnoho dřevěných hraček kromě zábavy učí děti nenásilnou formou také řadu dalších dovedností – jemnou a hrubou motoriku, smyslové vnímání, ale také třeba matematiku, abecedu či základy fyziky a „konstruktérství”.  Ke každé z nich najdete v Montessori třídě nějakou pomůcku - může se jednat o tzv. open-ended hračky nebo vyloženě edukační pomůcky jako jsou pískové tabulky, počítadla, počítací destičky a vkládací abecedy

 

 

drevne-hracky-blog



 

 

Zpět do obchodu