Hračky do auta

Aby cesta v malém uzavřeném prostoru s malými dětmi do zoo, kempu, nebo k babičce proběhla bez křiku, breku a vrásek, připravte si bezednou studnici pokladů. Potřebovat budete tři základní věci - hračky, jídlo a sebe.

 

Během cesty se stanete tak trošku Hermionou z kouzelnického světa. Vzpomínáte na její malou taštičku, ve které měla i stan? Ten vy s sebou potřebovat nebudete, mít ale podobnou taštičku (dobrá, buďme realisté, bude to větší taška) se rozhodně vyplatí.

 

Aby cesta odsýpala

Pro děti je pojem času poměrně složitý koncept, ke kterému musí dozrát. Co znamená „za hodinu“, „ještě deset minut“, nebo takové „za chvíli tam budeme“ víme my dospělí, ale pro děti je to neuchopitelné. Pomoci jim s učením času mohou dřevěné hodiny a tabulka s vyobrazenými aktivitami.

 

Ty ale nebudete samozřejmě vozit s sebou, i když Hermionina taštička by to jistě zvládla. A tak vyzkoušejte cestovní hodiny, které si snadno vyrobíte a připravíte doma. Potřebujte jen samolepicí štítky. Bude vaše cesta trvat hodinu? Na okno jich nalepte třeba 6 a každých 10 minut nechte dítě, aby štítek sundalo. Takto si bude moci snadněji představit, jak dlouhá cesta ještě zbývá. O fous jednodušší je natahovací minutka, kterou natáhnete na požadovaný časový úsek a až zacinká, bude konec cesty, nebo konec části cesty v závislosti na její délce.

 Odpočet hodin pomocí lístečků

 

Svačinky

Jako rodiče dobře víte, že hlad, nebo spíše řečeno chuť, mohou přijít kdykoli, a tak je lepší být připraven. Připravte si svačinový box a naplňte jej oblíbenými svačinkami, zdravými ovocnými plátky, nebo křupkami. Nebojte se po tom všem sáhnou, i když už vaše děti spadají do kategorie 3+, chutnají i školákům a aspoň na chvíli budou mít zalepenou pusu :).

 Svačinový box s přihrádkami b.box

 

Cestování s bdělým miminkem

Plakající miminko je noční můrou každého z nás, natož ve chvíli, kdy ho nemůžeme vyndat z autosedačky a ukonejšit. Protože miminka toho v prvních měsících života ještě příliš mnoho nevidí, vyplatí se minimalismus, který ocení vaše taška (nebude toho potřeba tolik) a hlavně oči vašeho dítěte – sbalte s sebou kontrastní hračkyměkké knížky, plyšová zvířátka/chrastítka a různé hmat podněcující pomůcky, jako jsou senzorické míčky a šustící hračky, nebo třeba kousátka, která uklidní rozbouřené dásně.

 Senzorický box se šátky 

Batole, které neposedí

Oblíbenou vychytávkou je rodinná fotografie nalepená naproti dítěti. Cestou se můžete učit společně pojmenovávat všechny členy rodiny a povídat si o nich. Děti ve věku 1-3 let už jsou velmi aktivní a mají v sobě zakódované neustálé zkoumání a zájem o svět. Je potřeba zaměstnat všechny jejich smysly pomocí senzorických hraček.

Aby ručičky měly neustále co dělat, můžete s sebou sbalit dokonce i puzzle s méně kusy, vkládačky klidně i písmenky pro naučnou cestu, nebo také domino a objevovat další a nové dvojice kartiček.

 Duhové kelímky s přísavkou

 

Nudící se předškolák

U dětí starších tří let už mohou nastoupit oblíbené samolepkové sešity a rébusy, se kterými získáte i menší pauzu pro sebe. Cesta autem ale představuje také příležitost odhodit na chvíli naše digitální technologie, věnovat dítěti svou plnou pozornost a soustředit se na získávání nových dovedností. Vyzkoušet můžete hry ve formě kartiček, u kterých lze snadno přizpůsobit styl hry věku dítěte.

Karetní hra Já mám, kdo má

 

Nezapomenout na detaily

Nejlepším parťákem pro cestování je ale máta/táta. Hrajte společně hry a hledejte předměty dle barvy, trénujte společně dopravní značky, popisujte krajinu, vymýšlejte příběhy. A pokud vám chybí fantazie, vezmete knížku a čtěte si cestou pohádky (samozřejmě za předpokladu, že se vám u čtení v autě nedělá mdlo).

Ačkoli budete sedět v autě a na bočních sklech máte umístěné stínění, nezapomeňte na sluneční brýle. Ostré světlo se do auta dostává i z vrchu střešním okýnkem, ale také zpředu čelním sklem a bočními předními skly.

 Co nezapomenou vzít s sebou

 

Související články

Pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA

Zpět do obchodu