Péče o zoubky od prvního mlíčňáku

Bezesné noci, první zoubek na cestě, nebo naopak každodenní boj s rutinou kolem čištění zubů? Zjišťovali jsme od českého zubaře a rakouské výchovné pedagožky zubní péče ty nejpalčivější informace. 

Od kdy pečovat o dětské zoubky?

Odborníci se shodují, že je to od chvíle, kdy se začíná klubat první mléčný zub. To bývá kolem 7. měsíce života. V tu chvíli můžeme používat silikonové kartáčky na prst, nebo klasické první kartáčky. Nezbytnou součástí tohoto uplakaného období jsou chladivá, nebo klasická silikonová či dřevěná kousátka, která pomohou ulevit od bolesti. Další možností rychlé úlevy od bolesti jsou různé gely, některé přírodnější, některé méně, se kterými bychom to ale dle slov zubařů neměli přehánět a nadužívat je, i bolest a citlivost dásní k této fázi patří. Je ale v pořádku gel bez výčitek tu a tam použít, abychom ulevili i sami sobě.

 

Jak předcházet vzniku zubního kazu?

Správnou technikou a četností čištění zubů. To je jistě první věc, která vás napadne. Ano, je to správná odpověď, něco tomu ale ještě chybí. Miminka se na svět rodí bez zubních kazů. Batolata obdařená prvními zoubky také žádné kazy nemají. Kdy se to celé může pokazit?

Každý si v sobě nosíme bakterie. Ty dobré, i ty „zlé“. Ve chvíli, kdy miminku olizujeme lžičku na příkrmy, nebo v dobré víře ocucáme dudlík, protože upadl na zem a nám to přece nic neudělá, mu takto předáme své ústní bakterie.

 Ústní bakterie se živí cukrem. A je jim naprosto jedno, jestli je ovocný, řepný, nebo hnědý třtinový. Cukr je cukr. A stejně jako my z těla vylučujeme, co už naše tělo nepotřebuje, tak i bakterie vyloučí odpad – kyseliny. Ty leptají zubní sklovinu. Čím častěji bakterie krmíme, tím více kyseliny tvoří.

Znamená to, že se musíme obejít bez cukru a bakterie nechat vyhladovět? Nebojte, nemusíme. Jen to s cukrem nesmíme přehánět a když už ho potřebujeme, ideální je jíst s pauzami a dodržovat pravidelný režim, tedy neuzobávat a neucucávat sladké po celý den. Pokaždé, když půjdete kolem čokolády, vzpomeňte si na hladovce ve vašich ústech.

Hygiena, holčička stojící na houpacím prkně

Jaký kartáček vybrat a kdy ho vyměnit?

Klasický, nebo elektrický? Je to vlastně jedno, jen musí mít každý svůj. U elektrického stačí, aby měl každý vlastní hlavici. Kartáček bychom měli obměňovat každé 3 měsíce, abychom si to zjednodušili a nemuseli u sebe mít účtenky od nákupu, stačí si pamatovat 4 roční období/sezóny = 4 kartáčky.

Vyměnit kartáček bychom měli po každém bakteriálním onemocnění. Vyhodit kartáček po 2 týdnech je samozřejmě škoda, po vyléčení si ale jistě nechceme přivodit bakterie do těla zpět.

TIP: Pro nejmenší dávejte při výběr pozor na výšku hlavy a štětinek kartáčku. Dětská ústa jsou přeci jen drobnější a s vysokým kartáčkem se pak nemusíme dostat do tváře k zadním zubům.

 

Jak a čím zoubky čistit?

Tady se rady odborníků liší. Někdo doporučuje krouživé pohyby, někdo pohyb stírání směrem od dásní a někdo zas jakousi kombinaci. V jednom se ale shodují - v konečném důsledku není důležitý způsob čištění, ale jeho výsledek, tedy jestli jsou zoubky skutečně plakuprosté. Zubní plak je měkký, není tedy potřeba ani velké síly.

  • Klasický kartáček
  • Elektrický rotační kartáček: na každém zoubku zapracuje pod úhlem 90 stupňů, dostane se kolem celého zoubku
  • Elektrický sonický kartáček: na každém zoubku zapracuje pod úhlem 45 stupňů (kolem dospělých zadních zubů je dobré kartáček naklánět, aby objal celý zub)

To vše minimálně dvakrát denně, ale to jistě všichni víme. Jak dlouho? Někdo udává dvě minuty, ale podstatné není ani tak délka čištění jako výsledek.

Náš chrup pomáhá čistit a chránit také obyčejná voda, která uhasí žízeň a vypláchne chrup. Za další jsou to i naše vlastní sliny. Jakmile děti umí kousat, využijte toho. Pokud jsou větší, nechte je přežvykovat, spustí se tím tvorba slin, která pomáhá spláchnout zbytky jídla z úst. U jídla se rozhodně nevyplácí spěchat, pomůžeme tím trávení, ale zubům.

Knížka Velké čištění zubů v zoo

Nechce si dítko čistit zoubky a ani bagr by s ním nehnul? Na pomoc si můžete přizvat i dětskou literaturu. Děti ne vždy uvěří tomu, co říkáme, vysvětlujeme o co prosíme. Ale jak se říká: Co je psáno, to je dáno. Za nás můžeme doporučit vtipnou, hravou knížku Velké čištění zubů v zoo, která obsahuje i plakát, na kterém ježek Ignác vysvětluje dětem co a jak. (Bilingvální rodiny si mohou přečíst i německý originál.)

 

Kdy začít používat mezizubní kartáček?

Mezizubní kartáčky v kombinaci s dětmi vzbuzují lehce kontroverze. Někdo říká až po dokončení vývoje kořene, někdo zase jakmile přítomen mezizubní kontakt a vznikají mezizubní prostory, do kterých velmi opatrně vsuneme ten nejmenší mezizubní kartáček. U dospělých zubů už by to měla být samozřejmost.

 

Kdy si děti zvládnou vyčistit zuby samy?

Odpověď na tuto otázku velmi závisí na jemné a hrubé motorice každého dítěte. Předškolní děti si ale zvládnout vyčistit kousací plosky, přední zoubky zvenku i zevnitř. Čištění zadní zubů je už o trochu složitější. Školní děti už jsou na tom přeci jen lépe, zvládnou i zoubky zadní. Nicméně alespoň do 10 let bychom jejich zuby měli my rodiče dočistit.

 Péče o dětské zoubky v kostce

První pomoc při zranění – vyražený zub

Uštípnutý zub je ještě legrace. Ale co takový vyražený zub? Může se to stát mrknutím oka, ale taky nemusí, samozřejmě. Některé děti jsou ale velmi, velmi divoké, akční, zvídavé. Objevili jsme velkou pomoc, která takový vyražený zub dokáže zachránit a vrátit tam, kam patří.

SOS Dentobox je roztok, který dokáže udržet zoubek „při životě“ po dobu 48 hodin. I když je to přípravek v ceně v řádech stokorun a má svou dobu trvanlivosti, máme ověřenou informaci, že roztok je stále použitelný, dokud má lososovou barvu (a to může být i několik let), jakmile roztok zežloutne, pryč s ním. Není také na jedno použití, u menších zoubků stačí ulít tekutinu do jiné čisté lahvičky.

Rychlou pomocí je také kravské mléko, tam vydrží po 2 hodiny, mezitím šup šup do zubní ambulance.

Sice vám nepřejeme žádnou nehodu, ale znáte to, někdy je to rychlejší než na nové boty.

 

Pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA

Naskytla se nám příležitost zúčastnit se večerní přednášky pro rodiče v rámci zahraniční rakouské školky, které vedla tzv. Zahngesundheitserzieherin. V Rakousku tyto pedagožky pravidelně navštěvují školní zařízení a vzdělávají děti i rodiče. Děti mj. v rámci školky také navštíví zubaře, který vyhodnotí stav chrupu a popř. doporučí návštěvu vlastního zubaře. Informace, které jsme se dozvěděli, jsme se rozhodli s vámi sdílet. Ještě před tím jsme si je samozřejmě ověřili ze strany českého zubaře.

Zpět do obchodu