Máte doma vysoce citlivé dítě?

Víme, jak mu se zvládáním silných emocí snadno pomoci

Citlivka, cíťa, hypersenzitiv. Slova označující jedince, kteří prožívají situace intenzivněji než ostatní. Ono pomyslné „kolečko navíc” je i okolí dostává do náročných situací, které se musí naučit zvládnout. Je to velká výzva, obzvláště když je „cíťou” malé dítě.

Hysterčí „schválně” nebo prostě nemůže jinak?

Citlivé děti mají obvykle velmi rozsáhlý a pestrý citový registr, který může být pro něj samotného i pro jeho okolí náročný. Hysterčáky, zdánlivá neochota spolupracovat s ostatními, plachost a emoční houpačka. Everyday. Tušíte, že něco podobného se odehrává doma? Než vám napovíme, jak na to, podívejme se, jak se citlivky nejčastěji projevují:

Sedí to? Tak teď se vám uleví:

Jak pomoci hypersenzitivním dětem? 

Ten nejužitečnějším nástroj pro hypersenzitivní dětí je prachobyčejný pohyb. Hlavní roli tu přitom hrají tyto proměnné: aby dítěti bylo umožněno uvolnit napětí a stres, zapomenout na vnější podněty, naučit se emocionální regulaci a spolupracovat.

Aha, to je ale dost podmínek… dají se vůbec splnit? Jasně že jo! Vše zvládne jedna vychytaná věcička. 

Vyjádřit své pocity a emoce prostřednictvím hry

Jak jsme psali výše, malé citlivky mají široký repertoár silných emocí, avšak o to hůř se jim to všechno s jejich omezenou slovní zásobou vyjadřuje. Jak jim pomoci ten „emoční papiňák” odšpuntovat, ideálně tak, ať je to pro všechny příjemné?

Nechte je vyjádřit své pocity a emoce prostřednictvím hry, konkrétně s pomocí open-ended hraček. Tyto pomůcky umožňují tvořivou hru bez stresu z předem daných pravidel a cílů, tudíž si děti mohou hrát podle svých vlastních pravidel a představ, což jim dává pocit svobody a kontroly. Například dřevěné hračky Grapat nabízejí možnost hry samostatně, v páru nebo v týmu, což navíc umožňuje dětem různé možnosti interakce a sociálního učení. Děti se mohou učit spolupracovat, sdílet a komunikovat s ostatními dětmi, což může být za jiných okolností pro vysoce citlivé děti obtížné. V neposlední řadě, open-ended pomůcky Grapat jsou velmi krásné a příjemné na dotek i na pohled, což přináší dětem bohatý a uklidňující senzorický zážitek.

 

 Kopie návrhu bannery  (700 × 1400 px)

 

 

Zpět do obchodu