Za tři minuty pochopíte, proč je pro děti tak důležitá senzorická hra


Textury, zvuky, obrazy, chutě a vůně… dnešní článek jich bude plný, ale nemůžeme jinak: smysly dětí po nich přirozeně baží. Proč je ale pro děti vůbec senzorická hra tak důležitá?

Senzorická hra: Klíčová role pro rozvoj dítěte

Zrak, čich, sluch, hmat a chuť. Asi všichni umíme vyjmenovat základní smysly, díky kterým odmalička poznáváme svět. 

Už málokdo by ale uměl vyjmenovat všechny výhody, které různorodé senzorické podněty přináší, a to konkrétně v raném vývoji dítěte.

Co je to senzorická hra?

Představte si typické malé dítě: zdá se, že mají v ručičkách nějakou tajemnou sílu, která je nutí na všechno chytat, hýbat, strkat do pusinky, házet a tak pořád dokolečka. Už Jean Piaget (psycholog a autor teorie kognitivního vývoje) upozornil na to, že malé dítě pro svůj vývoj tohle všechno potřebuje.

Senzorická hra je hra, která zapojuje jeden nebo více smyslů dítěte a umožňuje mu prozkoumat svět pomocí vnímání, doteku, zraku, sluchu či chuťových a čichových zážitků. 

Role senzorické hry

Od prvního dne svého života jsou děti „navrženy” tak, aby prostřednictvím svých smyslů objevovaly svět. To je důvod, proč na všechno sahají a dávají si věci do pusy, proč dělají vtipné zvuky nebo třeba zkoumají, jak zní svět, když si strčí prsty do uší.

 

senzorická hra-3

Zapojení všech smyslů

Když se řekne senzorická hra, tak si rodiče často představí pískoviště, stolky s vodou, nebo děti, které si hrají s kinetickým pískem nebo plastelínou. Senzorická hra však není jen o hmatu, ale také o ostatních smyslech.

Například ostrá vůně octa při vědeckém experimentu, barvy vody při míchání barev nebo textura, vůně a ochutnávky při pomoci v kuchyni, to všechno jsou způsoby, jak smysly vašeho dítěte nejen zaujmout, ale také přirozené zapojit.

To, že tím krok za krůčkem poznává svět, ale ještě určitě není všechno.

Jazykové dovednosti

Hrát si s různými texturami, chutěmi, vůněmi, barvami atd. pomáhá vašemu dítěti budovat nové způsoby toho, jak popisuje svět. Najednou není strom jen stromem, ale stává se malým stromkem s hladkou kůrou, nebo je borovicí s drsnou kůrou a krásnou vůní. Voda není jen mokrá, ale může být horká, studená, zmrzlá, kluzká nebo s bublinkami. Ano, stejně jako roste dítě, roste i jeho slovníček. Při senzorické hře ale daleko daleko rychleji.

Jemná motorika

Jemná motorika je ta, která vyžaduje schopnost používat a koordinovat malé svalové skupiny a je důležitá pro psaní, vázání tkaniček, zapínání knoflíků nebo třeba hraní s legem. No a hra se senzorickými hračkami tyto mini svalové skupiny často zapojuje.

Uklidňující účinky, emocionální vývoj a chvilky mindfulness

Možná jste si všimli, že vaše dítě je po koupání klidnější, nebo že na uspání funguje koukání na senzorickou lahev. A je to tak: senzorické hry často vyžadují od dětí plnou pozornost a soustředění, díky čemuž se učí být tady a teď a praktikovat, moderně řečeno, mindfulness. 

Smyslové hry tedy pomáhají dětem regulovat emoce, snižovat úzkost a stres a zlepšovat jejich schopnost koncentrace

2

 

Tipy, jak vytvořit prostředí pro senzorickou hru

 

Vytvořte senzorickou zónu: Nachystejte košík věcí s různými texturami, například míčky s výstupky nebo věci o různých hmotnostech (např. kožešinové nebo gumové). Děti si mohou prozkoumávat různé povrchy a textury, potěžkávat nebo vás jimi třeba masírovat.

Hra s barvami: Připravte si nádoby s vodou a přidejte do nich různé potravinové barvy. Děti mohou zkoumat a míchat barvy, pozorovat, jak se mění a vytvářet nové odstíny. Můžete také použít koupací bomby nebo barvící soli do koupele.

Hra se zvukem: Připravte různé hudební nástroje, bubínky, zvonky, xylofony nebo maličkosti, jako fazole v uzavřených obalech. Děti se mohou zabavit tím, že vytvářejí různé zvuky a objevují jejich různé tóny a rytmus.

Senzorická manipulace: Dejte dětem do rukou hmotnosti různých velikostí a textur, jako jsou korálky, skládačky nebo stavebnice. Pomáhá jim to rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci pohybů.

Vůně: Připravte malé lahvičky s různými vůněmi (esenciální oleje, koření, bylinky), které děti mohou očichávat, identifikovat a učit se poznávat jejich rozdíly.

Textury: Nabídněte dětem různé materiály (písek, těsto na modelování, rýži), se kterými mohou tvořit, přesypávat a experimentovat.

Hrátky s vodou: Připravte si vanu nebo plastovou mísu, kde se děti mohou potápět rukama a nohama. Přidejte do ní plovoucí hračky, různé konývky nebo trychtýře

Hry se světlem: Jednou z možností je použití hračky Light Panel, která poskytuje zázemí pro různé světelné experimenty. Děti mohou například zkoumat, jak světlo prochází různými průhlednými a barevnými předměty, tvořit stíny a odrazy, experimentovat s různými světelnými zdroji a vytvářet magické efekty.

1

Zpět do obchodu