Proč jsou děti tak posedlé vodou?

Výrobci hraček pátrají po dokonalých, přírodních a čistých materiálech, které by podněcovaly dětskou hru, hýčkaly dětské smysly a ještě děti něco naučily, každopádně pátrání mohou ukončit: ten nejdokonalejší materiál je dodáván potrubím, 24 hodin denně, přímo do vašeho domu. Ano, je to voda.

Pokud jste si mysleli, že há-dvě-ó vám zatím způsobuje jen trable, protože všechny ty kaluže a povodně v koupelnách nejsou vždy úplně prima, setrvejte, odpovíme si totiž na otázku:

 

Proč děti voda tak hypnotizuje?

Pro příklad jděte k nejbližšímu kohoutku a dejte dítěti třeba prázdné kelímky od jogurtu. Přelévání, vylévání, učení o příčině a následku, o teple a chladu, o vznášení a potápění. A kromě toho: nesmírné uklidnění, Ano, být tak malý ve velkém světě, je na dětskou duši příliš, ale naštěstí ten stres… voda pěkně smyje.

Naznačili jsme několik benefitů, ale tím zdaleka nekončíme.

 

Bohaté sycení smyslů

Děťátka chtějí vědět, jak svět funguje, ovšem rozhodně nestačí, že jim to hezky po-lo-pa-tic-ky vysvětlíte, potřebují vše prozkoumat vlastními smysly – a hra s vodou tuto potřebu dokonale nasytí. Cítí vlhkost, slyší šplouchání, vidí bublinky, udělají obří vlny a ano, možná také ochutnají pár kapiček. Smysly nasyceny, jedeme dál.

 

Uvolňuje napětí a pomáhá při smyslovém přetížení

Teď na chvilku přesměrujeme pozornost na vás: Co uděláte po náročném dni, kdy hlava třeští, tělo volá SOS a nervy hlásí přetížení? Troufáme si říct, že mnoho z vás z posledních sil nahmatá kohoutek, lahvičku s levandulovou pěnou a „naloží se” do teplé vody. A dobře děláte! Jak jsme naznačili výše, voda smývá stres, pomáhá s napjatými svaly, uvolňuje tělo a ulevuje od smyslového přetížení, a to jak u dospělých, tak u dětí.

 

Vnímání těla

To, že je dnešní doba tak trošku chaos a že občas zapomeneme na to, že naše tělo má přece jenom nějaké limity, asi není žádná novinka. Každopádně děti jsou na své tělo ještě velmi dobře napojeny a voda je jeden z prostředníků, který jim v tom pomáhá. Třeba při obyčejném přelévání směřuje jejich pozornost k rukám, při cákání pracuje všemi končetinami, malí plavci už je navíc musí pěkně koordinovat. Tím vším se zvyšuje jejich povědomí o těle, což je pro dnešní (a budoucí) dobu velmi důležitá dovednost.

 

1   2   3   4

 

Pryč s roztěkaností

Snažit se odtrhnout dítě od vody je občas nadlidský úkol, což nás směřuje k dalšímu H2O benefitu: hra s vodou je úžasný způsob, jak pomoci vašemu dítěti budovat schopnost koncentrace. Jen při málo činnostech se děti soustředí tak, jako když dostanou zdroj vody a pár nádob k tomu. A věřte, „umění soustředění” jim přijde vhod nejen při vstupu do školy…

  

Rozšiřování slovní zásoby

I když toho vaše děťátko zatím moc nenamluví, tak hra s vodou může jeho jazykový vývoj „nakopnout”. Samozřejmě neslibujeme, že za týden začne mluvit v souvětích, avšak povídání s rodiči během vodních hrátek, a mluvení o vodě, která teče, stříká nebo prší, je hravým objevováním jazyka a nových slovíček.

 A abychom nezapomněli…

 

Open-ended hra

Pokud občas zabrouzdáte na blogy o rodičovství nebo posloucháte rodičovské podcasty, bezpochyby jste slyšeli o tom, jak důležitá je pro vaše děti hra s otevřeným koncem. A jistě vás potěší, že většina vodních hrátek kritéria „open ended” her splňuje – nabízí rozmanité smyslové zážitky, nemá žádná pravidla, šéfují si ji děti a hlavně: pokaždé si s vodou odehrají přesně to, co jejich dušička potřebuje.

Takže hledáte-li způsob, jak váš herní repertoár obohatit o něco rozvojového, zábavného a extrémně uklidňujícího, pak nehledejte nic jiného než pořádné hrátky ve vodě.

  

 Tlacitko-vodni-hracky

 

 

Zpět do obchodu