Hračky do vany: Jaké vybrat a jakým se vyhnout

Vodní radovánky doplněné hračkami si mohou děti užívat už přibližně od půl roka, kdy dokáží ovládat svou hlavičku. V tu chvíli už si s hračkami dokáží vyhrát. Když jde o koupání, při výběru drogerie dbáme na to, abychom citlivou dětskou pokožku ochránili. Při výběru hraček na to trochu zapomínáme. Tak si to pojďme připomenout.

 

Dětská pokožka se v prvních měsících života stále ještě proměňuje a vyvíjí. Potřebuje více promašťovat, svrchní část pokožky je dokonce pětkrát tenčí a citlivější než je tomu v případě dospělých. Toho všeho jsme si jako rodiče vědomi, a tak se snažíme vybírat takové pěny, mýdla a šampony, které jsou k dětské pokožce šetrné.

Až přibližně od věku 3 let můžeme dětem zpříjemnit čas ve vaně koupelovou solí nebo šumivými bombami, které dokáží ve vaně vykouzlit sopečný zážitek Druhohor.

 Přírodní a šetrná drogerie pro děti Nailmatic

Skryté nebezpečí

Kam se dostane voda, dostane se i plíseň, která často ani není vidět, natož abychom ji pak byli schopni odstranit. Při koupání ve vaně se ale nebavíme jen o vodě, ale i o pěně, mýdlu, nečistotách a také šupinkách kůže. Tenhle mix uložený ve vodních hračkách později dokáže dětskou pokožku pěkně potrápit. Imunitní systém některých dětí trochu těch patogenů snese, jiným se ale snadno objeví vyrážka. A v tomhle případě rozhodně neplatí rčení, že „risk je zisk“. 

Plíseň a bakterie, které se drží uvnitř stříkacích hraček a takových, které se nedají rozpojit, ačkoli obsahují drobné otvory. Později mohou způsobovat vážné respirační onemocnění. Jestli se teď chytáte za hlavu, klid. Existuje řešení. Dokonce dvě. Začít hračky pravidelně čistit, nebo jim dát sbohem a vybrat takové, které v sobě nebudou skrývat zbytečky vanového mixu.

 

Jak čistit vnitřek hraček do vany

Pokud už doma podobné hračky máte a nedokážete se s nimi rozloučit, nebo si zkrátka nechce odepřít hromadu legrace při stříkání vody až ke stropu, vezměte si čas od času (co si budem, ideálně po každé vaně), do ruky ekologický, přírodně šetrný a dezinfekční bílý ocet. Ten hračkami nasákněte, protřepejte, ať se dostane všude a zase vymačkejte ven. Pokud už se uvnitř utvořila plíseň, z hračky budou vycházek načernalé kousky čehosi. Pro jistotu pak hračky propláchněte čistou vodou, kterou můžete klidně i převařit, abyste se zbavili možných bakterií.

 

Vodní hrátky bez obav a plísně

Když to tak promyslíme, nemít doma stříkací hračky je vlastně docela fajn. Znamená to menší pravděpodobnost vyplutí Noemovy archy. Ale jaké hračky sníží také riziko vzniku plísně? Všechny takové, ze kterých voda snadno vyteče nebo okape. Plastové kalíšky, kelímky, mističky, i třeba lego duplo kostičky a některá zvířátka. S magnetickými zvířátky se tříleté děti vydají na podmořské vykopávky. Hledejte pradávné kosti, uložte si je do plovoucích misek Stapelstein a složte si mini puzzle i ve vaně.

Pokud plastu, ani tomu kvalitnějšímu a trvanlivějšímu, příliš neholdujete, nabízí se materiál přírodní, měkký a pro vodu vhodný – korkové hračky, které plují na hladině vody podobně jako balanční kameny Stapelstein, se kterými vytvoříte remorkér pro převoz aut či zvířátek raz dva.

Nejmenší batolata uhranou knížky do vany, které budou milovat ve vodě i na souši. Svýma mokrýma rukama promění obrázky v barevné scény druhohor, pralesa, oceánu nebo českého rybníku.

Na vlně bublinek a varhánků děti sveze chobotnička Tako. Tahle vodní novinka rozvířila vody od Francie po Česko. Tako má kouzelné schopnosti! Děti s s jejími oranžovými chapadly vytvoří vlastní pěnu, udělají jemný déšť a díky jeho přísavkám ji mohou všude nalepit. Probouzí smysly, podněcuje k experimentování s vodou, učí hygieně a samostatnosti. Jen nezapomeňte připouštět teplou vodu a vytáhnout děti včas, než se rozpustí...

 

Chobotnice Tako od Oppi

 

Pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA

Zpět do obchodu