3 důvody, proč posilovat rovnováhu

Zdá se být samozřejmostí, přirozenou schopností, nad kterou nemusíme dlouze přemýšlet. Vždyť kdo z nás nechodí, nestojí, nebo nevybíhá schody. Rovnováha je ale komplikovaný proces, který zaslouží trénink, který skýtá mnoho přínosů.

 

Lidské tělo má vyvinutý speciální orgán pro rovnováhu ve vnitřním uchu, kterému odborně říkáme vestibulární aparát (nebo také rovnovážné ústrojí).

 

posilovat-rovnovahu

 

Díky němu umíme vnímat polohu a pohyb těla, a také udržovat rovnováhu, čímž vlastně předcházíme pádu. Na první pohled je houpavý či balanční pohyb jednoduchý a jednoúčelový. Ve skutečnosti musí mozek přijmout a vyhodnotit nesmírně velké množství signálů a vyslat odpovídající signály zpět do těla, svalů.

Proč je ale vlastně rovnováha a její udržování tak důležité?

 

posilovat-rovnovahu-2

 

1. Trénink mozku

Posilujeme a trénujeme v první řadě mozek, který je v našem těle zodpovědný vlastně za všechno. Je to řídící jednotka, kterou bychom neměli nechat zakrnět.

Změnami pozic, tréninkem rovnováhy v různých polohách, totiž trénujeme rychlost reakcí mozku a jeho odezvu zpět do těla. Posouváme tím hranice vlastní výkonnosti, zlepšujeme obratnost, budujeme sílu a v konečném důsledku tím snižujeme riziko pádu a zranění. Zjednodušeně řečeno se zlepšujeme tím, že cíleně zaměstnáváme mozek, potažmo tělo.

 

posilovat-rovnovahu-3

 

2. Posilování svalů a hrubá motorika

V celém tom procesu zapojujeme svalové skupiny, které celé naše tělo drží. Jsou to svaly šíje, dolních končetin a trupu. Velkou roli hraje posilování tolik důležitého středu těla, tedy hlubokých svalů, jejichž spolupráce se zmíněnými svalovými skupinami je zodpovědná za správné držení těla a páteře, a mj. také za postavení kyčlí, kolen a chodidel. Posilujeme tedy hrubé motorické schopnosti a předcházíme bolestem zad nebo kloubů.

 

posilovat-rovnovahu-4

 

3. Jemná motorika

Při různých polohách a jejich změnách zapojujeme také své ruce a prsty, třeba při chytání Houpacího prkna nebo přehmatávání na Climbou trianglu. Podporujeme u toho koordinaci ruka-oko a také motoriku úst. Všechno v těle totiž souvisí se vším, vzpomeňte si na pana doktora Vojtu.

 

posilovat-rovnovahu-5

 

Teď už víme proč rovnováhu cíleně posilovat. V dalším článku, který vyjde velmi brzy, najdete vhodné způsoby, jak na posilování jít.

 

Text pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA

Zpět do obchodu