Hračky do zahrady

Každý vlastník kousku zeleně za svým domem si klade tu samou otázku – co všechno postavíme do zahrady, aby si děti měly kde a také s čím hrát?

 

Dětem obvykle stačí málo – kýbl s vodou, natrhaná tráva a květy plevele, větvičky. Na druhou stranu jim chceme dopřát dostatek podnětů a příležitostí k tomu, aby nedošlo na nudu. I když ani ta není někdy na škodu. Co by takové hračky do zahrady měly splňovat? Na první dobrou nás napadne, že by měly být odolné a vydržet (stálost barev, výdrž materiálu). Na co bychom ale neměli zapomínat, je skutečnost, že i venkovní hračky jsou „hračky“ a tak by jako takové měly být certifikované a bezpečné.

 

Venkovní hračky

Dřevěné zahradní hračky mají oproti plastu tu výhodu, že po správné povrchové úpravě snesou všechny rozmary počasí. I silné letní slunce. Tím ale rozhodně nechceme házet všechny plastové hračky do jednoho pytle. Jsou i takové, u kterých se při výrobě nešetřilo, a tak se můžete spolehnout, že příští sezónu nebudete čelit slzavému údolí nad ztrátou oblíbené hračky.

 

Oblíbenou venkovní kratochvílí je tzv. „mud kitchen“ – dětská zahradní kuchyňka, ve které je hlavní surovinou klidně bláto. Blátivé patláníčko je v podstatě tou nejlevnější senzorickou hrou, kterou svému dítěti můžete nabídnou. A vlastně je skoro bez práce. Taková aktivita pomáhá dětem relaxovat, soustředit se a zapojovat svou kreativitu. Pro nás rodiče je pak ochutnávka pořádná zkouška hereckých schopností.

 Mud kitchen

Venkovní dětská kuchyňka, mud kitchen s pumpou

 

Vodní hračky

V zahradě nesmí chybět voda. Potřebuje ji příroda, ale i děti. Hra s vodou dokáže dokonale nasytit všechny jejich smysly. Cítí vlhkost, slyší šplouchání, vidí bublinky, mohou dělat obří vlny a mj. ji i možná zkusí ochutnat. Přelévání, vylévání, teplo, chlad, vznášení a potápění, učení o příčině a následku. Voda je zkrátka dokonalý materiál, který podněcuje dětskou hru, hýčká dětské smysly a dopomáhám jim k novým vědomostem.

Hračky do zahrady - vodní kaskáda

Dětská dřevěná vodní kaskáda

 

Hračky do písku

Písek je obzvláště fascinující pro svou strukturu a texturu. Přesýpání písku z kelímku do kelímku, psaní písmen a tvoření malých písečných světů dávám dětem příležitost nasytit smysly, potrénovat jemnou motoriku a využívat svou představivost. Písek patří do skupiny aktivit, které milují děti předškolního i školního věku. V zimním období si ho lze užívat i doma prostřednictvím her s kinetickým pískem.

 Hračky do zahrady - mlýnek na písek a vodu

Dřevěný mlýnek na písek

 

Domácí zásoby

Člověk ale nemusí hned pořizovat kompletně nové vybavení. Spolehněte se na to, co máte doma, a dopřejte dětem nové příležitosti a nové prostředí, které podnítí dětskou fantazii. Někdy totiž stačí i minimálně změna.

Stapelstein při hře v pískovišti

Dokonce i naše Utukutu se přátelí s venkovním prostředím. Jako dřevěné hračky s překližky ale nemají rádi vlhko, počkejte tedy spíš na horké letní dny. Obecně také platí pravidlo – pozor na ostré hrany a kamínky, ať nenadělají neplechu. A když už se náhodou nějaká ta nehoda stane, podívejte se na to z druhé strany. Takový otisk se stane vzpomínkou na báječně strávené odpoledne venku.

 

Opičí dráha z Utukut v zahradě

Venkovní hřiště poskládané z prvků pohybových hraček Utukutu

 

Zahradní houpačka pro malý i velký

Nechce se vám kvůli kamínkům riskovat promáčknutí u houpacího prkna? Nebo z něj už děti doma odrostly? Životnost houpacího prkna je doslova do spálení. Než abyste na něj brali pilku a házeli ho do kamen, dopřejte mu druhý život. Doslova. Textilní houpačka Swingou se hodí i pro venkovní použití, za špatného počasí si houpando grando užijete doma. Pokud vás do houpačky vůbec děti pustí.

 

Textilní houpačka Swingou

Textilní houpačka Swingou pro houpací prkno Utukutu

Pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA 

Zpět do obchodu