Poprvé do školky

No a je to tu. Vaše miminko už vyrostlo, aniž byste si toho všimli, a v září nastane čas, kdy ho předáte do péče školky.

Představa, že toho svého drobečka svěříte někomu úplně cizímu, nemusí být tak děsivá.

 

utukutu_skolka_3

 

Pár nápadů v dobrý start

S budoucími průvodci svých dětí se jednoduše seznamte, využijte otevřených dveří a adaptačních programů. A hlavně, buďte si jistí v kramflecích, že je to správná věc.

Ať už k tomu máte jakékoli důvody, vysvětlete je sobě i dítěti. Dítě totiž zrcadlí. Vaše nastavení mysli je tak klíčové.

Svoje pochybnosti a strachy před ním neschováte a bude pak pochybovat a bát se s vámi. Zato když se bude mít o koho opřít, a když bude cítit, že všechno je tak, jak má být, jeho obavy ho neochromí a dokáže je snáz zpracovat. Nenechte ho v tom, buďte tu pro něj. 

 

utukutu_skolka_2

 

Školka, ať už lesní, soukromá, státní, montessori, waldorf nebo ufounská, dokáže dětský svět obohatit ve všech směrech. Pozitivně i negativně. Vždycky je důležité si všímat změn, ptát se a dávat dítěti bezpečný prostor k tomu, aby vyjádřilo své pocity. Sice těžká, ale výborná věc je naučit se všechny negativní zkušenosti využít ve svůj prospěch. Proměnit je v pozitiva, jak prosté. Tak trénujte a zapojte i drobka.

 

utukutu-tuzkovnik

 

 

Může to být totiž těžké. Ze začátku, uprostřed i na konci školního roku. Když je úplněk, sluneční bouře, jeden z rodičů na delší služební cestě, neshody v rodině, čerstvý sourozenec. Můžou to být ale i úplné maličkosti, jen nahromaděné a nezpracované, které to vzájemné odloučení znepříjemňují.

A taky to může být až překvapivě těžké i pro vás. A důvody se zas až tak nemusí ani lišit. I když jste si mysleli, že máte jasno, že to zvládnete a nic vás nepřekvapí.

 

utukutu-deti-kids

 

 

Buďte k sobě upřímní za každých okolností, jedině tak to můžete překonat. O svoje dítě nepřicházíte, pořád na něj máte jedinečný a hlavní vliv. Čas vám hraje do karet, máte společná odpoledne, večery, víkendy. Ty můžete vzájemně přeplňovat láskou, pozorností a vším dalším, co budete zrovna potřebovat.

Dopřejte si i dárky a odměny za to, jak vám to jde. Třeba s parádním prknem s gravírem na míru určitě zabodujete.

 


 

Dali jste si práci s výběrem školky, a nebo to naopak byla jedna jediná možná volba. V každém případě by přece byla škoda každé promarněné chvíle nebo dlouhých období vzteku, smutku a lítosti na všech frontách. Spousta z vás si třeba nějaké extra hezké okamžiky ze školky pamatuje.

 

Zkuste zařídit vašim dětem laskavé dětství plné smíchu, radosti a pochopení. Třeba na to pak v dospělosti budou taky vzpomínat a budou to samé chtít i pro svoje děti.     

 

Prozkoumejte naše gravírované prkno,

které vám připravíme na zakázku podle vašich přání :)

 

 

 

 

Autorkou článku je Tereza Šístek

Článek byl vytvořen pro Utukutu

 

Zdroj fotografií:

Sbírka Utukutu a Little Bubbles - dětská jóga s angličtinou (fotografka Gphoto - Kateřina Ševčíková, EveNuePhotography)

Produkt

Tužkovník Utukutu (jinak také pastelkovník, rozdělovník)

 

 

Zpět do obchodu