Recepty na domácí modelínu

Pár minut, pár surovin a zábava na týdny dopředu je na světě. Našli jsme pro vás tři recepty na domácí modelínu, kterou zvládnete vyrobit se zavázanýma očima.

 

Jednou z nejoblíbenějších činností našich kluků je hraní s modelínou. Pravdou je, že u nás se z ní nejčastěji vytváří silnice, mini městečko a základy domečků po celém stolečku v obývacím pokoji. Je to hračka, ze které děti asi nikdy nevyrostou. Soudím podle našeho dědečka, který, kdykoli se mu modelína dostane do rukou, tvoří legrační obličeje a zvířátka. Probouzí v něm malého kluka, a to je právě to skvělé na modelíně.

 

1. Za studena – co kuchyně dá

Na jednu barevnou kuličku budete potřebovat minimálně:

8 lžic hladké mouky

2 lžíce soli

60 ml teplé vody

1 lžíci rostlinného oleje

Potravinářské barvivo dle libosti (případně třpytky a jiné ozdůbky)

Sypké a mokré suroviny smícháme zvlášť. Pak tekutou část nalijeme do suché. To celé smícháme za studena dohromady, dokud nevznikne hladké a poddajné těsto. Aby výsledná modelína vydržela co nejdéle, uchovávejte ji v uzavíratelném sáčku nebo kelímku, ve kterém nezbyde příliš vzduchu navíc.

Domácí modelína

 

2. Vinný kámen

V tomto receptu už bude zapotřebí trochu zapátrat po surovinách. Budete potřebovat následující, ačkoli poměry se liší recept od receptu. Což nebrání vlastnímu testování a experimentování:

1 hrnek mouky

2 lžičky vinného kamene

½ hrnku soli

1 lžíce oleje

1 hrnek vody

Potravinářské barvivo dle libosti (případně třpytky a jiné ozdůbky)

Stejně jako u minulého receptu smícháme suché a mokré suroviny odděleně. Obojí spojíme na nepřilnavé pánvi nebo hrnci dohromady a na mírném až středním ohni vaříme, dokud se tvořit pevná kulička. Následně modelínu vyndáme na kuchyňskou linku, necháme vychladnout a ještě rukama prohněteme.

Domácí modelína

 

3. S chutí do toho, půl je hotovo – Formela

Namísto shánění jednotlivých surovin, objednejte pečlivě namíchanou směs s vonným olejem, ke které přidáte už jen:

2 lžíce oleje

250 ml vody

Vše vysypejte a nalijte do nepřilnavé pánve, zahřívejte na střední teplotu a stále míchejte, dokud se nezačnou tvořit hrudky, které se časem spojí do jedné velké odlepující se kuličky. Hmotu vyklopte na linku, prstem (ideálně s gumovými rukavicemi) do ní udělejte důlek a do něj nakapejte vonný olej. Propracujte, nechte chvíli vychladnout a hurá na hraní! Formelu uchovávejte v dóze v lednici. Při dobrém zacházení vydrží Formela až 5 měsíců!

Domácí modelína ze sypké směsi Formela

 

Máte svůj vlastní osvědčený recept, napište nám ho do zprávy, nebo se přidejte do naší rozhoupané partičky v FB skupině Hrací koutek Utukutu a podělte se s námi.

 

Pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA

Zpět do obchodu