Co s papírem a kartonem po Vánocích?

Každý rok to kolem popelnic na tříděný odpad vypadá stejně. Modré popelnice přetékají, kartonové krabice se povalují i kolem ní. Jedna zásilka, jeden zabalený dárek, jedno použití. Ale právě tak to být nemusí. Důsledky pandemie naučily mnohé z nás s papírem šetřit nebo hledat alternativní cesty, jak se k papíru dostat. Začal docházet, dodávky obalového materiálu se konají často se zpožděním a v menším množství, než si obchodníci a výrobci objednali.

Balíček rovná se karton

Každý balíček a produkt musí mít svůj obalový materiál, aby se mu během přepravy nic nestalo. Co ale obvykle uděláte právě s krabicí, ve které vaše objednávka dorazí? Kdo má půdu nebo sklep si krabice možná uschová, člověk nikdy neví, kdy se budou hodit. V jiném případě ji pravděpodobně zmačkáte a odnesete do modrého kontejneru. Třídění odpadu je chvályhodné a my mu fandíme všemi deseti. Byla na tom krabice ale tak špatně, aby už musela zamířit do odpadu a v lepším případě do procesu recyklace?

Zpátky do obchodu

Zkuste pomoct krabici, aby dál žila svůj život obalu. Například Jitka z ABABU pro své textilní hračky velmi ráda využívá krabiček a krabic, které už svou cestu k zákazníkovi jednou absolvovaly, nebo je někdo nechal v obchodě s obuví a boty samotné si vzal rovnou na nohy. Pokud máte někde v okolí menšího prodejce nebo dokonce výrobce, zastavte se u něj při cestě kolem a zeptejte se, jestli by se mu nehodily obaly, které jsou pořád ještě v perfektní formě.

Pokud to k nám nemáte nejdál, je možné krabici v perfektním stavu přijmout u nás v dílně zpět. Protože jsme ale trochu z dosahu, nemůžeme po vás chtít, abyste k nám vážili cestu. Zasílání krabic zpět k nám prostřednictvím kurýra se totiž nevyplatí jak finančně, tak hlavně ekologicky.

 

E-shop Banner slide hlavní stránka (4)

 

Tvořivý materiál

Pokud nemáte v dosahu nikoho, komu byste krabice mohli darovat, a je vám líto je jen tak vyhodit do modrého kontejneru, vdechněte krabici druhý život a využijte ji jako materiál k vlastnímu tvoření. Oblíbené jsou různé po domácku vyrobené Montessori pomůcky, domečky k dotvoření dětského bájného světa například k vláčkodráhám nebo dokonce i loutkové divadlo. Zapotřebí bude spousta barev, lepidlo a troška fantazie.

 

 

Text pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA

Zpět do obchodu