Co a jak číst těm úplně nejmenším, aby z nich vyrostli čtenáři?

 

Asi jste to zažili na vlastní kůži - sotva se na testu objevily dvě čárky, už jste bombardování zprávami o tom, jak důležité je dětem číst. Má to dobrý důvod: Benefity pravidelného čtení od prvních dnů života miminek jsou mnoha výzkumy několikrát zdokumentovány, spoustu rodičů však tápe v tom, co a jak mají těm úplně nejmenším číst. Naštěstí to není žádná věda, pojďme na to.

 

Chcete-li mít čtenáře, najděte si na čtení čas

Než se pustíme do konkrétních tipů, začněme tím úplně nejzákladnějším, a to prostředím, ve kterém bude vaše miminko vyrůstat. Pokud jste nechali knihy sklouznout mimo žebříček životních priorit, tak teď byste je tam zas měli vrátit - společným čtením knížek se totiž krásně buduje vztah mezi miminkem a rodiči, o budování důležitého “čtecího” návyku nemluvě. Proto chcete-li mít doma čtenáře, dejte si čas na společné čtení mezi vaše "mateřské" priority. 

 

Hoďte jim čtenářskou udičku klidně hned po příjezdu z porodnice

Mnoho maminek nechává čtení až “na potom”, protože žijí v domnění, že tak malé miminko z toho stejně mít nic nebude. Opak je pravdou: I pozornost novorozenců si můžete chytnout, odpusťte si ale Bratry Karamazovy a začněte s něčím jednodušším, ideálně kontrastními leporely a obrázky, které je jejich doposud omezené vidění schopno zachytit. Nejenže si tak položíte základy pro budování čtenářského návyku, ale pomůžete jim také s vývojem zraku a počátky soustředění.

 

leproela

 

 

Nebojte se přehánět, čtěte nahlas, každý den

Nemáte-li kontrastní obrázky, nevadí. Novorozencům lze číst úplně cokoliv, od cestovního průvodce přes kuchařku až po manuál včelaření - stěžovat si nebude. Víc než na obsahu totiž záleží na vašem hlasu, kadenci a samotných slovech. Ani zde vědci neusnuli na vavřínech a předhazují nám výzkumné závěry: počet slov, kterému je dítě vystaveno, má přímý dopad na gramotnost a vývoj jazyka. Má to ale háček: Jazyk musí být záživný, osobní a na dítě zaměřený, proto se TV (popřípadě audioknihy) do čtecích zázraků nepočítá.

 

nase tipy pro nejmensi

 

 

Číst všemi smysly

Dítě, kterému čtete, se učí, že čtení je zábava, takže čím více smyslů zapojíte, tím lépe. Zkuste být u čtení dramatičtí, experimentujte s hlasem, ukazujte na různé barvy a ilustrace, nechte miminko knížku osahat nebo ochutnat (ono to dost pravděpodobně stejně udělá samo). Velké nadšení u nás vyvolaly taktilní knihy, kde si děti mohly zkusit kontakt hned s několika různými materiály.

 

taktilni knihy

 

Pečujte o své publikum

Udělejte si ze čtení hezký rituál, kdy budete s dítětem v kontaktu, a to tělesném i očním. Někdy se může zdát, že vás dítě neposlouchá nebo že ho váš přednes nebaví, nenechte se ale odradit, dost pravděpodobně jen zpracovává vše, co aktuálně zažívá. Nezapomeňte také na fakt, že dětským mozečkem procházejí informace o dost pomaleji, proto tempo čtení přepněte na “slow motion” a čtěte opravdu poomaalouuunku.

 

taktilni knihy (1)

 

 

Rozmluvte je

Před očima se vám co nevidět začne odehrávat zázrak: Z novorozence, které tak tak udrželo hlavičku se stává človíček, který s vámi nejenže umí udržet oční kontakt, ale už zanedlouho se začne snažit o první dialog a své vlastní vyprávění. Samozřejmě se nebude jednat o celá slova, ale spíše o zvuky, proto je vhodné při výběru knih myslet i na ty, kde se to citoslovci jenom hemží. Pokud vaše dítě pak vydá nějaký zvuk, napodobujte ho. Možná vám to nedává smysl, ale jsou to první krůčky komunikace, ze kterých už je to do klubu čtenářů co by kamenem dohodil.

 

 ůpétě

 

 

 

Zpět do obchodu