Nejdřív hygge, teď friluftsliv: V čem nás tento severský trend může zocelit?

Pobyt venku jsme do loňského roku brali jak “automatiku”, jakmile za námi ale třískly dveře lockdownů, člověk se modlil, aby aspoň na chvíli mohl “vypadnout” ven se psem. Není divu, že si zrovna v době pandemie získal norský fenomén friluftsliv tolik příznivců. Jeho heslo je přitom úplně jednoduché: Buďte venku, co to dá. 

 

Život na čerstvém vzduchu


Nejvýstižnějším překladem slovíčka friluftsliv by mohlo být hezky česky “jít se proluftovat". Tento fenomén je hluboce zakořeněn v norské kultuře a jeho národ je na něj patřičně pyšný: Aby ne - Norové jím naplňují svůj volný čas, a to včetně dnů, kdy je zima nejkrutější. A co děti? Ty samozřejmě berou s sebou.


Nejlepším wellness rezortem se stává…PŘÍRODA!


Friluftstliv je životní styl a filozofie, pro kterou jsou alfou-omegou příroda a jednoduchost. Vyrazit na výšlap, nadechnout se čerstvého vzduchu, opéct si “buřta” a užívat si čas spolu. To všechno je hlavní myšlenkou dnes už poměrně velkého “hnutí”, které hlásá, že ty nejlepší věci máme na dosah, jsou dostupné všem a hlavně: jsou zadarmo. A efekt? Ten snad úplně nejlépe vystihnul “popularizátor” friluftslivu a známý spisovatel Henrik Ibsen: Pobytem v přírodě a jejich zákoutích se v nás začne vynořovat fyzická, duševní a spirituální pohoda. 


Frilustliv i v pracovní době


V severských zemích už není neobvyklé, že friluftstliv patří mezi zaměstnanecké benefity. Prostě pokud se dnes cítíte spíš na práci z nějaké lesní boudy než společnost dalších patnácti lidí v open-space officu, jděte - máte šéfovu maximální podporu. A “seveřani” v posedlostí venkem nejsou sami: mnoho národů “díky” pandemii přesunulo svůj život ven - v Česku se například začalo o sto šest kempovat a “glempovat”, trhl se rekord v prodeji obytných vozů a maringotek, mnoho škol začíná učit venku a sečteno podtrženo: “outdoor” prostě zažívá zlaté časy.  


Zimu si užít, ne přežít


Možná už vás přepadá pocit, že má leden nejmíň 456 dnů, a že se zima ták táááhne, každopádně, kde jinde se inspirovat pro přežití než právě u Norů. Ti by nám ale pod vlivem endorfinů vyplavených právě z “frilustlivu” rozhodně řekli, že zima není o tom, aby se přežila, ale pořádně užila. A tak jsme se nechali vyhecovat a jdem do toho, i když v tomto počasí se nám teda vůbec nechce! 


Pojďme se vyhecovat


Nechceme hledat mouchy, naopak…ale říkáme si, že začneme hezky pomaloučku. Tzn. startujeme tak, abychom i my, pražští, mohli denně trošku toho norského luftování zakusit. Prozatím si dáváme závazek, že ti o “hlavu až dvě menší” s námi každý den vyrazí alespoň na jedno psí venčeníčko a že tu půl hoďku někde v zeleni strávíme. Každopádně budeme rádi, když nám napíšete vaše tipy, jak co nejvíce “outdooru” pozřít (a neutratit u toho tisíce za výbavu) a pokud bydlíte někde v luzích a hájích, budeme rádi za všechny “life-hacky”,díky kterým i tu největší nepřízeň počasí prožíváte. A pokud mi napíšete, že je to čaj s rumem, tak se jdu okamžitě proluftovat s vámi :-)

 

A kam s těmi "life-hacky"? Diskutujeme o nich ve skupině na Facebooku - Hrací koutek Utukutu, tak se přidejte k nám.

A nebo si přečtěte jiný článek se stejně zajímavým tématem O co důležitého děti přicházejí, když je nenecháme zažít nudu?

 

 

Zpět do obchodu