Jaké rady by dali naši fanoušci budoucím rodičům?

 

Novopečení rodiče by měli dostávat ochranku… Jakmile totiž vyrazíte se sotva vylíhnutou “žížalou” do ulic, začnete dostávat spooousty rad. Některé z nich vám jistě pomohou, pak je tu ale kategorie číslo dvě: rady nevyžádané a rady, které vás jen zbytečně rozhodí. Proto jsem se zeptala našich fanoušků, kterou radu (a dostali povolenku jen na jednu) by vzkázali dál, a to zejména těm, kterým se brány rodičovství teprve otevřou.

 

NEGOOGLI!

 

Jedna z prvních odpovědí, která přišla, velmi dobře vystihuje život “šestinedělky” a upřímně, neznám mnoho těch, které by tomuto nutkání odolaly. GOOGLE. Jestli můžete něco pro čerstvé rodiče udělat, zablokujte jim ho. Vzpomínám si, když jsem v prvním týdnu hledala informace o miminkovském nadýmání a po třech hodinách propukla v hysterický pláč s tím, že za a) vůbec nic podstatného jsem se nedozvěděla a za b) podle zkušených matek se dítě tzv. “prdíků” v nejlepším případě zbaví tak zhruba na maturitním večírku. A s tím souvisí rada číslo dva…

 

NEBER TO JAKO DEFINITIVUM

 

“Je to jen období” je sice věta, která vám ve spánkové deprivaci zní jako přejíždění nehtem po tabuli, ovšem je to jedno z mouder, které nám fanoušci několikrát potvrdili a já se k němu musím přidat. Zejména ve chvílích, kdy je vám ouvej, si musíte opakovat, že tenhle stav je jen jedno velké provizorium. Asi jako když děláte omítky v ložnici a musíte vydržet spát pár nocí na nepohodlném sofa v obýváku. A jak říkají buddhističtí mniší “I tohle pomine”, takže prosím, tuhle radu si vemte k srdci, bude se vám hodit.

 

INTUICE JE TA NEJLEPŠÍ PŘÍRUČKA

 

Jak mluvit s dětmi, aby nás poslouchaly…Jak být respektující…Jak na bezplenkovku…Jak na…(doplňte si dle vlastní zkušenosti). Asi jste pochopili, že řeč bude o příručkách. Zatímco vašim mámám musela stačit příručka “Naše dieťa”, kterou mimochodem ještě dnes nabízejí v některých porodnicích jako čtivo mezi kontrakcemi, vy před sebou máte narvaný kamion literatury, která analyzuje úplně každou oblast rodičovského působení, samozřejmě včetně toho, co se stane, když tyto rady neuposlechnete. Já mám literaturu ráda, ale uznávám, že trend, kdy se z rodičovství stává věda hodna doktorského studia, mi občas dá taky zabrat. A asi nejen mně, protože rada číslo tři od našich fanoušků zněla: nenásleduj rady, následuj intuici.

 

RADY

 

MAZLENÍ, TULENÍ…I ZA CENU “SAJGONU”

 

A volně přecházíme k tématu povinností a hlavně úklidu. Fanoušci nám totiž opakovaně psali, že kdyby se mohli vrátit na začátek, tak by “bordel už prostě neřešili”. Namísto smejčení doporučují mentální cvik “sžití se s aktuálním chaosem” a úklid nahradit mazlením s miminkem, které vám…vyroste rychleji, než kupa nespárovaných ponožek. Takže mazlit. 

 

FEDERER V ODPALOVÁNÍ NEVYŽÁDANÝCH RAD

 

Pokud nejste fanoušci tenisu, nevadí, ale počítejte s tím, že vás bohužel čeká něco dost podobného takovému…Australian Open. V něm sice nebudete muset odpalovat míčky jako Roger Federer, za to na vás budou smečovat nevyžádané rady, a to dost pravděpodobně z rodinného kurtu. Proto odpalujte, ale co nejvíce elegantně a diplomaticky, aby jste…

 

DÍTĚ MOHLI DÁT NA HLÍDÁNÍ A ODPOČINOUT SI


Tak a poslední radu, která se opakovala, nejlépe vyjadřuje rčení “It takes a village to raise a children”, tzn. na “vodlitky” je potřeba celá vesnice (neformálně přeloženo). Zkrátka na výchovu nemůžete být sami a je dobré občas nějakou tu povinnosti delegovat a požádat o pomoc. Zdá se mi, že s touto možností mnoho rodičů tak nějak nepočítá, ale naši fanoušci považují za dobré vám ji připomenout. Dopřejte si i čas pro sebe, protože například já se s každou “me time” chvilkou stávám určitě lepším rodičem.

 

 

Další článek - Co s dětmi dělat v době rýmiček a zavřených školek doma?

Zpět do obchodu