Peníze hravě aneb jak děti odmala učit finanční gramotnosti

Kdo neslyšel “mamííí koupíš mi”, nemůže být rodič. Sotva se totiž škvrňata naučí mluvit, patří tato věta mezi první vyřčené a bohužel…mezi hojně užívané. Ale nemusí jít zdaleka jen o situaci, kdy po nás něco chtějí - ve většině domácností se téma peněz řeší každodenně, tak si pojďme říct, jak naše potomky do světa financí zasvětit.

 

2 - 3 roky: První seznámení s penězi

Batolecí mozek ještě nemůže chápat skutečnou hodnotu peněz, přirozeně ho však přitahuje lesk, barva a množství mincí. S penězi se v tomto věku dítě nejlépe seznamuje tak, že si s nimi hraje: papírové bankovky pro dítě zajímavé nejsou, ovšem s mincemi to je je jiná: vrství je do sloupků, vytváří z nich obrázky nebo třeba staví věž.

 

Skvělou hrou, jak v tomto věku batolata zasvětit do “finančního světa” je hra na prodavače/čku. Směnou peněz za zboží dítě začíná chápat základy obchodu. Jak dítě roste, můžete hrát i “upgradovanou” verzi a ukázat mu, jak se v takovém obchodě vydělává.

 

4 - 5 let: Čas na praxi aneb vyrážíme do obchodů

 

V předškolním věku bychom měli dětem pomáhat v tom, aby získaly jasnější představu o finanční směně. Kromě hry na prodavačky je můžeme vzít už rovnou do akce a nechat je například zaplatit nákup, vysvětlit, jak funguje bankovní karta a podle čeho se v nákupu věcí rozhodujeme. Někteří rodiče doporučují vyrobit kartičky, jež dětem pomohou pochopit, které věci jsou pro chod domácnosti podstatné, které jsou “navíc” a doplnit například o “luxusní” položky, které se nekupují zas tak často. 

 

Kromě kartiček je zábavná také hra na restauraci, během níž se dítě naučí nejen to, jak správně stolovat a co se “sluší a patří”, ale také to, že za služby náleží druhým lidem odměna.

 

6 - 8 let: Doba, kdy se vytváří první návyky finanční gramotnosti

 

Ve školním věku nastává čas, kdy s dětmi můžete debatovat o rodinných výdajích, ale také o zásadách “správného” hospodaření. Psychologové radí, že tento věk je také ideální na první “kapesné” a také k tvorbě příležitostí, během kterých si dítě může vydělat i něco navíc. Generacemi ověřená hra k pochopení světa financí jsou Monopoly, jejichž zásady lze pak snadno převést i do světa “pokladniček” a juniorských bankovních účtů. 

 

8 - 10 let: Čas na první bankovní účet

 

Možná vás to překvapí, ale dětská “cash flow” už dnes jede skoro většinově z bankovních účtů. Ptáte se, od kdy je ok dětem zřídit účet? Bankéři i psychologové už odpověď našli: dítě by mělo umět číst, zvládat základní početní operace a dostávat pravidelný obnos peněz. V tomto věku už na ně navíc můžete začít delegovat část vašich povinností a posílat jim peníze na obědy, tramvajenky, kroužky a další výdaje. Tím si osvojí důležité základy finanční gramotnosti, ale také tím podpoříme jejich sebevědomí (a věřte, že to v pubertě budou ještě potřebovat).

 

13 let - první brigáda: Spoření a další možnosti investování peněz

 

Má-li k dispozici dítě svůj vlastní účet, tak poměr jeho “zisků” a “výdajů” mu krásně vysvětlí internetové bankovnictví, které už dnes umí vyčíst z našeho finančního chování úplně všechno: kolik utratíme za jídlo, za drogerii, zábavu či sport. Společně s dítětem pak můžete diskutovat nad tím, které z výdajů jsou nutné a motivovat ho k tomu, aby si peníze spořilo na nějaký dražší předmět, které si vysnilo. V případě,kdy má jen pokladničku, doporučují bankéři “sešit”, kam si dítě veškerý “cashflow” zaznamená a bude mít na očích to, kam peníze “mizí” a že to jde často až nezvykle rychle…:-)

Zpět do obchodu