Jak na úklid s dětmi podle Marie Kondo

Spousta z nás má Vánoce spojené také s vánočním úklidem. Ten pro některé znamená stres, pro jiné zase určitou tradici či relax. Někdo patří do skupiny lidí, kteří se s vánočním úklidem vůbec nenamáhají, jelikož zastávají filosofii „přece se nikdo nezblázní, je to takový přirozený chaos”. Uklizený prostor nabízí nejen prostředí pro skvělé soustředění, jak je tomu třeba v práci, ale také vám navodí pocit pohody a klidu, který k Vánocům prostě patří.

 

Kdo je Marie Kondo?

Expertka na úklid. Vydala několik knih, které se staly bestsellery, jako například kniha Zázračný úklid – Pořádek jednou provždy. Její knihy jsou založeny na metodě, kterou sama vymyslela (Metoda KonMari™️). Mariino učení, jehož cílem je pomoci vám, abyste se už nikdy nevrátili k nepořádku, je zaměřeno na jedinečné kritérium výběru podle principu “pokud vám něco přináší radost, nechte si to!”.

  

Zapojení dětí do úklidu je hračka!

Sama Marie Kondo, která nacházela potěšení a radost právě v úklidu a uspořádaném prostoru, se na svém blogu přiznala, že jakmile se jí narodily dvě dcery, už se své vlastní metody tak striktně nedrží. Podle jejích slov je radost z dětí mnohonásobně větší než z dokonale uklizeného prostoru. Také ale zveřejnila čtyři kroky, jak z uklízení s dětmi udělat zábavu a jak naučit děti základním uklízecím návykům.

 

1. Při uklízení vyprávějte

Jednoduše popisujte to, co právě děláte a proč, takže se od vás děti mohou učit. Snažte se jim hezky vysvětlit, že uklizený domov je domov plný pohodlí. Jestliže uvidí, že rodiče uklízí pravidelně a s úsměvem, budou to považovat za normální stejně jako třeba čištění zubů.

 

2. Udělejte z uklízení zábavu

Ukažte dětem, že úklid a zábava patří k sobě. Dejte jim do ruky hadřík nebo smetáček, ukažte jim jak na to a nechte je tvořit. Nakonec nezapomeňte výsledek pochválit!

 

3. Všemu přiřaďte své místo

Často se zdá, jako by se hračky přes noc množily. Naučte své děti, že každá hračka a věc má své místo, kam po použití patří (opět platí, že budete-li jim příkladem, bude pro ně tohle pravidlo mnohem přirozenější). Čím dříve u svého dítěte začnete, tím rychleji si na něj zvykne.

 

4. Vymezení prostoru pro (dětské) věci

Tohle pravidlo úzce navazuje na předchozí bod. Určitě to znáte, věčné přeskakování a zakopávání o hračky je vážně otrava, nedej bože, hrálo-li si dítě s LEGO stavebnicí! Naučte děti, že hračky do kuchyně nebo obývacího pokoje nepatří, místo na hraní je v dětském pokoji.

 

E-shop Banner slide hlavní stránka (2)

 

Hlavní poselství z rad Marie Kondo by mělo být nevytvořit v hlavě dítěte rovnici uklízení = stres, nuda a nepříjemná činnost. Bavte se při úklidu a vždy s úsměvem! Pochopitelně, jsou dny, kdy dostat děti k úklidu je předem prohraný boj. V tomto případě nedoporučujeme je do toho nutit, sami máme dny, kdy na úklid zkrátka není energie.

 

Závěrečná úklidová výzva (nejen) pro rodiče

Další odpůrci přebytečných věcí je dvojice chlapíků, kteří si říkají The Minimalists. Na Netflixu o nich vznikly již dva filmy, vydali úspěšné knihy o minimalismu a pravidelně se věnují svému blogu a podcastu. 

Vymysleli také 30denní výzvu, která by vás měla namotivovat k minimalismu a většímu pořádku. Je zcela prostá – každý den vyhoďte (nebo darujte) jednu věc, kterou nepotřebujete. Uvidíte sami, že budou dny, kdy nezůstanete u jedné věci :-)

Zpět do obchodu