Knižní tipy pro nejmenší knihomoly (II. část)

Vyznat se v široké nabídce knižního trhu není snadné. Právě proto pravidelně přinášíme osvědčené knižní tipy pro dětské čtenáře. Svět se mění a s ním i témata, která jsou pro naše děti aktuální. Jaké jsou tedy momentální oblíbené tituly?

Tak s tím vám teď trochu pomůžu. V minulém díle jsme se soustředili na nejmenší čtenáře. Teď se podíváme na ty starší, kteří už snesou více textu a budou se pouštět do vlastních knižních světů. A samozřejmě nzapomeneme ani na vánoční tématiku.

Předškolní knihomolové

Pro předškoláky a začínající čtenáře už vybíráme knihy, kde je textu víc. A samozřejmě je skvělé, když nám s výběrem pomůže i dítě – je důležité respektovat jeho zájmy a smířit se s tím, že možná nebudeme před spaním číst pohádky, ale technické encyklopedie… K tomu ostatně máme přímo určenou skvělou knihu O spaní před spaním (Host).

Pokud máte doma techniky, motoristy a traktoristy, nezoufejte a zkuste je zaujmout. Lucie Hášová Truhelková pro svého syna napsala knihu Traktory a knihu Vlaky. Obě dvě ilustroval Martin Sodomka, obě vyšly v Albatrosu a určitě je bude s dětmi rád číst i táta nebo děda. A pokud chcete přeci jenom zkusit trochu beletrie, sáhněte po knížce O bagříku Honzíkovi (Albatros) nebo po Pohádkách pro zlobivé bagry (Pikola).

Favoritem mnoha dětí je už několik generací taky kniha Dopisy od Felixe (Slovart), která kombinuje beletrii s naučnými fakty. A díky obálkám s dopisy je interaktivní. Vždyť kdo by nechtěl dostat dopis z druhého konce světa? Před Vánocemi navíc vyjde v nakladatelství Slovart i dobrodružné pokračování…

 Traktory. Lucie Hášová Truhelková

Lucie Hášová Truhelková: Traktory. Foto B. Veselá

První čtení pro malé knihomoly

Že byste raději nějaký tip na první čtení? Ano, knih pro první čtení je na trhu taky mnoho. Ne všechny jsou ale ideální… Mně se moc líbí Nebojím se PÍSMENEK z nakladatelství Mladá fronta. Taková kniha Danda má hlad o netradičním domácím mazlíčkovi rozhodně pobaví celou rodinu. Navíc k ní nakladatelství vydalo i metodický sešit s tipy, jak dál s texty pracovat, stejně jako k dalšímu titulu z této edice. Lucka Luciperka už u nás čeká na zimní čtení…

Z novějších titulů začínající čtenáře zajisté zaujme kniha Mehlo, Šika, Kňuba a Motora (Portál), která kromě čtenářského komfortu přináší dětem i vtipné poselství, že být dokonalí a bezchybní je pěkná nuda.

A pokud číháte před Vánocemi na novinky nejčerstvější, abyste měli jistotu, že je ještě dítko nemá, pohlídejte si novou knihu Ester Staré. SuperMáňa (Pikola) pomůže vašim dětem nejenom se čtením, ale taky s hledáním vlastních silných stránek… Že by hrdinka Máňa nejspíš nezaujala? Tak koukněte na další knihy Ester Staré – Šedík a Bubi, Koho sežere vlk? nebo třeba Ó, ó, ó, vajíčko… S žádnou z nich se nebudou děti nudit.

 

Dětské vánoční knihy

Že byste závěrem ještě rádi nějaké doporučení na vánoční čtení? Pak si s dětmi určitě otevřete knihu Zachráněné Vánoce (Albatros), Zázrak o Vánocích (Portál), Čekání na Vánoce (Mladá fronta), nebo Vánoční koledy od Šárky Váchové (Edice České televize). Vánoční nálada je s nimi zaručená! A máte-li děti starší a nebojíte se emocí, nezapomeňte přidat Sněhovou sestřičku (Host), která je už vánoční klasika. Vše ověřeno léty a dětmi.

 

Lenka Rožnovská: Zachráněné Vánoce

Lenka Rožnovská: Zachráněné Vánoce. Foto: B. Veselá

 

Ať už se rozhodnete koupit knihu z mých tipů, nebo se jen inspirujete a budete pátrat po dalších podobných titulech, měla bych jednu prosbu. Plňte své knihovničky knihami od malých knihkupců. Od takových, kteří svou práci dělají srdcem a o dokáží vám s výběrem pomoci a poradit. Od těch, kteří knihy milují a tituly do svého obchodu vybírají pečlivě a s láskou. Taková kniha totiž udělá radost hned několikrát.

 

Napsala Barbora Veselá z @knihomatky

Bára je speciální pedagožka a spolu s kolegyní učitelkou pro první stupeň vedly knihkupectví, které se časem přesunulo už jen do digitálního světa, kde na svém instagramovém profilu nadále provází čtenáře svými osvědčenými tipy knih od malých knihkupců.

Zpět do obchodu