Materiály dětského oblečení

Funkční materiály oblečení nemusí být nutně jenom dospělácká záležitost. Už jste někdy oblékli své miminko do merino vlny nebo bambusu? V tomto článku zjistíte, proč by se funkční textil měl objevit i v šatníku vašeho miminka.

 

VLNA

Ovčí merino, vlna z alpaky, s příměsí, v úpravě fleece. Je mnoho druhů vlny. Rozhodně by ale neměla chybět v šatníku vašeho dítěte a ani ve výbavě pro miminko. Do vlny se můžete zahalit doslova od hlavy k patě a můžete si být jisti, že zima na vás nepřijde. Nejčastěji se setkáte s merino vlnou – na trhu najdete merino body, kamaše i spodní prádlo. Vlna má termoregulační vlastnosti, unosíte ji v každém ročním období. V zimě zachumlejte dětské nožky do vlněných ponožek, vlněného kabátku nebo overalu, který nádherně drží teplo, a aby nefoukalo na krk, určitě se osvědčí vlněná kukla. Tu jistě ocení maminky, které nosí miminka v nosítku nebo šátku. V létě merino vlnu oceníte kvůli další skvělé vlastnosti – hřeje, i když je vlhká. Pokud se tedy vaše dítě zpotí, nebude mít pak nepříjemný, chladivý pocit a nenastydne. Pokud sáhnete po vlně s příměsí bambusu nebo hedvábí, bude se vaše dítě v létě cítit jako v bavlnce, nebude se přehřívat a takový materiál oceníte například v autosedačce. Kdo zkusí merino vlnu, už ji bude nakupovat pořád. A nejen pro své děti, je skvělá i pro dospělé. Na sport, na hory, do zimy, rozhodně se najdou i merino kojicí trika.

 

deti-materialy-obleceni

BAMBUS

Bambusové vlákno je jeden z udržitelnějších materiálů pro textil. Oblečení z něj je neskutečně příjemné na dotek, je hebké, lehké a jeho skvělou vlastností je prodyšnost. Bambusová viskóza se skvěle hodí pro dětské oblečení právě i proto, že je díky přírodnímu původu vhodná i pro alergiky nebo pro miminka s atopickým exémem. Tento materiál je antibakteriální, a přestože po obléknutí působí, že chladí, má i tepelně izolační vlastnosti, a tak se hodí i pro oblékání v zimě. V létě naopak udržuje teplotu na pokožce o dva stupně nižší než bavlna. Oblečení z bambusu je lehoučké, pro děti se hodí na cestování autem, na spaní, anebo jim můžete sehnat příjemné bambusové ručníky.

 

SOFTSHELL

Tento materiál je spíše známý ve sportovním oblečení, ale určitě se bude hodit i pro velmi malé děti, vlastně i miminka. Softshell zajišťuje oblečení částečnou voděodolnost, chrání proti větru a neulpívá na něm sníh. V softshellu tak hledejme svrchní vrstvy jako bundy, kalhoty nebo capáčky. Jde o měkký, ale přesto pevný materiál. Tudíž první softshellovou kombinézu můžete pořizovat ve chvíli, kdy je venku sychravo a vaše dítě se už pohybuje po zemi a objevuje svět. Softshellové kousky bývají podšité fleecem a můžete je využít i v chladném počasí. Pokud nosíte děti ven v nosítku či šátku, oceníte softsheloové capáčky, které zajistí dítěti teplé nožičky, což je při nošení důležité. Pro větší děti můžete sehnat praktické rukavice. Aby si softshellové oblečení udržovalo svoje super vlastnosti, je potřeba jej jednou za čas naimpregnovat.

 

deti-materialy-obleceni-2

LEN

Len jako jeden z nejstarších textilních materiálů téměř nestárne. Lněné vlákno je pevné a nošením nebo praním vůbec negraduje. Je to hladký materiál, na těle moc příjemný a skvěle pohlcuje vlhkost a pot. Hodí se do letních dní, kdy vás ochladí a naopak v zimě zahřeje, přizpůsobí se totiž potřebám lidského těla. Jde o látku hypoalergenní, takže se opět hodí pro citlivou dětskou pokožku. Len navíc dokonale vypadá a takové lněné šatky nebo košile si na svém dítěti zamilujete. Díky svým rychleschnoucím vlastnostem se hodí ale i na ložní prádlo a povlečení.

 

Který materiál je váš oblíbený? 

 

----

Pro Utukutu napsala Yvet that-yvet.cz

Zpět do obchodu