Jak používat Sumblox: Inspirace od Utukutu

Masivní dřevěné číselné bloky, které toho v sobě skrývají mnohem víc než jen matematickou pomůcku. Podobně jako naše hračky se dají využít na nespočet způsobů už v době, kdy je dítě na počty ještě malé. Respektive, my si myslíme, že je ještě malé. Podívejte se spolu s námi na různé možnosti využití, které jsou vhodné pro ty nejmenší i pro pokročilejší počtáře.

Páni! Čísla se dají chytit do rukou!

Nemusí být jen na papíře, abychom jejich podstatu a tvar vnímali pouze očima. Co můžeme vnímat hmatem, lépe si zapamatujeme, protože do mozku dostaneme skrze ruce a oči více relevantních informací. Jen si vezměte, kolik toho denně „jen“ vidíme. Spojením vizuálního a hmatového vjemu se taková zkušenosti vymaní z moře informací a stane se jedinečnou pro zapamatování.

A co s takovými čísly, ať už s malou nebo větší sadou Sumblox, můžeme podniknout, aniž bychom počítali?

Stavebnice

Nezapomínejme, že jsou to stále kostky! Sice tvarované, aby vypadaly jako čísla, ale stále kostky. Pojďme se společně podívat na inspiraci.

Věž z kostek SumbloxStavění co nejvyšší věže od Lenky Zvolské Hadrbolecké

 

Kuličkodráha z kostek SumbloxStavění kuličkodráhy pro kuličky z různých materiálů, od čehož je odvíjí jejich zvuk

 

Dřevěná stavebnice SumbloxStavebnice pro tvorbu mostů, tunelů nebo oplocení

 

Stavění podle předlohy s kartami k sadě Sumblox miniStavby dle předlohy s kartami ze sad Sumblox Mini

 

Čísla pro začátečníky

Není potřeba hned umět počítat nebo poznávat čísla. Sumblox jsou tu právě proto, abychom jejich mohli vzít do ruky, lépe si je zapamatovali a naučili se je pojmenovávat, třeba pomocí mnemotechnické pomůcky. Hledejte společně číslo, kde je:

  • jednička, rovná a malá?
  • dvojka, která vypadá jako labuť?
  • trojka, která má dvě bříška?
  • čtyřka, která vypadá jako židlička?
  • pětka s velkým pupíkem?
  • šestka, která se natahuje pro jablíčko na stromě?
  • sedmička, která má dlouhý krk jako žirafa?
  • osmička, která vypadá jako sněhulák?
  • devítka, která skáče po jedné noze?
  • kde je desítka s kulatým batohem na zádech?

Děti baví tvary jednotlivých čísel zkoumat, obkreslovat nebo jednoduše přiřazovat. Pro přiřazování nebo třeba spojování může využít i tužku a papír, nebo kombinovat různé pomůcky a materiály – počítací destičky, nebo kontrastní kartičky, které vám zůstaly po miminkovském období.

Tvary čísel se stavebnicí SumbloxObjevujte tvary

 

Přiřazování čísel se Sumblox a kartičkamiPřiřaďte k sobě správná čísla: kombinování dřevěných bloků Sumblox s doplňkovým materiálem

 

Prostorová orientace s předlohami k postavení kostek Sumblox

Prostorová orientace (skládání čísel dle předlohy)

 

Doplnění siluety a nácvik poznávání tvarů se SumbloxDoplň siluetu: nácvik poznávání tvarů se Sumblox

 

První počty

Co takhle mít nástroj, jak si sami v klidu ověřit, jestli jsme příklad vypočítali správně? Právě takovou službu udělají bloky dětem. Díky nim si sami ověřují nebo dokonce přímo počítají příklady. A ta radost z dobře vykonané práce, kterou zvládli bez něčí pomoci! Samozřejmě, že naším úkolem je pomoci, ale teprve ve chvíli, kdy si o tu pomoc řeknou. Do té doby buďme jen pozorovateli, kteří jsou připraveni kdykoli pomoci, nikoli zasáhnout.

Pro doplnění hravého učení doporučujeme mj. Montessori počítadlo, grafomotorickou destičku s čísly pro nácvik správného psaní a dřevěnou stovkovou tabulku.

Výběr správného čísla Sumblox, které odpovídá počtu prvkůVyber správný počet: Sumblox v kombinaci s dalším materiálem, který lze počítat

 

Počítání se Sumblox a přírodním materiálemPočítání s přírodním materiálem, matematickými pomůckami a kartičkami od Hanky Růžičkové

 

Ověření výsledku součtu pomocí kostek SumbloxOvěřování výsledku součtu jednotlivých dinosaurů, výsledek v podobě součtu 10+7

 

Doplnění číselné řady z kostek SumbloxDoplň číselnou řadu z kostek Sumblox

 

Přejeme, ať vám pomocí dřevěných matematických bloků Sumblox jde učení pěkně od ruky. Jak říká heslo J. A. Komenského: Škola hrou! A pokud máte svou fintu, jak na učení čísel doma, nebo jste si vyrobili vlastní pomůcku, podělte se s námi o svůj nápad na našem facebooku. Děkujeme!

 

Pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA

Zpět do obchodu