Jak se hračka stala rehabilitační pomůckou

Když jsme vyvíjeli naše houpací prkno, které sloužilo k podpoře motorického vývoje malé Zoe, netušili jsme, že podobnou rehabilitační pomůckou se stane i houpačka Spectra. O tom nás přesvědčila Petra, maminka malé Ivanky, která se navzdory bezproblémovému těhotenství narodila s nelehkou diagnózou. Ale Ivanka je velkou bojovnicí, která pravidelně rehabilituje mj. i s naší houpačkou.

Malou Ivanku trápila hned při vstupu na svět řada nemalých neduhů jako např. rozsáhlý rozštěp páteře, deformovaná chodidla, krátké končetiny v poměru s tělíčkem, a také komplexní vývojovou vadou mozku. Bylo jasné, že se nevyhne ani složitým operacím a stejně tak rehabilitacím. Má ale velké štěstí, že se její maminka nezalekla diagnózy a díky své nekončící energii, kterou jí dodává právě sama její dcera, její pokroky a úsměvy, nezastavitelně pomáhá své malé holčičce den co den.

Náhoda rozhodla

Na houpačku narazila u své kamarádky docela nedávno. Vlastně tak trochu náhodou. Houpačka jí ale uhranula barvami, materiálem, zpracováním a bezpečností, a tak si rodina svou vlastní houpačku spolu s deskou pořídila před 5 měsíci, původně jako hračku. „Spectru vnímá Ivanka jako hračku. Občas se mi pod ní i schovává a nemůžu ji najít,“ říká Petra, maminka Ivanky, která se věnuje společnému domácímu rehabilitačnímu cvičení od pondělí do pátku. Víkend je věnován hlavně protahování, masážím a odpočinku, aby se Ivanka příliš nepřepínala.

Domácí rehabilitace se Spectrou

Bohužel rehabilitační pobyty jsou finančně velmi náročně a pojišťovna nehradí tolik pobytů, kolik by bylo opravdu třeba. Petra se musí spoléhat na své poznatky z neurorehabilitačních klinik, které pravidelně navštěvují. Tyto cviky pak uvádí doma v praxi a zařazuje je do denního programu a cvičení, mj. i s naší houpačkou v kombinaci s deskou.

 rehabilitace s Utukutu

 

Velkou výhodou je podle ní váha a stabilita celé hračky. „Spectru využíváme při aktivním cvičení, jde o tzv. Bobath koncept, což je takové cvičení formou hry, při kterém se právě dají využívat různé pomůcky a hračky. Záleží na vaší fantazii a co děťátko zvládne. Ivanka má toto cvičení moc ráda, baví ji.“

Tvrdá práce i zábava

I když Ivanka cvičení vnímá velmi pozitivně a baví ji, s houpačkou si samozřejmě užívá i rozhoupané, hravé chvilky. „Spectra je taková chytrá hračka, děti si s ní hrají, ale zároveň cvičí,“ říká Petra. Samotné houpaní je také jistým cvičením, při kterém trénuje rovnováhu a zapojuje nejen svalovou ale také nervovou soustavu, všechno v těle souvisí se vším. A tak lze říct, že i při běžném hraní si děti rozhodně dávají do těla.

 

Jak pomoci Ivance - sponzorský účet

 

Jsme velmi rádi, že se s vámi můžeme podělit o příběh malé bojovnice, jejíž nákladné rehabilitace můžete podpořit třeba právě i vy skrze sponzorský účet vedený u nadace Život dětem. Maminka Petra od nás má velký obdiv za svou invenci a za to, co pro svou holčičku dělá. Držíme palce na rukou i nohou, ať Ivanku cvičení nadále baví a ať se zlepšuje, protože, jak je vidět, je to velmi čilá holčička, která se těší ze života. A kdo ví, třeba právě její příběh se stane inspirací pro další z vás, kdo si nevíte rady, jak a s čím doma podpořit své dítě ve vývoji.

 

Pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA

Zpět do obchodu