Pohádky pro děti: Proč a kdy začít číst knížky

„Mami, já chci pohádku!” Schválně zkuste zavzpomínat, jaké to bylo, když vám četli rodiče pohádky na dobrou noc. Jen jste zavřeli oči a mohli jste naplno nechat pracovat svou fantazii. Pojďme se spolu podívat na všechny plusy, které s sebou přináší pohádky.

 

Proč číst dětem pohádky?

Jestli pravidelně čtete svým ratolestem, tak vás moc chválíme! Pokud však u vás vyhrává únava a lenost a svým dětem raději pustíte před spaním televizi nebo dáte tablet, věnujte následujícím řádkům, prosím, pozornost.

 

Mohli bychom psát o negativních dopadech, které na děti může mít televize či tablet, vezměme to však z opačného konce. Pojďme si připomenout spíše pozitiva, které přináší knihy a obzvláště pak pohádky pro nejmenší.

 E-shop Banner slide hlavní stránka

 

Pohádky pro miminka i větší děti prohlubují vzájemné pouto

Není nic hezčího, než společně strávený čas s dětmi u krásné pohádky. A sami to taky oceníte. Uvidíte, jak si odpočinete po dlouhém dni v práci.

 

Rozvoj emoční inteligence a citu

K emočnímu napojení se dítěte na knižní postavu nemusí v knize jít o složité zápletky a komplikované charaktery postav. Dítě dokáže pochopit problémy a potřeby například i takového Krtečka. A když nepochopí, nabízí se mu debata s vámi, která jen opět posílí pouto a důvěru mezi rodičem a dítětem.
Pohádky často bývají o souboji dobra se zlem. Takové typy příběhů dokážou dětem vštípit kvalitní mravní základ.

 

Rozvoj fantazie a kreativity

Lesní říše, výlety kolem Země, do středu Země nebo dokonce mimo Zemi? Všechny tyhle příběhy podněcují k práci s fantazií a rozvoji kreativity. Obzvláště u větších dětí a složitějších příběhů sami vypozorujete, že při poslechu trénují koncentraci a větší trpělivost.

 

Pěstování zdravé disciplíny

Za pomoci pohádek můžete dítěti snadno nastavit řád, tedy kdy půjde pravidelně spát. Navíc je dost pravděpodobné, že si na tento rytmus dítě navykne samo, jelikož se bude těšit na pokračování. To pak zazní ono slavné: „Mami, já chci pohádku!”.

 

Kdy začít číst pohádky?

Děti, kterým se předčítalo, začínají zpravidla dříve mluvit, mají větší slovní zásobu a také jsou v jazyku obratnější. Myslíte si, že vám miminka neporozumí? Omyl, i u tak malých dětí mají knížky smysl!

 cteme-detem-utukutu39

 

Pohádky pro nejmenší

Začít můžete opravdu od prvních dní. Už jen váš hlas bude na dítě působit konejšivě. Následně si spolu můžete prohlížet leporela, kde už si dítě dokáže více či méně pospojovat vyobrazený příběh. Leporela jsou navíc často vyrobena z odolných materiálů, dítě tak při „čtení” zapojí i další smysly, než je pouze zrak.

 

Knižní tipy pro děti od Utukutu

 

Pokud jste jednou z těch rodin, kde se říká, že nejlepší dárek pod stromeček je kniha, připravili jsme pro vás přehled nejkrásnějších českých knih pro děti, oceňovaných jak odborníky, tak i samotnými čtenáři. S těmito výjimečnými knihami určitě uděláte radost a budete se na společné večery nad knížkou těšit ještě víc.

 cteme-detem-utukutu40

 

Pro nejmenší

Ester Stará: Aport, Fousku!

Napínavý příběh z každodenního života pejskařů pro úplně nejmenší čtenáře od jedné z nejoceňovanějších autorek dětské literatury.

 

Od 4 let

Ilona Komárková (Komára): Králík je taky jenom člověk

Už máte doma svého králíka? Připravte se na to, že po přečtení této knížky (nejen) vaše děti po jednom takovém chlupatém domácím mazlíčkovi určitě zatouží. Tato krásná knížka od známé autorky a ilustrátorky je upřímným a osobním vyprávěním o životě jednoho králíka.

 

Od 5 let

Jan Jirků: Táta a princezna Rozárka

Humorná, milá a krásně ilustrovaná kniha, která se skvěle hodí k předčítání ve dvou. Tatínek totiž vypráví pohádky na usnutí svojí dcerce Rozárce, a ta se rozhodně nespokojí se Smolíčkem pacholíčkem.

 

Od 6 let

Petr Nikl, Miroslav Černý: Hudebníček

Opravdový výbuch kreativity! Kniha a CD plné muzicírujících písmen a nástrojů. Trochu jazykolamy, trochu nesmysly, trochu slovně-hudební džungle. Při poslechu CD se pobaví celá rodina.

 

Od 7 let

David Dolenský: Rufus zálesák

Nádherná obrazová kniha pro začínající táborníky a milovníky přírody vůbec. V dnešní elektronické době ukazuje dětem cestu do přírody a zároveň předává spoustu zajímavých informací. Jediným dalším možným krokem po přečtení je sbalit baťoh a vyrazit!

 

Od 8 let

Bogdan Trojak: Safíroví ledňáčci a Glutaman

Dobrodružná a překrásně ilustrovaná kniha o partě dětí z Rohanska, přístavní čtvrti s velkou tržnicí plnou tajemných vůní a obchodníků. Děti se vydají po stopě podivných a ne zrovna etických objevů jistého šíleného vědce a čeká je pátrání se spoustou překvapení a objevů. Kniha obdržela ocenění Magnesia Litera 2021 v kategorii Literatura pro děti a mládež.

 

  

 

 

Zpět do obchodu