Cesta k samostatnosti vede přes řád a plánování

Rádi byste ze svého dítěte vychovali samostatnou jednotku na vlastní pohon, které nebudete muset desetkrát připomínat úklid talířku ze stolu, čištění zubů a dalších činností? Pomozte jim zorientovat se ve svých úkolech a nabídněte jim rituál, rutinu a řád.

 

V ideálním světe děti bez protestů a připomínání připraví stůl, uklidí po svačince talířek, ráno si ustelou postel, večer vyčistí zuby. Ve skutečném světe musíme vše neustále opakovat, jsme frustrovaní a oni koneckonců taky. Jak je tedy zapojit do denních činností, aby měly samy radost a těšily se, až si budou čistit zoubky? Kouzlo tkví v „odškrtnutí“ úkolu.

 

Pocit, že je něco hotové, že se to povedlo a my si můžeme úkol označit, milujeme i my dospělí. Dětem ale není třeba ihned kupovat plánovací diář na nový rok, sestavovat dlouhosáhlé to do listy a zahlcovat je pevně stanoveným programem od rána do večera. Stačí pár maličkých záchytných bodů, které dětem přinesou přehlednost a pocit bezpečí. Právě díky tomu si budou schopny tyto zkušenosti uložit do své „knihovny“ a pouštět se do dalších kroků.

 

Piktogramy a přehlednost

Jenže jak teda na to? Máme si do telefonu nastavit oznámení a dětem po každém zazvonění připomínat to či ono? Ba ne. Vytvořte jim tabulku denního programu nebo tabulku úkolů za pomocí obrázků. Děti obrázkům velmi dobře rozumí a dokážou se v nich snadno zorientovat. Namísto fyzického odškrtávání na papíře využijte tabulku se dvěma polovinami – úkoly a hotové činnosti.

Plánovací mini to do tabulka s magnetkou UtukutuPlánovací mini to do tabulka s rozhoupanou magnetkou Utukutu

 

Mami, kdy už bude…

Věčné otázky na téma čas. Kdy bude konečně čas na svačinku, jak dlouho si můžu pouštět pohádky, kolik, kdy, za jak dlouho… Jeden z toho má hlavu jako balon. Obvyklá cesta velí pořídit papírové nebo dřevěné statické hodiny s manuálně posuvnými ručičkami. Díky nim se dítě seznámí s čísly a hravou formou pochopí plynutí času, obíhání ručiček kolem dokola.

 

Za jak dlouho se něco uskuteční, tak to jim pořád ještě vrtá hlavou. Času nerozumí tak jako my. Ideální kombo tak tvoří Utukuťácké hodiny spolu s vyobrazením denních aktivit, tedy záchytných bodů dne (činností jako školka, jídlo, hygiena, atd.), spolu s ztvárněním času, kdy tuto aktivitu obvykle děláme, dětem pomohou zorientovat se v plynoucím čase. Na reálných hodinách budou sledovat ubíhající ručičky a porovnávat s tabulkou vyobrazených hodin a obě tyto informace si spojí dohromady. 

 

Kombo Utukutu a Lyonis

Takže zase něco vyrábět? To je jen jedna z možností. Pokud nemáte čas, buňky pro domácí vyrábění, nebo máte prostě a jednoduše rádi hotová řešení, v Utukutu milujeme plánovací tabulky Lyonis. Magnetické tabulky a ručně vyráběné magnetky představují naprostý life changer. Zapadnou do každého interiéru, dělají parádu, radost a obrovskou službu dětem, které jsou díky designu k tabulce přitahovány podobně jako magnety. Na otázky „kdy?“ tak snadno najdou odpověď v podobě obrázku.

 

 Utukutu hodiny a tabulka Lyonis

Hodiny Utukutu a plánovací tabulka Lyonis

 

Začátkem roku 2023 jsme daly dohromady tři hlavy – Gábi a Šári z Utukutu a Adél z Lyonis – a vytvořily limitovanou sérii mini to do tabulek s unikátní magnetkou pro rozhoupaný den. Během listopadu můžete tuto tabulku spolu se třemi magnetkami získat k nákupu nad 1.500 Kč jako dárek a pustit se s dětmi do společného plánování.

 

 

„Největší dary, které svým dětem můžeme dát, jsou kořeny zodpovědnosti a křídla nezávislosti.“ Denis Vatley

 

Přečtěte si také:

Chcete víc samostatné děti? Jednoduché tipy, které vám pomohou začít

Jak na učení hodin? Jak jinak než hravě.

 

Pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA

Zpět do obchodu