Knižní tipy pro nejmenší knihomoly (I. část)

Každý rok vychází v České republice přes 2500 knižních titulů pro děti. Řekněte sami, kdo se v tom má vyznat? A vážně by nestačily ty staré knihy, co leží v policích u babičky? Není náhodou tak trochu jedno, co s dětmi čteme?

Není! Protože svět se mění a s ním i témata, která jsou pro naše děti aktuální, a hodnoty, které chceme dětem předat my, rodiče. Říkáte si: „Dobrá, ale přece jenom, jak v tom knižním moři plavat a po čem sáhnout?“ Tak s tím vám teď trochu pomůžu.

Osvědčená klasika

Hned na začátek tu mám tip pro ty, kdo nechtějí příliš experimentovat a přeci jenom by nejraději sáhli po klasické pohádce – Jeníček a Mařenka, Budulínek, neposlušná kůzlátka… Ty všechny a ještě další pohádky najdete ve Vyšívaných pohádkách Venduly Chalánkové (Albatros, 2015). Tradiční příběhy jsou doprovázeny netradičními šitými ilustracemi, ve kterých je ukryta spousta detailů a vtipu. Věřte mi, autorčiny obrázky si oblíbíte vy i děti.

Pokud třeba i experimentovat chcete, ale nemůžete si dovolit deset nových knih, vím o jedné, u které se budete smát, plakat, bát se a proberete všechno od globálního oteplování přes výchovu rodičů, kakaový knírek, až po téma umírání. Tou knihou jsou pohádky Z chlupaté deky (Z CHLUPATÉ DEKY, 2023).

 

Čtení od kolébky

O tom, že čtení začíná už s malými miminky, není pochyb. A proto je trh plný kontrastních leporel a kartiček pro novorozence. Mými favority jsou kontrastní karty od studia PIC:DESIGN z tvrdého kartonu. Chybu ale rozhodně neuděláte ani s kontrastními kartami Ahoj světě! z nakladatelství Verzone a kontrastními kartičkami s autorskými grafikami od misulego.

Jestliže se chystáte rovnou zakládat knihovničku, mezi první knihy by měly patřit Dešťovky (E. J. Publishing, 2023) – kontrastní leporelo, navíc s hmatovými prvky a krátkým čtením, díky čemuž zůstane pro dítě aktuální rozhodně o dost déle než půl roku.

Velké oblibě se samozřejmě stále těší klasická leporela s ilustracemi Zdeňka Milera, Heleny Zmatlíkové nebo Josefa Lady. Většinou je všichni dohledáváme z vlastních historických zásob a pokud nemáme, jsou to knihy, které dětem s jistotou donesou babičky a dědové. Takže vy můžete mrknout po novějších kouscích a sáhnout například po leporelech ilustrovaných Andreou Popprovou, Petrem Horáčkem nebo Ericem Carlem. Jeho Tuze hladová housenka (Zelený kocúr, 2018) je už naprostá klasika mezi leporely a byla by veliká škoda ji nemít!

A chcete-li rozvíjet více smyslů a nevadí-li vám kravál, pořiďte dítku zvukové knihy. Velice dobrou kvalitu nahrávek mají zvuková leporela z nakladatelství Axioma.

 

Mária Nerádová: BrlůžkyMária Nerádová: Brlůžky. Foto B. Veselá

 

Dvouletí čtenáři lačnící po příbězích

Kolem dvou let už většinou můžete se svými malými čtenáři bezpečně sáhnout i po „měkkých“ knihách (alespoň pro společné čtení) a tím se hodně rozšiřují možnosti. Mysleme ale na pravidlo, že čím menší čtenář, tím důležitější jsou pro něj doprovodné ilustrace a přiměřené množství textu. Věřte mi, že knihy beze slov, tzv. bilderbuchy (skvělá je například edice Rok na… od nakladatelství Host, neméně výborný je ale také „první atlas“ Pojďme objevovat Českoz nakladatelství Meda) nebo knížky pouze s několika řádky textu a obří ilustrací na stránce, vám při výchově knihomolat prokáží velkou službu.

 

Petr Horáček: Kamarád pro medvěda

 Petr Horáček: Kamarád pro mědvěda. Foto B. Veselá

 

Pokud chcete jít na jistotu, opět se nakoukněte na knihy Petra Horáčka. Jeho příběhy o myšce nebo nenažrané koze jsou už jasnou klasikou. Můžete se ale třeba začíst i do spousty dalších knih, např. Malý dřevěný robot a polínková princezna (Centrála), Polínkovo muzeum (Meandr), Ela a noční světýlka (Albatros), Tonička už všude byla (Host) nebo do naší oblíbené knihy Králík je taky jenom člověk (Pikola). A v nakladatelství Host vyšel na podzim další krásný titul od Oksany Bula – Vřesová můrka. Nesmíme zapomenout ani na nedávno pokřtěnou překrásně ilustrovanou knížku Faustýn od ilustrátorky Remi Sazi.

 

Remi Sazi - Faustýn

Remi Sazi: Faustýn 

 

V dalším díle se podíváme na čtivo pro předškoláky a začínající čtenáře. Ať už se rozhodnete koupit knihu z mých tipů, nebo se jen inspirujete a budete pátrat po dalších podobných titulech, měla bych jednu prosbu. Plňte své knihovničky knihami od malých knihkupců. Od takových, kteří svou práci dělají srdcem a o dokáží vám s výběrem pomoci a poradit. Od těch, kteří knihy milují a tituly do svého obchodu vybírají pečlivě a s láskou. Taková kniha totiž udělá radost hned několikrát.

 

Napsala Barbora Veselá z @knihomatky

Bára je speciální pedagožka a spolu s kolegyní učitelkou pro první stupeň vedly knihkupectví, které se časem přesunulo už jen do digitálního světa, kde na svém instagramovém profilu nadále provází čtenáře svými osvědčenými tipy knih od malých knihkupců.

 

Doporučujeme přečíst si:

Kontrastní hračky - 3 důvody, proč jsou pro miminka TOP hračkou

Pohádky pro děti - Proč a kdy začít číst dětem knihy

Co a jak číst těm úplně nejmenším, aby z nich vyrostli čtenáři?

3 tipy, jak nadchnout děti pro knihy

Lampičky pro děti a červené světlo (nejen) na kojení

 

 

 

Zpět do obchodu