Lampičky pro děti a červené světlo na kojení

Noc, světlo a zdravý spánek: Jak noční lampičky posilují noční rituály

Každý rodič ví, že noční rutiny s dětmi mohou být jak výzvou, tak zážitkem plným lásky a blízkosti. Jedním z klíčových prvků těchto rituálů je osvětlení, které hraje klíčovou roli ve vytváření příjemné atmosféry a podpoře spánkových cyklů, obzvláště u dětí, které ještě nemají úplně vyvinutý svůj cirkadiánní rytmus.

Nejoblíbenější lampičky

Optimalizace spánkového prostředí: Jak světlo může zlepšit vaše noci

Světlo hraje klíčovou roli v našem denním životě, ale málokdo si uvědomuje, jak silný vliv může mít na náš spánkový cyklus a celkové zdraví. Vědecké výzkumy ukazují, že světelný vstup, zejména modré světlo, může potlačit produkci hormonu melatoninu, který je klíčový pro naši schopnost usnout. Jak můžeme využít tuto znalost k tomu, abychom zlepšili kvalitu našeho spánku a celkového pohody?

 

Upravení ložnice pro lepší spánek

 

Tlumené osvětlení

Použijte světlo s tlumeným světlem ve večerních hodinách, abyste signalizovali tělu, že je čas na spánek. Utukutu lampičky jsou ideální volbou pro tuto úlohu. 

Světlo nepropustné závěsy

Investujte do těžkých závěsů nebo stínících žaluzií, které blokují světlo z venčí a udržují váš pokoj téměř úplně tmavý. 

Omezte elektroniku

Vypněte telefony, tablety a počítače alespoň hodinu před spaním. Pokud musíte používat elektroniku, použijte filtry na modré světlo. 

Použijte teplé barvy

Vybírejte žárovky s teplejším odstínem, které jsou méně rušivé pro tvorbu melatoninu. 

 

Jak na upravení funkcí telefonu a tabletu, aby večer filtrovaly modré světlo?

Nastavení je vcelku jednoduché. Návody najdete zde: pro iPhone/iPad a pro MacBook/iMac. Pro všechny operační systémy je dostupný software Iris, který umí plně eliminovat modrou a zelenou složku displejů. Iris je dostupný pro mobilní telefony, tablety a počítače – podporuje operační systémy Windows, Mac, Android a Linux. Mimo tuto funkci je vhodný i pro práci a redukování jasu monitorů.

Nejčastější dotazy ohledně Nočního spánku, červeného světla, lampiček bez modré složky:

 

Osvětlení, které budete používat před spaním vybírejte pečlivě. Nejlepší je osvětlení, které neobsahuje nebo naprosto minimalizuje modrou složku a tím tělo připravuje na vydatný odpočinek. Pokud je potřeba přisvítit si v noci (ať už v porodnici, na kojení, či přebalování), využijte to samé světélko s nejnižší intezitou svícení. Doporučujeme noční lampičky, které jsou i svým designem pro tyto činosti uzpůsobeny.

Použijte tlumené osvětlení: Světlo s tlumeným světlem ve večerních hodinách, abyste signalizovali tělu, že je čas na spánek. Noční lampičky jsou ideální volbou pro tuto úlohu.

Pořiďte si světlo nepropustné závěsy: Investujte do těžkých závěsů nebo stínících žaluzií, které blokují světlo z venčí a udržují váš pokoj téměř úplně tmavý.

Omezte elektroniku: Vypněte telefony, tablety a počítače alespoň hodinu před spaním. Pokud musíte používat elektroniku, použijte filtry na modré světlo.

Použijte teplé barvy: Vybírejte žárovky s teplejším odstínem, které jsou méně rušivé pro tvorbu melatoninu.

Noční rituály, jako jsou kojení, či noční péče o miminko, by měla být co nejvíce přizpůsobená pro dítě i pečujícího člověka, který zažívá zrustraci z přerušovaného spánku. Díky lampičkám a přisvícení si světlem bez modré složky, tělo bude lépe reagovat. A i v čase, kdy spánek je velmi přerušovaný, se může cítit tělo vitálně a odpočatě. Lampičky na kojení a noční přebalování naásledně použijete na večerní čtení. Neslouží jen pro malé děti. 

Na trhu existuje již několik výrobců, kteří pracují s výzkumy a poukazují na to, jak nás světlo ovlivňuje. My nabízíme lampičky značky JAKODŘÍV, které jsou vhodné právě na podvečerní aktivity, jako čtení, příprava do postýlky s děrmy a vaše večerní rituály, stejně tak na noční přisvícení v případě potřeby.

Svůj cirkadiánní rytmus musíte vypozorovat. Nicméně plošně se doporučuje nepoužívat elektroniku a ani žádná světla obsahující modrou složku alespoň 90 minut před spánkem. Je dobré, zkontrolovat si prostředí, ve kterém žijete a například všechny diody a led přisvícení na různých spotřebičích přelepit oranžovou páskou. 

Je dobré v ložnici obecně používat tlumená světla. To můžete zajistit buď teple svítící žárovnou nebo malými lampičkami, které zajistí útulnost a informaci pro mozek, že se má připravovat na odpočinek. Většinou by větší lampy měly být postaveny spíše u země (jako světlo z plápolajícího ohně). Popřípadě pořídit žárovky a lampičky bez modrého světla

Taktéž je pro tělo vhodné, aby spalo v naprosté tmě. Zatemňovací závěsy jsou v ložnici vhodnou volbou. 

 

 

Zdroj: webové stránky výrobce JAKODRIV, web Hynka Meřického spankovahygiena.cz, kniha Proč spíme - Jan Melvil publishing

Autor: Gábi Hrdina

Zpět do obchodu