Tipy, jak zabavit děti na cestě na dovolenou

Ať už se chystáte cestovat letadlem, vlakem nebo pojedete autem po své vlastní ose k moři nebo do českých luhů a hájů, čeká vás minimálně pár hodin cesty, která je náročná jak pro nás dospěláky, tak pro naše ratolesti. Co všechno můžete společně podniknout proti nudě, aby cesta byla co nejpříjemnější pro celé osazenstvo?

Zkusili jsme si položit otázku, co naše děti obvykle nejvíc zabaví, a vyřadili jsme digitální média. Ta jsou pro nás až jako poslední možnost, a někdy ani to ne. Každé dítě je totiž jinak staré, má jiné zájmy a schopnosti. Víte ale, k čemu jsme došli? Že nejvíce zabírá něco nového nebo neokoukaného. To ale neznamená běžet hned do obchodu. Před plánovanou cestou máte na výběr dvě varianty – rotovat hračky, tedy nějaké na chvíli uskladnit a na cestu znovu vytáhnout, protože „sejde z očí, sejde z mysli“ (více jsme se tématu obnovení zájmu o hračku věnovali v jednom z minulých článků), nebo svůj arzenál přeci jen o něco rozšířit a přikoupit něco nového, čímž ale nemyslíme jen hračku jako takovou.

Stimulace smyslů pro naše nejmenší

Pokud patříte mezi odvážnější rodiče, pro které věk rodinného přírůstku není překážkou pro cestování, vystačíte si docela s málem – cokoli, co stimuluje dětské smysly - např. chrastítka, šustící knížky a hračky, hravé malé podložky a kontrastní obrázky, zabaví dítko na delší čas a vy se tak nebudete muset obávat uplakaných znuděných chvil.

 

Hrací podložka pro nejmenší

Dinosauří výbava

Prehistorická zvířata obřích rozměrů, která se procházela po té samé planetě jako my? Dinosauři uchvacují všechny generace. Nezklamou nikdy a nikoho. Zkuste se cestou na dovolenou naučit názvy pár z nich. No, snad na to budete mít dostatečně dlouhou cestu, je to docela fuška. Třeba takový Parasolo… Ne… Parasarolo… Ne… Snad budete šikovnější než já.

 

dřevění dinosauři

Mini puzzle

Postavit si puzzle cestou v autě nebo v letadle? Ne, nezbláznili jsme se. Na mysli máme puzzle pro nejmenší. Ty neobsahují příliš mnoho kusů, které by se snadno mohly zakutálet pod sedačku. Jsou vhodné pro děti od 1 roka a cestou na nich natrénujete nejen motoriku, ale i barvy a názvy celých zvířecích rodinek. O zábavu je tedy na nějakou chvíli postaráno.

 

puzzle zvířecí rodina z 4 dílů

Samolepky, pracovní sešity

Osvědčená klasika pro malé i velké, která neomrzí. Vezměte papírnictví útokem a najděte si samolepkové sešity dle témat, která aktuálně vaše děti zajímají. Na cesty se hodí znovupoužitelné samolepky, které děti cestou zpátky nalepí zase trochu jinak. Už děti kolem 2 let rádi lepí, s vaší pomocí to zvládnou jedna dvě. Větší děti zase rády pokořují hádanky, hledání rozdílů a bludiště.  TIP: Z archu se samolepkami strhněte obvykle bílé okolí, aby na archu zůstaly jen výřezy samolepek, zbytek už nechte na dětech, ať trochu potrápí své prstíčky.

 

Malování vodní tužkou, pastelky a papír

Vodu vám do letadla asi jen tak nedovolí, ale pro cestu autem jsou obrázky, které se objeví po mírném namočení papíru a pak znovu uschnou, nekončící zábavou. Pokud nebudete mít možnost mít po ruce vodu, vystačíte si klidně s obyčejným papírem a pastelkami.

Knížky

Leporela, obrázkové knížky s krátkými příběhy nebo složitější četba pro školáky – tipy pro všechny věkové kategorie najdete tady. Záleží na věku a zájmu vašeho dítěte, nezapomeňte s sebou alespoň dvě knížky přibalit. A nebo raději tři. Jen se pro jistotu vyhněte těm zvukovým. To abyste při příjezdu do bodu B nebzučeli jako včelka nebo nehoukali jako hasiči.

Kousek známého domova = pocit bezpečí

Cestou do neznáma může mít člověk i trochu zvláštní pocit. Na jednu stranu se těšíme, na stranu druhou máme obavy z cesty. Takové pocity dokáže zahnat nějaký známý předmět, upomínka na domov. S plyšovým kamarádem se dítě pomazlí a dokáže mu i zpříjemnit usínání při dlouhém cestování.

 

mazlivé lamy Inkari

 

A nezapomeňte si přibalit hlavně brýle! Přejeme krásnou dovolenou, příjemnou cestu a bezpečný dojezd!

 

Pro Utukutu napsala Šárka Kremzow, MA 

Zpět do obchodu